Connect with us
Publicitate

Educație

Cum vor justifica profesorii notele date elevilor la lucrările scrise. Propunerile din noul Statut al elevului

Publicat

Noul Statut al elevului, aflat la stadiul de proiect, prevede ca profesorii să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare.

Solicitarea în acest sens se face verbal, de către copil sau părinte.

Proiectul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, a anunțat organizația Salvați Copiii, într-un comunicat.

Elevii solicită și drepturi noi, cum ar fi cel la odihnă și timp liber. Mai cer o reglementare clară a temelor astfel încât acestea să fie date în sprijinul elevilor, nicidecum pentru evaluarea acestora, potrivit sursei citate.

Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri. Au participat peste 1.100 de elevi și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.

Justificarea notelor de către profesori

În ceea ce privește notele la lucrările scrise, noul Statut al elevului se prevede că:

Elevul sau, după caz, părintele, tutorele ori reprezentantului legal solicită

  • verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezența elevului și a părintelui, tutorelui sau reprezentantului legal
  • în termen de maximum 15 zile de la comunicare.

În forma actuală a Statutului, termenul este de cel mult 5 zile.

”Elevul sau, după caz, părintele, tutorele ori susținătorul legal solicită, verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezența elevului și a părintelui, tutorelui sau susținătorului legal, în termen de maximum 5 zile de la comunicare”.

Modificarea notelor

În proiect se mai arată că, în situația în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare

  • elevul, părintele, tutorele sau reprezentantului legal poate solicita, în scris, conducerii unității de învățământ, reevaluarea lucrării scrise.

Pentru soluționarea cererii de reevaluare, directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitate din unitatea de învățământ preuniversitar, care nu predau la clasa respectivă și care reevaluează lucrarea scrisă.

Media notelor acordate separat de cadrele didactice este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învățământului primar, calificativul este stabilit prin consens de către cele două cadre didactice.

În cazul în care nota acordată în urma reevaluării este mai mare, contestația este acceptată. În cazul în care nota este mai mică, contestația este respinsă.

Schimbări recente la Statutul elevului

Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare, notează edupedu.ro.

Una dintre modificările publicate în Monitorul Oficial este cea care prevede posibilitatea scăderii calificativului la purtare pentru elevii din învățământul primar. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. SsS

    joi, 01.02.2024 at 17:02

    Propun ca
    elevi sa examineze profesorii, iar profesorii să nu poată contesta în vreun fel examinarea, ce a decis elevul e lege…ne-am dar dreq de tot, se vede ce genii ies din școală acum, dar să vedeți ce o sa fie de acum înainte!!!

  2. gelu stoian

    joi, 01.02.2024 at 18:31

    Iar elevii sa aiba dreptul doar la chiul, fumat si baut, nu ?????

  3. pilu

    joi, 01.02.2024 at 20:03

    SSS
    Ceea ce se vrea la analiza doctoratelor. Dar acolo în majoritate cam ce ştie conducătorul aia ştie şi doctrandul, mai nimic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate