Eveniment
Cum vor putea șoferii să ceară reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Condiții
Șoferii care au care au încălcat legislația rutieră și au permisul de conducere suspendat vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare în mai multe cazuri, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Mai exact, parlamentarii propun ca perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce să poată fi reduse la cerere, urmând a fi diferenţiate în funcție de gravitatea faptei. Astfel, șoferii ar putea să își recupereze permisul, în anumite condiții, fără a mai apela la instanță, fără costuri și avocați.
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de
Modificările sunt argumentate de faptul că instanțele ar putea scăpa de multe procese intentate, în cazurile în care cetățenii vor să își recupere drepul de a conduce, pentru anumite fapte, „limitativ prevăzute de lege”:
„Prin măsura propusă se are în vedere, de asemenea, gradualitatea sancțiunilor, cetățeanul putând să-și recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiții, fără a mai apela la instanță, fără costuri și avocați”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.
Potrivit reglementărilor în vigoare, stabilite prin OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:
- timp de 30 de zile, la cumularea a 15 puncte de penalizare;
- timp de 60 de zile, la cumularea, din nou, a cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări;
- timp de 90 de zile când fapta conducătorului a fost urmărită ca infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice, precum și în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulație încălcată se prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
În cazul în care şoferul săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) și art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.
Când s-ar putea reduce perioada de suspendare şi cu cât?
În primul rând, proiectul de modificare a Codului rutier stabileşte că prelungirea suspendării cu 30 de zile, menţionată anterior, intervine dacă şoferul a săvârşit fapta într-un interval de 2 luni (în loc de 6 luni).
Cele mai importante însă sunt reglementările privind reducerea perioadei de suspendare, la cerere.
Condiţii generale. Reducerea se acordă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- titularul a fost declarat „admis” la testarea cunoștințelor despre regulile de circulație;
- permisul de conducere a fost obținut cel puțin cu un an înainte de comiterea faptei.
Reducerea la 30 de zile. Perioada de suspendare se poate reduce cu 30 de zile, la cererea titularului, pentru următoarele fapte:
- nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
- nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
- nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
- circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
- conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
Aceeaşi reducere se acordă şi în cazul depășirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, dacă:
- depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50-70 km/h
- depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h – doar dacă fapta a fost săvârșită o singură data în 12 luni.
Reducerea la 45 de zile. Perioada de suspendare poate fi redusă la 45 de zile, dacă titularul face cerere și se încadrează la faptele prevăzute la art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (5).
Când nu se poate reduce suspendarea. Cazurile în care conducătorul nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto sunt următoarele:
- a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce
- a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul sub influența alcoolului
- sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.
Proiectul mai prevede ca în situația în care se săvârșesc două sau mai multe contravenții dispuse pentru suspendarea permisului, constatate prin același proces verbal de contravenție, perioada de suspendare se calculează prin suma perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca această perioadă să depășească, însă 90 de zile.
Noile prevederi vor fi dezbătute mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional.
sursa: legestart.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News