Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum vor putea șoferii să ceară reducerea perioadei de suspendare a permisului auto. Condiții


Publicat

permis

Șoferii care au care au încălcat legislația rutieră și au permisul de conducere suspendat vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare în mai multe cazuri, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere. Mai exact, parlamentarii propun ca perioadele de suspendare a exercitării dreptului de a conduce să poată fi reduse la cerere, urmând a fi diferenţiate în funcție de gravitatea faptei. Astfel, șoferii ar putea să își recupereze permisul, în anumite condiții, fără a mai apela la instanță, fără costuri și avocați.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de

Modificările sunt argumentate de faptul că instanțele ar putea scăpa de multe procese intentate, în cazurile în care cetățenii vor să își recupere drepul de a conduce, pentru anumite fapte, „limitativ prevăzute de lege”:

„Prin măsura propusă se are în vedere, de asemenea, gradualitatea sancțiunilor, cetățeanul putând să-și recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiții, fără a mai apela la instanță, fără costuri și avocați”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit reglementărilor în vigoare, stabilite prin OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:

 • timp de 30 de zile, la cumularea a 15 puncte de penalizare;
 • timp de 60 de zile, la cumularea, din nou, a cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări;
 • timp de 90 de zile când fapta conducătorului a fost urmărită ca infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice, precum și în cazul accidentului de circulație din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane și instanța de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulație încălcată se prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

În cazul în care şoferul săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3) și art. 102 alin. (3), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Când s-ar putea reduce perioada de suspendare şi cu cât?

În primul rând, proiectul de modificare a Codului rutier stabileşte că prelungirea suspendării cu 30 de zile, menţionată anterior, intervine dacă şoferul a săvârşit fapta într-un interval de 2 luni (în loc de 6 luni).

Cele mai importante însă sunt reglementările  privind  reducerea perioadei de suspendare, la cerere.

Condiţii generale. Reducerea se acordă dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

 • titularul a fost declarat „admis” la testarea cunoștințelor despre regulile de circulație;
 • permisul de conducere a fost obținut cel puțin cu un an înainte de comiterea faptei.

Reducerea la 30 de zile. Perioada de suspendare se poate reduce cu 30 de zile, la cererea titularului, pentru următoarele fapte:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
 • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
 • circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
 • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;

Aceeaşi reducere se acordă şi în cazul depășirii cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise, dacă:

 • depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50-70 km/h
 • depășirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h – doar dacă fapta a fost săvârșită o singură data în 12 luni.

Reducerea la 45 de zile. Perioada de suspendare poate fi redusă la 45 de zile, dacă titularul face cerere și se încadrează la faptele prevăzute la art. 103 alin. (2) și art. 118 alin. (5).

Când nu se poate reduce suspendarea. Cazurile în care conducătorul nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto sunt următoarele:

 • a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce
 • a fost implicat într-un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testării aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit că a condus vehiculul sub influența alcoolului
 • sancțiunea contravențională complementară s-a dispus ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Proiectul mai prevede ca în situația în care se săvârșesc două sau mai multe contravenții dispuse pentru suspendarea permisului, constatate prin același proces verbal de contravenție, perioada de suspendare se calculează prin suma perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca această perioadă să depășească, însă 90 de zile.

Noile prevederi vor fi dezbătute mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care este forul decizional.

sursa: legestart.ro, senat.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Săptămâna protestelor în Alba: Miting în fața Prefecturii Alba și la Penitenciarul Aiud. Ce revendicări au protestatarii

Publicat

Reprezentații polițiștilor din Alba, alături de cei ai grefierilor și ai polițiștilor de penitenciar susțin în această săptămână o serie de proteste. 

Primul miting va avea loc miercuri, 24 februarie, în fața Prefecturii Alba, de la ora 10.00. În fața instituției sunt așteptați în jur de 100 de polițiști, polițiști de penitenciar dar și grefieri.

Polițiștii sunt nemulțumiți că nu au beneficiat de nicio compensație în bani pentru expunerea la riscul de infectare cu COVID-19, asemenea altor categorii de bugetari cum sunt cadrele medicale, asistenții sociali.

Polițiștii, alături de jandarmi, sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, fiind printre cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, potrivit sindicaliștilor acest lucru a generat îmbolnăviri și decese peste media angajaților din alte familii ocupaționale, având peste 12.000 de colegi infectați și 30 de decese.

De asemenea, joi, 25 februarie, 100 de polițiști de penitenciar, angajați ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud, vor ieși în fața închisorii pentru a-și face publice revendicările față de guvernanți.

La mitingul de la Aiud vor participa și polițiști de penitenciar ai Penitenciarului Deva, Târgu Jiu, dar și președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Schiopu Florin, au declarat pentru alba24.ro, surse din cadrul sistemului.

Mai exact, aceștia vor  asigurarea foundurilor necesare pentru ocuparea, în cursul anului 2021, a unui număr suplimentar de 2000 posturi față de situația din luna ianuarie 2020.

Efectuarea modificarilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasă pentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.

Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizată) a actului normativ, pentru anul 2021.

Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți în rezervă, cel puțin cu valoarea inflației.

Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe aceasta linie.

Semnarea și publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorarii de 75% pentru politișții de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevazute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.

Punerea în aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 și respectiv nr 65/2020.

Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum și a modificărilor legislative intervenite.

Îmbunatațirea condițiilor de muncă și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite în acordul colectiv la nivelul grupului de unitați (alocarea bugetului necesar).

Efectuarea demersurilor necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor art 109 din Legea 145/2019 (sprijin o data în cariera pentru cumparare/construire locuință).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR: 24 februarie DRAGOBETE – Ziua îndrăgostiților la români. Sărbătoarea populară 100% românească dedicată iubirii

Publicat

Dragobete, numit şi Cap de Primăvară, era sărbătorit, în funcţie de zona etnografică, în una din zilele de la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie. După legendă, el este fiul Babei Dochia şi reprezintă, în opoziţie cu aceasta, principiul pozitiv.

Dragobetele este o sărbătoare populară dedicată iubirii și este 100% românească. Ea este echivalentul sărbătorii internaționale Valentine’s Days.

În ziua iubirii la români se dau cadouri sau se transmit MESAJE de DRAGOBETE  • SMS-uri haioase și amuzante • Felicitări romantice, mesaje de dragoste pentru el sau ea de ziua îndrăgostiţilor la români • Mesaje sincere de iubire pentru îndrăgostiți • Mesaje romantice de iubire pentru ea sau el • SMS-uri, idei de felicitări și declarații de dragoste.

Identificat cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, şi cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, Dragobetele este asemuit cu un flăcău frumos care umblă prin pădure şi sărută fetele.

DRAGOOBETE – simbol al începutului de dragoste la tinerele fete

De altfel, simbol al începutului de dragoste la tinerele fete sunt aşa numiţi Dragobeţi, muguri ai arborilor de pădure pe care îi culeg şi îi poartă la ureche în ziua de Dragobete.

El este asemuit şi cu o altă reprezentare mitică a Panteonului românesc, Năvalnicul, fecior frumos care ia minţile fetelor şi nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care îi poartă numele (o specie de ferigă).

În această zi se crede că păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează şi încep să-şi construiască cuiburile.

Păsările neîmperecheate în această zi, potrivit acestor credinţe, rămâneau stinghere şi fără pui până la Dragobetele din anul viitor.

Asemănător păsărilor, fetele şi băieţii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiţi pe parcursul întregului an.

Dragobetele sărută fetele

În această zi, se auzea pretutindeni zicala: „Dragobetele sărută fetele”. Considerând că sărutul în ziua de Dragobete este de bun augur, fetele se lăsau şi chiar doreau să fie sărutate de băieţi.

În ziua de Dragobete, considerată, local, prima zi de primăvară, fetele şi băieţii se adunau în grupuri şi ieşeau hăulind şi chiuind în câmp, de unde adunau viorele şi tămâioare.

Din zăpada netopită până atunci fetele şi nevestele tinere îşi făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseţii.

Dragobetele marchează în tradiţia românească începutul primăverii, iar data de 24 februarie nu este întâmplător aleasă, aceasta însemnând începutul anului agricol.

Citește și De DRAGOBETE iubește românește. MESAJE cu care îți poți surprinde jumătatea de ziua îndrăgostiților

„Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce.

Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc.

Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian citat de Wikipedia.org

Legende și tradiții de Dragobete

Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.”

Acesta scria: „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete.

Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …”. De aici și provine răspândita expresie adresată fetelor mari și nevestelor tinere, care îndrăzneau să lucreze în ac.

Nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul.

Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste.

Dragobete – sărbătoare 100% românească

Există o serie de obiceiuri în zona rurala legate de această sărbătoare. Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul.

Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul.

Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus.

În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor.

În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.

Dragobetele are rădăcini foarte vechi. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare.

Aceștia porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea.

După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile.

Zăpada Zânelor de Dragobete

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, zăpada cunoscută drept “zăpada zânelor”.

Apa rezultată prin topire era considerată ca având proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare.

Se credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor.

Fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase și atrăgătoare ca și zânele. De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin.

Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

Dragobete- bărbații nu au voie să năcajească femeile

Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.

Bărbații nu au voie să necăjească femeile și nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aștepta o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic.

Atât baieții, cât și fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

În unele zone ale țării, ajunul zilei de Dragobete este asemănător cu simbolistica nopții de Bobotează.

Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobete le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

surse: wikipedia.org,  Dicţionarul „Panteonul românesc”, prof. dr. Ion Ghinoiu, Ed. Enciclopedică, 2001; „Sărbători şi obiceiuri româneşti” – Ed. Elion, 2002) AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ancheta în cazul exploziei proiectilului din Pianu soldat cu moartea unui om: Două parchete din țară fac momentan cercetări

Publicat

A trecut mai bine de un an de la explozia din Pianu de Jos, în urma căruia un muncitor și-a pierdut viața, iar altul a fost rănit. Incidentul a fost provocat de tăierea unui proiectil cu flexul. Teoretic, proiectilul trebuia să fie inactiv.

În urma accidentului de muncă, două parchete din țară – Parchetul Militar Timișoara și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș – au deschis dosare penale în cadrul cărora derulează cercetări. 

Alba24.ro a cerut date despre stadiul anchetei, iar cele două parchete au făcut o serie de precizări.

Parchetul Militar Timișoara

Procurorii militari din Timișoara fac cercetări pentru infracțiunea de nerespectare a materiilor explozive ”în considerarea calității de militar deținută de unele dintre persoanele indicate ca fiind autori ai faptelor”.

CITEȘTE ȘI: UPDATE FOTO VIDEO: O persoană a DECEDAT și o alta a fost rănită după EXPLOZIA unui PROIECTIL, la Pianu de Jos

Mai exact, procurorii militari cercetează traseul proiectilelor, modul în care acestea au fost manevrate și verificate într-o unitate militară și cum au ajuns în curtea firmei din Pianu de Jos.

În primă fază, cercetările au fost derulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, iar procurorii militari au dispus menținerea probelor administrate și începerea urmării penale pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, au transmis reprezentații parchetului militar.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeș

Potrivit procurorilor, dosarul pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă este deschis in rem și momentan, în cauză, se efectuează cercetări de către polițiștii IPJ Alba, Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase.

CITEȘTE ȘI: Explozia proiectilului de la Pianu: Cei doi muncitori lucrau ”la negru” într-o curte cu 20 de tone de proiectile dezafectate

Mai exact după un an de la producerea exploziei, nimeni nu a fost trimis în judecată, nimeni nu a fost tras la răspundere.

Context

Pe 28 ianuarie 2020, un bărbat a murit și altul a fost rănit după ce au tăiat un proiectil, în curtea unei societăți comerciale din Pianu de Jos.

Aceștia tăiau cu flexul mai multe proiectile, care teoretic erau dezafectate și aveau statut de deșeuri feroase. Potrivit autorităților, în curtea respectivă au fost găsite aproximativ 20 de tone de proiectile dezamorsate.

Inspectorii ITM Alba au sancționat firma care avea sediul în Sebeș, cu 40.000 de lei amendă pentru muncă nedeclarată.

În luna iulie a anului 2020, un proces civil a început la Judecătoria Sebeș, în care firma în cauză a cerut anularea amenzii. Pe 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au dat o primă decizie cu privire la anularea amenzii de 40.000 de lei.

Potrivit magistraților, cei doi bărbați au fost transportați la punctul de lucru și, odată ajunși acolo, au verificat aparatele de tăiat și au constatat că prezinte defecțiuni, motiv pentru care au cerut fiului patronului să cumpere piese pentru a le repara. După ce aparatele au fost reparate, cei doi au decis să le încerce și au început să taie deșeuri feroase (bombe, proiectile), iar la un moment dat a avut loc o explozie, în urma căruia unul dintre bărbați a decedat.

”Din materialul probator administrat în prezenta cauză, instanța reține faptul că în 28 ianuarie 2020, cei doi au prestat activitate în cadrul societății petente, fără a avea semnat la acea dată contract individual de muncă.

CITEȘTE ȘI: Explozia din Pianu, în care un bărbat a murit după ce a tăiat un proiectil: Firma care l-a angajat a contestat amenda de la ITM

Nu poate fi reținut argumentul petentei cum că cei doi au prestat activitate fără a le fi fost solicitat acest lucru de către vreun reprezentant al societății, întrucât, pe de-o parte, chiar martorul arată că scopul pentru care i-a dus pe cei doi la Pianu de Jos a fost să ia aparatele, ori deja această atribuție este de prestare de activitate, iar pe de altă parte activitatea de reparat și verificat scule s-a făcut cu acordul reprezentantului petentei, dacă nu chiar la îndemnul acestuia”, potrivit sursei citate.

În data de 19 ianuarie 2021, magistrații Judecătoriei Sebeș au respins cererea de anularea a amenzii de 40.000 de lei, primită de firmă.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO VIDEO: Pompierii din Blaj intervin pe râul Târnava Mică pentru salvarea unei lebede rănite

Publicat

Pompierii din Blaj intervin marți seara, în jurul orei 18.30, pentru salvarea unei lebede rănite.

Potrivit reprezentaților ISU Alba, acțiunea de salvare se desfășoară pe râul Târnava Mică, pe raza localității Sâncel.

Pompierii intervin pentru salvarea animalului cu o barcă pneumatică.

știre în curs de actualizare.

sursă foto: Arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate