Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Cum vrea să dezvolte Ministerul Educaţiei învăţământul profesional. Discuţii cu autorităţi din economie şi oameni de afaceri

Publicat


operator masini_7Sistemul educațional poate asigura formare profesională-duală doar împreună cu mediul economic, astfel încât trebuie să fie construit un sistem viabil care să dezvolte colaborarea dintre mediul educațional și cel economic. Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii organizate săptămâna aceasta de Ministerul Educației pe tema documentului concept privind a învățământului în sistem dual.

Este prima dezbatere dintr-o serie de doisprezece astfel de întâlniri care se vor desfășura în toată țara. Ultima întâlnire este rezervată „actorilor naționali interesați de dezvoltarea și implementarea învățământului profesional-dual”. 

La inițiativa ministrului Educației Naționale și Cercetării Știintifice, Adrian Curaj, miercuri a avut loc o întâlnire consultativă privind documentul concept „Educație și formare profesională ale absolvenților de clasa a VIII-a”, la sediul Ministerului Educației, informează MENCS într-un comunicat de presă.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Ministerului Economiei, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai Camerelor de Comerț bilaterale, ai Ambasadei Austriei și Franței, ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, ai Asociației Oamenilor de Afaceri din România, ai Asociației Constructorilor de Automobile din România, ai Colegiului Național „Costin C. Kiritescu”. De asemenea, au participat reprezentanți ai unor companii private reprezentative la nivel național.

Elemente cheie care pot constitui baza în vederea asigurării condițiilor necesare pentru implementarea programelor de formare în sistem profesional-dual:

– Sistemul educațional poate asigura formare profesională-duală doar împreună cu mediul economic, astfel încât să fie construit un sistem viabil care să dezvolte colaborarea dintre mediul educational și cel economic.

– Implicarea activă a camerelor de comerț este absolut necesară.

– Este necesară diseminarea avantajelor fiecarei rute de formare profesională, astfel încât elevii, împreună cu părinții, să poată opta pentru ruta de formare în cunoștință de cauză. Orientarea și consilierea profesională de calitate a elevilor, ca și consilierea părinților sunt esențiale.

– Formarea cadrelor didactice, pregătirea pedagogică a tutorilor constituie elemente importante în asigurarea unei pregătiri relevante a elevilor.

– Necesitatea flexibilizării pregătirii cadrelor didactice, astfel încât să se scolarizeze calificări relevante pentru piața muncii și nu calificări care să asigure norme didactice.

– Intervenția companiilor în ceea ce privește dotarea unităților de învățământ cu echipamente adecvate, astfel încât atelierele/laboratoarele din școli să devină funcționale.

sursa: hotnews.ro


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: AL DOILEA caz CONFIRMAT de coronavirus, în Alba. Persoana infectată este internată la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Un nou caz confirmat de coronavirus în județul Alba. Este vorba despre o persoană internată și izolată la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Informația a fost confirmată pentru Alba24.ro, de managerului instituției sanitare, Diana Mîrza. Mai mulți angajați ai spitalului, 27 de persoane, dintre care trei medici și restul personal medical,  care au […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Prețurile la energie, gaze, apă și carburanți, plafonate prin Ordonanța militară nr. 4. Vela: Vor putea doar să scadă

Publicat

scumpiri

Prețurile la gaze, apă, salubritate, carburanți, energie termică și electrică nu vor mai putea fi majorate, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței Militare nr. 4, pe perioada stării de urgență, a anunțat, duminică seara, ministrul MAI, Marcel Vela. Potrivit acestuia, prețurile vor putea doar să scadă, în funcție de cerere sau ofertă. Ordonanța […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din locuințe și în alte intervale orare. Ce prevede Ordonanța nr. 4

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că, prin Ordonanța nr. 4, persoanele peste 65 de ani vor putea părăsi locuințele și în afara intervalului orar 11.00-13.00, în anumite condiții. ”Am clarificat cu privire la circulația persoanelor peste 65 de ani un interval orar în care își pot rezolva probleme de natură medicală: […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: 1.815 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus în România. Arafat: Refuzul de internare cade sub incidență penală

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat duminică seara situația oficială a cazurilor de îmbolnăviri, dar și măsuri noi dispuse. Potrivit acestuia, până la ora 20.00, în România au fost confirmate 1.815 cazuri, au fost declarați vindecați 206 și au fost înregistrate 43 decese. Citește și 43 DECESE din cauza coronavirus în România. Cel mai […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate