Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum vrea să dezvolte Ministerul Educaţiei învăţământul profesional. Discuţii cu autorităţi din economie şi oameni de afaceri

Publicat

operator masini_7 Sistemul educațional poate asigura formare profesională-duală doar împreună cu mediul economic, astfel încât trebuie să fie construit un sistem viabil care să dezvolte colaborarea dintre mediul educațional și cel economic. Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii organizate săptămâna aceasta de Ministerul Educației pe tema documentului concept privind a învățământului în sistem dual.

Este prima dezbatere dintr-o serie de doisprezece astfel de întâlniri care se vor desfășura în toată țara. Ultima întâlnire este rezervată „actorilor naționali interesați de dezvoltarea și implementarea învățământului profesional-dual”. 

La inițiativa ministrului Educației Naționale și Cercetării Știintifice, Adrian Curaj, miercuri a avut loc o întâlnire consultativă privind documentul concept „Educație și formare profesională ale absolvenților de clasa a VIII-a”, la sediul Ministerului Educației, informează MENCS într-un comunicat de presă.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Ministerului Economiei, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai Camerelor de Comerț bilaterale, ai Ambasadei Austriei și Franței, ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, ai Asociației Oamenilor de Afaceri din România, ai Asociației Constructorilor de Automobile din România, ai Colegiului Național „Costin C. Kiritescu”. De asemenea, au participat reprezentanți ai unor companii private reprezentative la nivel național.

Elemente cheie care pot constitui baza în vederea asigurării condițiilor necesare pentru implementarea programelor de formare în sistem profesional-dual:

– Sistemul educațional poate asigura formare profesională-duală doar împreună cu mediul economic, astfel încât să fie construit un sistem viabil care să dezvolte colaborarea dintre mediul educational și cel economic.

– Implicarea activă a camerelor de comerț este absolut necesară.

– Este necesară diseminarea avantajelor fiecarei rute de formare profesională, astfel încât elevii, împreună cu părinții, să poată opta pentru ruta de formare în cunoștință de cauză. Orientarea și consilierea profesională de calitate a elevilor, ca și consilierea părinților sunt esențiale.

– Formarea cadrelor didactice, pregătirea pedagogică a tutorilor constituie elemente importante în asigurarea unei pregătiri relevante a elevilor.

– Necesitatea flexibilizării pregătirii cadrelor didactice, astfel încât să se scolarizeze calificări relevante pentru piața muncii și nu calificări care să asigure norme didactice.

– Intervenția companiilor în ceea ce privește dotarea unităților de învățământ cu echipamente adecvate, astfel încât atelierele/laboratoarele din școli să devină funcționale.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax