Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cumpărare vechime în muncă pentru pensie în 2023. Exemplu de calcul și alte informații utile de la Casa de Pensii

pensii 2024

Publicat

Cât îl costă pe un român să cumpere cinci ani de vechime în muncă? Românii care au goluri în cartea de muncă îşi pot cumpără vechime. Atenție însă, acest lucru se poate face doar până în 31 august 2023.

Șeful Casei de Pensii a explicat vineri, la Antena 3 CNN, cum se poate face acest lucru şi cât costă.

Exemplu de calcul pentru a cumpăra un an de vechime în muncă:

Pentru a ne cumpăra vechime în muncă trebuie să plătim 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei.

Dacă, de exemplu, avem nevoie de un an, atunci o să plătim 750 de lei x 12 luni şi rezultă 9.000 lei.

Dacă vrem să cumpărăm cinci ani de vechime în muncă, atunci suma este de 45.000 lei (aproximativ 9.000 de euro), bani pe care trebuie să îi dăm la Casa Națională de Pensii pentru a cumpăra această vechime.

Pensii 2023: Ce categorii de pensionari pot cere recalcularea pensiilor, cum se face și ce acte sunt necesare. ”Mizeria” din lege

Cei mai interesați de această procedură sunt cei care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare, aceasta fiind singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

Cupărarea de vechime în muncă: alte explicații

„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nici o pensie.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nici o pensie” a spus Daniel Baciu la Antena3.

Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie 2023: condiții

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020, prin care este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de cel mult 6 ani, a intrat în vigoare la data de 28.09.2020.

Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată numai până în data de 31.08.2023.

Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contract sunt perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa de pensii.

Cumpărare vechime în muncă pentru pensie 2023: precizări suplimentare

Dacă au realizat stagii de cotizare în alte țări, cei interesați de „cumpărarea de vechime” nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale.

Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Cadrul legal stabilește că poate cumpăra vechime doar persoana care “la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.

Cineva care dorește să iasă mai repede la pensie nu poate cumpăra vechime în muncă.

Cum poţi verifica vechimea în muncă

Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP AICI, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online AICI care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.

Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP. Mai multe detalii despre cum se face un cont online la Casa Județeană de Pensii AICI: Cum poţi afla ONLINE ce vechime în muncă ai acumulat

Ce se întâmplă dacă nu sunt achitate integral sumele prevăzute în contractul de asigurare?

Potrivit ordonanței citate, contractul de asigurare socială încheiat își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime.

În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement