Abrud
Cuprumin Abrud: 45 de ani de activitate. Cum a fost înființat Combinatul Minier al Cuprului de la Roșia Poieni
Cuprumin Abrud aniversează în acest an 45 de ani de activitate. Este una dintre puținele firme românești de stat înființate în timpul comunismului, care funcționează foarte bine după regulile economiei de piață.
Firma a reușit să se mențină în activitate printr-o reorganizare reușită, într-un domeniu care s-a prăbușit în anii de după revoluție: sectorul minier.
Legea naționalizării din anul 1948 a consfințit ca toate resursele solului și subsolului care nu se găseau în proprietatea statului să treacă în proprietatea acestuia, deci activitățile miniere individuale au fost practic confiscate de statul român.
Exploatările miniere din patrulaterul aurifer Baia de Arieș – Roșia Montană – Bucium – Zlatna, zonă adiacentă orașului Abrud au cunoscut o dezvoltare fără precedent după naționalizare, utilajele pentru extracția și prelucrarea aurului din minereu fiind modernizate obținând un randament ridicat de extragere a aurului din minereu.
Cum a fost înființat Combinatul Minier al Cuprului de la Roșia Poieni
În anul 1969, a luat ființă Centrala Minereurilor Deva, din care au făcut parte și exploatările miniere din patrulaterul aurifer al Munților Apuseni, iar în anul 1974 s-a revenit asupra organizării prin delimitarea a 2 zone geografico – miniere Deva și Baia Mare, fiecare funcționând centralizat ca o centrală a minereurilor feroase și neferoase.
La 21 mai 1977, de ziua Sfinților Constantin și Elena, a fost semnat decretul de înființare a celui mai mare obiectiv minier al României moderne – Combinatul Minier al Cuprului de la Roșia Poieni Abrud – transformat ulterior, în anul 2002 în S.C. Cupru Min S.A. Abrud, al cărui zăcământ deține 60% din rezerva de cupru a României, potrivit unei postări pe Facebook a Cuprumin Abrud SA.
Combinatul minier al Cuprului de la Roșia Poieni – S.C. Cupru Min S.A. Abrud de astăzi, s-a bazat întotdeauna pe forța de muncă autohtonă, centrul minier Abrud luând o dezvoltare fără precedent odată cu deschiderea acestui obiectiv minier, dezvoltându-se activități adiacente mineritului, și înființându-se noi întreprinderi, din care au făcut parte: TCMM (Trustul de Construcții Montaje Minier), SUT (Stație de utilaje transport), IAMSAT – întreprindere pentru asistență tehnică, dar și Filatura de Bumbac, unde și-au desfășurat activitatea peste 600 de femei filatoare, în cea mai mare parte soții ale minerilor de la Combinatul minier al Cuprului Roșia Poieni.
În activitatea minieră din anul 1990 erau angajate la nivel național cca. 171.000 de persoane, iar la sfârșitul anului 2007 își mai desfășurau activitatea 29.000 de persoane, reducerea fiind de 83%, fapt care demonstrează că în decursul a 17 ani, industria mineritului și-a redus în mod considerabil activitatea, costurile economice și sociale ale acestui proces fiind imense.
Repere în istoria combinatului de la Roșia Poieni
1977
Se înființează Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni.
Combinatul Minier al Cuprului Roşia Poieni este redenumit Exploatarea Minieră Roşia Poieni Abrud, pusă în subordinea Regiei Autonome a Cuprului Deva.
Hotărârea 26/25.11.1992 prin care Exploatarea Minieră Roşia Poieni Abrud se transformă în Sucursala Minieră Abrud.
Regia Autonomă a Cuprului Deva se reorganizează sub denumirea Compania Naţională CN CAF MINVEST Deva.2001
Hotărârea nr.2 a Filialei Avram Iancu desfiinţează sucursala şi o integrează ca filială, denumită SC Avram Iancu SA Abrud.
2002
Compania a apărut la 01.04.2002, prin desprinderea din CN MINVEST Deva şi preluarea activului şi pasivului Filialei Avram Iancu SA Abrud. Astfel, Cupru Min devine succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat la 1.05.1977, în baza Decretului 130/21.05.1977.
2002
Din 01.04.2002 Cupru Min a preluat activele şi pasivele Filialei Avram Iancu, prin protocolul de predare primire 3368/11.07.2002.
Cuprumin Abrud: planuri de viitor
Politica actuală a statului român este de a menține societatea cu capital de stat fără a se pune problema în viitor a privatizării acesteia, de a dezvolta noi locuri de muncă prin investiții în cadrul societății și având ca obiectiv principal contruirea unei uzine metalurgice în zonă pentru obținerea produsului finit – cuprul.
Acum la 45 ani de la înființare, Cupru Min S.A. Abrud își îndeplinește cu succes obiectivele popuse, obținând anual profit și fiind considerată a fi “perla coroanei” mineritului românesc.
”Aducem mulțumiri pe acestă cale pentru toate realizările Cupru Min S.A. Abrud, tuturor salariaților foști și actuali care și-au adus aportul la bunul mers al activității societății în cei 44 ani, precum și organelor ierarhic superioare care au coordonat activitatea societății cum ar fi: CNCAF Deva, Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, precum și Consiliilor de Administrație care s-au perindat de-a lungul vremii la cârma societății” au transmis reprezentanții companiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News