Connect with us
Advertisement

Actualitate

Curtea Constituțională a amânat, din nou, decizia privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Se cere opinia Curții de Justiție a UE

Publicat

ccrCurtea Constituțională a amânat iar decizia privind nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex pentru a solicita o opini de la curtea de Justiție a Uniunii Europene, a anunțat marți președintele CCR, Valer Dorneanu. 

„Am suspendat cauza până când primim răspunsul”, a spus Dorneanu, adăugând ca s-a stabilit data de 30 martie ca termen de control.

El a precizat că întrebările vor fi formulate cât de curând și s-a putea să fie trimise către CJUE în jur de 15 decembrie.

Dorneanu a apreciat că în cel mai fericit caz răspunsurile ar putea să vină într-o lună-două, dar ar putea să dureze și mai mult.

Judecătorii Curții Constituționale amânaseră și la sfârșitul lunii octombrie luarea unei decizii privind excepția de neconstituționalitate prin care un cuplu gay casătorit în Belgia cere recunoașterea acestei casătorii și în România, au precizat joi pentru Mediafax surse din CCR.

Excepția de neconstitutionalitate a fost dezbătută prima dată pe 20 iulie la Curtea Constituțională, argumentele principale invocate de cei care au ridicat excepția fiind recunoașterea dreptului fundamental la viața privată. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a pledat atunci în favoarea recunoașterii căsătoriei.

Autorii excepției de neconstituționalitate au contestat articolul 277, alin. (2) si alin. (4) din Codul Civil, care se referă la interzicerea recunoașterii pe teritoriul României a căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara granițelor, respectiv la libera circulație în cadrul Uniunii Europene.

În pledoaria sa din 20 iulie în fața judecătorilor, avocata cuplului gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, în opinia sa „detaliază felul în care dreptul la viața privată și familie și dreptul de a nu fi discriminat, incluse și în Constituția României, ar trebui să fie interpretate și aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei”. „Constituția României este clară: apară și protejează drepturile la viața privată și de familie în mod egal pentru toți cetățenii țării”, a declarat Ionescu în fața judecătorilor CCR.

Iustina Ionescu a mai spus că faptul că statul român nu recunoaște căsătoria clienților săi, încheiată în 2010 în Belgia, e ca și cum „relația lor de 14 ani nu există” pentru că cei doi „nu se pot înregistra pe teritoriul României sub nicio forma juridică”. „Doar șase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constituție căsătoriile homosexuale”, a mai adăugat avocata, precizând că țara noastră nu se numără printre acestea și că, prin urmare, „în contextul românesc se încearcă restrângerea abuzivă a căsătoriei”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement