Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Curtea Constituţională a decis: Legea maidanezilor este neconstituţională. Doar câinii bolnavi şi agresivi vor trebui eutanasiaţi

Publicat

Doar câinii bolnavi şi agresivi vor putea fi eutanasiaţi. Aceasta este decizia Curţii Costituţionale, care a hotârât că Legea câinilor maidanezi este neconstituţională. Motivarea Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial. Sesizarea privind neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea OUG 155/2001 pentru aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost făcută pe 25 noiembrie, de către 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.

Legea câinilor fără stăpân se va întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Ce articole au respins judecătorii CCR:

Articolul 6
(1) După examinarea de către medicul veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, câinii fără stăpân care sunt bolnavi grav, incurabili, irecuperabili, câinii agresivi, astfel cum sunt definiţi la art. 2 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, aprobată cu modificări prin Legea nr. 60/2003, câinii periculoşi, câinii de luptă şi atac, astfel cum sunt definiţi la art. 1 lit. a) si b) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă, lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le poate fi identificat aparţinătorul, se eutanasiază în termen de 3 zile lucrătoare, cu respectarea prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare.
(2) Eutanasia este un act medical de sacrificare prin procedee rapide şi nedureroase a câinilor prevăzuţi la alin. (1) ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Eutanasia este singura procedură admisă de suprimare a vieţii animalelor care fac obiectul prezentei ordonanţe de urgenţă.
Articolul 8
(1) În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi conform prevederilor anexelor nr. 4 şi 5, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau o combinaţie a acestora, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective.
(2) În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a acestora.
(3) Câinii nerevendicaţi în termen de 7 zile pot fi adoptaţi de persoane fizice şi persoane juridice, precum şi de către centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop, aparţinând organizaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor, cu respectarea prevederilor art. 8 alin. (3).
(4) Câinii cu vârsta de până la 5 luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare/adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.
Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, cu 168 de voturi pentru, 111 împotrivă şi 4 abţineri legea câinilor fără stăpân. În timp ce ONG-urile susțin lăsarea liberă a maidanezilor și sterilizarea lor, mulți primari spun că patrupedele trebuie strânse de pe străzi și ținute în adăposturi, iar cei agresivi să fie eutanasiați.
Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi ”cipaţi”.

Ce îi obliga noua lege pe primari

Consiliile locale vor fi obligate să înființeze în termen de 60 de zile, de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze adăposturi publice pentru câini. Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale unde urmează să fie returnate patrupedele.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere, iar, în cazul câinilor nerevendicaţi, se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.

În ceea ce privește adoptarea câinilor din adăposturi, trebuie să se facă în anumite condiţii, cum ar fi prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, a resurselor materiale necesare pentru întreţinere, a acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, precum şi achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.

Totodată, legea mai prevede că proprietarii vor avea obligaţia identificării câinilor prin microcipare sau alt mijloc, iar câinii cu vârsta de până la cinci luni să rămână în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni. Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Sursa: EVZ.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax