Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Curtea de Conturi: Nereguli depistate la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, ITM Alba şi centrul regional al Agenţiei pentru Romi

Publicat

contabil datorie Încadrarea ilegală pe funcţii de conducere la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, înregistrarea nejustificată a unor sume în contabilitate şi neaplicarea unor executări silite de către ITM Alba sau nerecuperarea unor obiecte de inventar furate de la Centrul Regional Alba din cadrul Agenției Naționale pentru Romi sunt câteva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi după verificarea contulului general anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2014.

În raportul Curţii de Conturi, sunt exemplificate abateri la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, privind „înregistrarea şi menţinerea în evidenţa contabilă, în mod nejustificat, în contul Decontări din operaţiuni în curs de clarificare, a unor sume încasate care nu au fost clarificate la sfârșitul exerciţiului bugetar”. De asemenea, la aceeaşi instituţie, s-a constatat „neaplicarea tuturor măsurilor de executare silită, prevăzute de normele legale, pentru încasarea debitelor în sumă de 102 mii lei, reprezentând sume declarate de angajatori, reprezentând comisionul restant datorat până la data de 31 decembrie 2010 pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă”.

La capitolul Abateri constatate la entităţile finanţate din bugetul SGG, auditate în anul 2015, Curtea de Conturi a constatat că „nu au fost luate toate măsurile legale, în cadrul termenului legal de prescripție, în vederea recuperării contravalorii unor materiale de natura obiectelor de inventar furate de la Centrul Regional Alba din cadrul Agenției Naționale pentru Romi și a unor avansuri de trezorerie nedecontate din anul 2009, în valoare totală de 25 mii lei”.

În ceea ce priveşte activitatea Secretariatului de Stat pentru Culte, privind derularea Programului bugetar „Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult”, Curtea de Conturi a descoperit „neconcordanțe între datele și informațiile conținute în listele de plată lunare (stat de plată), inclusiv între centralizatoarele acestora și datele și informațiile din statele de funcții și personal, documente transmise SSC de către unitățile de cult beneficiare, în vederea justificării utilizării fondurilor”.

Autoritatea dă exemple faptul că, la unele unități de cult au fost încadrate în funcțiile de conducere clericale persoane care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate specifice acestei categorii, ca de exemplu: șef serviciu personal, inspector eparhial restaurări, director economic (la Patriarhia Română – Administrația Patriarhală, Mitropolia Banatului – Episcopia Caransebeșului, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia etc.).

„Persoanele angajate în astfel de funcții au desfășurat activități conexe actului cultic, făcând parte dintr-o categorie distinctă, definită expres de lege ca fiind personal neclerical, care beneficiază de sprijin financiar acordat din alte surse de finanțare (exemplu: bugetul local)”, se mai arată în raport.

De asemenea, la nivel naţional, Curtea de Conturi a identificat deficiențe sau abateri cu o valoare totală estimată de 1,746 miliarde de lei în urma misiunilor de audit efectuate la administrația centrală a Ministerului Transporturilor și la instituțiile subordonate, potrivit Sintezei raportului de audit privind Contul general anual de execuție a bugetului de stat pe anul 2014.

Potrivit raportului, Curtea a identificat 110.966.000 lei — venituri suplimentare, care reprezintă sume nerestituite/neregularizate cu bugetul de stat, 33.125.000 lei — prejudicii, care reprezintă în cea mai mare parte cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, dar se precizează că în timpul misiunilor de audit a fost recuperată suma totală de 4.000 lei (0,01% din suma estimată), 1.602.255.000 lei — abateri cu caracter financiar contabil, care reprezintă în cea mai mare parte înregistrări contabile eronate, nereflectarea în contabilitate a tuturor operațiunilor economico-financiare privind imobilele proprietate publică a statului etc.

„La Autoritatea Rutieră Română s-a constatat neînregistrarea și nevirarea către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier în perioada ianuarie-septembrie 2013 a întregii obligații de 60% din cuantumul tarifelor încasate pentru serviciile specifice, diferența nevirată estimată fiind de 21.910.000 lei”, se spune în raport.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax