Economie
De astăzi: plafonarea prețurilor la energie și gaze. Cum se aplică schema de compensare
De astăzi se aplică Legea pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.
Este vorba despre schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
Beneficiarii sunt clienţii casnici, întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare, microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, precum şi creşe.
Mai pot beneficia și organizaţii neguvernamentale, precum şi unităţile de cult ori furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.
Pentru consumatorii casnici prețurile se plafonează astfel:
- prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
- prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh;
- prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021;
- preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Plafonarea prețurilor – energie electrică
Beneficiarii vor avea un preţ maxim, plafonat la 1 leu pe kWh de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022. Pe lângă această plafonare, statul a decis să acorde o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%, deci undeva la 330 de kWh, potrivit hotnews.ro.
Compensarea este de 29 de bani pe kWh, deci preţul maxim este de 0,71 lei pe kWh. Cei care şi-au negociat contractele bine sau au pris o ofertă bună, pot plăti mai puţin de atât, dar nu mai puţin de 0,68 de bani pe kWh. Acesta este preţul minim sub care nu se mai compensează nimic.
Consumatorii casnici trebuie să verifice contorul lună de lună şi să trimită indexul real de consum. Dacă nu fac asta, consumul poate fi estimat la mai mult de 330 de kWh pe lună, în funcţie de istoricul de consum al fiecăruia, şi este posibil să nu mai fie nicio compensare.
Compensarea pentru facturile la gaz
La gaze naturale, pentru o centrală de apartament, preţul maxim în timpul acestei ierni este 0,37 lei pe kWh.
Condiția este un consum total, pe toată perioada rece, de la 1 noiembrie până la 31 martie, de maximum 1.100 metri cubi.
Acest consum este împărţit, în anexele legii, în tranşe lunare: în noiembrie, care este şi cea mai călduroasă lună a acestei perioade, consumul maxim trebuie să fie de 134 de metri cubi, iar cele mai mari tranşe de consum până la care primim această compensaţie sunt în ianuarie şi februarie, respectiv 264 de metri cubi.
Dacă se depăşește acest prag de consum nu se mai primește compensarea.
Compensarea este de 33% din preţul gazului-marfă din factură, cu un preţ maxim plafonat de stat de 0,25 de lei pe kWh.
Deci o scădere de 0,08 lei pe kWh, ceea ce duce la un preţ de 0,17 lei pe kWh.
Acesta este preţul maxim al gazului-marfă pe care îl va plăti un consumator casnic în această iarnă. Pentru a afla factura finală, se adună la acest preţ tarifele de transport şi distribuţie, plus TVA, şi rezultă 0,25 lei pe kWh.
Facturile vor veni gata compensate.
În factură va fi trecut preţul din contract şi ce se scade, cu minus, adică ce suportă statul, precum şi diferenţa de plată.
AICI, exemple de calcul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News