Connect with us
Advertisement

Eveniment

De ce au avut albaiulienii APĂ MARO la robinet. MARŢI, localităţi din judeţul Alba ar putea avea probleme de alimentare. Lucrări de relocare

Publicat

Marţi, 29 iulie, începând cu ora 1.00 noaptea, se va întrerupe furnizarea apei potabile din reţeaua de conducte a judeţului Alba, în vederea executării unor lucrări de relocare a unui tronson care subtraversează Autostrada Sibiu-Deva,  în zona Sebeş cât şi în zona coridorului IV Pan European. Lurările sunt estimate să dureze 24 de ore. Directorul general al Apă CTTA Alba, Viorel Lazăr a spus că alimentarea cu apă a consumatorilor din Alba Iulia, Sebeş şi până în Teiuş se va face atât din rezervoare proprii, cât şi prin sistemul de pompare. Cei care s-ar putea să aibă de suferit, în cazul acestei întreruperi, sunt locuitorii oraşelor de la capăt de reţea, respectiv Blaj şi Ocna Mureş, care dispun de apă în sursele de acumulare pentru aproximativ 18-20 de ore. Şi alte localităţi din judeţ ar putea avea posibile întreruperi de furnizare a apei potabile.

Anunţul a fost făcut de directorul Apă CTTA Alba, Viorel Lazăr, în cadrul unei conferinţe de presă. Au mai fost prezenţi şi directorul tehnic al societăţii, Gheorghe Haţegan, iar din partea DSP Alba directorul Horea Timiş şi medicul Ileana Văcaru.

Compania de apă a acceptat ca aceste conducte să fie mutate de pe amplasamentul lor într-un tunel, în iunie 2014, cu ocazia lucrărilor la autostradă în zona Sebeş. Viorel Lazăr spune că acesta este motivul pentru care în ultima lună mai mulţi cetăţeni din Alba Iulia au avut la robinet apa de culoare maro.

„Am gresit că nu am anunţat la prima relocare, pentru că am fost siguri pe noi că nu se întâmplă nimic. mutând toţi consumatorii de pe firul 1 pe firul 2, am avut nişte greşeli de manevre de vane. De aceea, am şi acceptat ca societatea să fie sancţionată. Am greşit faţă de populaţie. Cei vinovaţi au plătit şi vor plăti în continuare cu mine în frunte şi directorul tehnic, Gheorghe Haţegan. Nu am anunţat nici DSP-ul, pentru că am fost siguri că nu se întâmplă nimic”, a spus directorul Apă CTTA Alba, Viorel Lazăr.

Reamintim că în luna iunie mai mulţi locuitori din Alba Iulia au sesizat că apa de la robinete avea o culoare maronie. Atunci reprezentanţii societăţii “Apa CTTA” SA au transmis că a crescut turbiditatea apei potabile în reţea pe fondul temperaturilor ridicate din ultima perioadă. La începutul lunii iulie, apa ce curgea la robinetele din Alba Iulia era tot maronie, iar cetățenii  erau îngrijorați pentru sănătatea lor. De abia atunci societatea comercială a spus că schimbarea culorii apei era cauzată de lucrări de relocare a conductelor de apă care s-au făcut în zona autostrăzii, la Sebeș.

Citeşte şi Apă maro la robinetele din Alba Iulia din cauza lucrărilor de relocare a conductelor. Este potabilă și nu prezintă niciun pericol

În urma analizelor făcute de inspectorii DSP Alba, la două probe de apă recoltate din două locaţii diferite din Alba Iulia a rezultat că excesul de fier este motivul pentru care apa de la robinetele albaiulienilor este maro. La robinetele cetăţenilor din Alba Iulia a curs apă ruginie aproape o lună.

Citeşte şi Rezultate DSP Alba: Culoarea MARO a APEI potabile, cauzată de excesul de fier de pe conductă. Apa CTTA, amendată de inspectorii sanitari

Ileana Văcaru a spus, referitor la această problemă, că acele modificări au fost date de execesul de fier anorganic. Iar fierul anorganic nu este o substanţă toxică, singurul efect care poate să îl aibă este să dea poate o altă culoare hainelor spălate. „Efecte pe starea de sănătate apar atunci când populaţia suferă de lipsa de apă şi nu de excesul de fier”, a precizat Ileana Văcaru. În urma analizelor făcute acum două săptămâni, excesul de fier a fost de 2-3 mai mare decât limita normală.

Oraşele Blaj şi Ocna Mureş ar putea să nu aibă rezervă suficientă de apă pentru alimentarea populaţiei

Pe tronsonul de autostradă Sibiu-Deva urmează să fie mutată conducta care alimentează tot judeţul, până la Ocna Mureş şi Cetatea de Baltă. Lucrarea va începe, marţi, de la ora 1.00, astfel că pe această magistrală se va opri furnizarea cu apă potabilă către consumatorii din judeţ. Sunt conducte mari, cu diametrul de 1200 de mm, dar niciodată în aceste conducte care au vechime şi de 30 de ani, unde sunt depuneri, spune Lazăr, „nu poţi să ştii ce poate să apară”.

Directorul Apă CTTA Alba spune că municipiul Alba Iulia nu va fi afectat deloc, pentru că „va putea fi alimentată din conducta relocată şi oraşul de sus şi oraşul de jos, printr-un sistem de pompare”. Nici municipiul Aiud nu va fi afectat pentru că are sursă proprie de apă, oraşele care se alimentează de la staţia din Galda au rezervoare, dar nu ştie dacă va fi suficientă pentru 24 de ore, cât vor dura lucrările.

Localităţile cu posibile întreruperi de furnizare a apei potabile sunt:

Mihalţ, Coşlariu, Crăciunel, Bucerdea, Obreja, Cistei, Glovat, Valea Lungă, Lodroman, Luca

Sîncel, Iclod, Lunca Târnavei, Şona, Căpîlna de Jos

Beldiu, Mesentea, Galda de Jos

Bagău, Lopadea Nouă, Decea, Inoc, Mirăslău, Unirea

Şi totuşi populaţia este atenţionată că „în cazul în care prin purjările pe care le facem pot să apară parametri de turbiditate mai mare, noi nu vom mai livra apă cu turbiditate peste 4. Acolo unde, prin analizele pe care le facem pe traseu, descoperim că turbiditatea vine în valuri, noi o purjăm, mai exact avem vană de golire şi merge în canal până când turbiditatea scade sub 4”.

Practic conducta de apă va fi curăţată de apa cu depuneri, care ajune în canal, până când ajunge în parametri optimi de consum. Cu această lucrare terminăm partea de autostradă, referitoare la Alba Iulia, şi partea de magistrale.

În cazul lucrărilor de marţi, Apă CTTA Alba va apela şi la ISU pentru că au pompe mari, astfel vor permite dislocarea debitelor mari de apă.

La coridoul IV Pan European se fac relocări pe o rază de 1 km, în 5 locuri. A început marţi, de la ora 2.00 şi a fost gata la ora 12.00. Apa a fost purjată în locurile unde a fost nevoie şi de asemenea au fost recoltate probe pentru analize până în Blaj. La finalizarea lucrărilor, turbiditatea a fost 9, iar seara aceasta a ajuns la 100. S-au spălat conductele pe tot traseul, astfel că până miercuri la ora 11.00 au fost aruncaţi 6.000 de metri cubi de apă în Târnava, iar turbiditatea a ajuns la 5, iar la intrarea în rezervoare a scăzut sub 6.

Astfel că locuitorii muncipiului Blaj nu au avut apă de la conducte, consumul fiind făcut din rezerva proprie. Pe coridorul IV Pan European, conducerea Apă CTTA anunţă că în luna august nu se va mai face nicio cuplare.

„Aceste lucrări sunt obligatorii. Pentru autostradă conductele sunt la 14 m adâncime nu se mai puteau exploata, ia această lucrare trebuia făcută. dacă parametrul de turbiditate nu este sub 5, nu acumulăm şi nu dăm apă la populaţie până nu scade. Preferăm să nu dăm decât să mai fie discuţiile care au fost. Eu personal am acceptat să dăm în Alba Iulia, pentru că numai aici am avut probleme la prima relocare. Noi răspundem de calitatea apei până la punctul de separaţie, care este căminul de apometru”, a spus Lazăr.

Prezent la conferinţa de presă, directorul DSP Alba, Horea Timiş a spus că populaţia trebuie să înţeleagă că tot ce se întâmplă este în beneficiul lor, pe termen lung: „Din punct de vedere al DSP Alba, care monitorizează calitatea apei, decizia este excelentă de a livra apă într-o turbiditate de maximă 5. Din punct de vedere al sănătăţii, chiar dacă au fost şi săptămânile trecute aceste creşteri ale turbidităţii, vreau să liniştim populaţia, că nu produce modificări. Recomandăm că atunci când populaţia observă modificări organoleptice ale apei să nu o consume”.

Societatea comercială este cea care suportă cheltuielile de relocare a conductei, astfel că la prima lucrare a cheltuit 12.000 de lei plus TVA.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioan Mihu

    sâmbătă, 26.07.2014 at 10:38

    Apa care nu s-a putut folosi fiind maro …… cine o plateste …asta nu a sus dl. director …ar fi trebuit sa ne anunte …dar nu a facut-o…dar bani tot trebuie sa-i platim ….oare ar trebui?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement