Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De ce nu ar mai merita să fii salariat în 2018. Povară fiscală pentru angajat versus PFA

Publicat

Modificări importante în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale sunt aduse de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017. Claudia Sofianu, responsabil pe fiscalitate al EY România, explică, într-o analiză publicată luni, de ce unele companii vor reîncepe să fie tentate a plăti salariile personalului prin PFA ale acestora.

”În contextul în care un salariat câștigă un venit salarial brut de 5.000 lei/lună, acesta va avea aceeași povară fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) ca și persoana care câștigă un venit din activități independente de 3 ori mai mare (mai specific – 14.575 lei). De unde această diferență enormă? Aceasta rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară (i.e., prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contribuțiile sociale în cazul veniturilor din activități independente”, spune Sofianu.

Potrivit expertului, suma în cazul PFA este la alegerea acestuia (legea introduce doar un minim al contribuțiilor plătite, nu un maxim) dar, probabil, majoritatea deținătorilor vor alege să plătească contribuții corespunzătoare salariului minim.

Efectele vor fi nebănuite și negative, estimează ea. ”În acest context, făcând o analiză a viitorului mod de impunere a celor două tipuri de venit, nu ne putem abține din a ridica o serie de întrebări: ce ne va aduce anul 2018? Va crește sau va scădea numărul de salariați? Vom asista la o nouă migrare artificială de la salariat la persoană fizică autorizată pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasă? O migrare, am putea spune, care ar încălca legea dacă nu sunt respectate diverse condiții. Dacă ne aducem bine aminte, o astfel de structură a fost des și în mod abuziv folosită în trecut și a fost expusă diverselor controale fiscale (reclasificarea în activități dependente). Iar, în final, s-a ajuns la amnistia fiscală”.

Nu trebuie ignorată nici situația PFA-urilor ce înregistrează venituri foarte mici. Acestea sunt folosite în prezent de către persoane care au venituri ocazionale și reduse din vânzarea unor obiecte, spre exemplu artiștii plastici. Până acum aceștia plăteau impozite în funcție de un venit declarat la începutul fiecărui an. Pentru viitor ei nu vor putea plăti contribuții sociale mai mici de 665 lei pe lună, respectiv 35% din salariul minim de 1.900 lei. Multe PFA in această situație se vor desființa, iar deținătorii acestora se vor reîntoarce către micile activități comerciale la negru, potrivit sursei citate.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax