Actualitate
De la 1 aprilie un nou VAL de SCUMPIRI. Cu cât vom plăti mai mult pentru carburanți, gaze sau electricitate
În mai puțin de o lună, facturile ne vor goli și mai mult buzunarele. Gazele, electricitatea, benzina şi motorina, ale căror costuri influenţează majoritatea preţurilor produselor, se scumpesc cu procente considerabile, începând cu 1 aprilie.
Preţul unui litru de motorină va ajunge de la circa 6 lei, în prezent, la 6,5 lei. Mai ieftină decât motorina, benzina va costa, în medie, 6,2 lei pe litru, în urma scumpirilor. Pentru un „plin” de rezervor de 50 de litri, românii vor plăti mai mult cu 25 de lei.
1 aprilie este şi data de majorare a preţului la gaze, atât pentru firme, cât şi pentru populaţie, ca urmare a calendarului liberalizării preţurilor. Tarifele acestora vor creşte cu 5% pentru companii şi, respectiv 2% pentru populaţie.
Nici factura la curent nu va fi ocolită de valul creşterilor de preţ, deşi, în mod normal, românii ar fi trebuit să scape, de luna viitoare, de majorările la electricitate.
Conform calendarului de liberalizare a preţurilor, următoarea etapă de scumpire era jumătatea anului. Autorităţile au avut însă grijă să nu ne lase să ieşim din ritm. Prin urmare, au crescut costurile cu energia verde, de la 1 aprilie. Mai precis, este vorba despre beneficiile acordate companiilor care produc energie verde. Cum aceste facilităţi sunt asigurate din bani pe care românii îi achită pe facturile la curent, şi aici vom avea de-a face cu scumpiri.
Cumulate, toate aceste majorări de preţuri vor scoate din bugetul unei familii, câteva sute bune de lei în 2014. Dacă luăm în calcul că o familie de 3-4 membri achită o factură la electricitate de circa 100 de lei lunar, şi o factură medie (între consumul realizat iarna şi cel din timpul verii) de circa 200 de lei la gaze, rezultă că numai scumpirile din aprilie vor creşte cheltuielile familiei cu circa 5 lei, pe lună, faţă de cât plăteam până acum. Plinul unui rezervor se va scumpi, de asemenea, cu circa 25 de lei, ceea ce înseamnă, per total, cheltuieli lunare mai mari cu 30 de lei, şi cu 360 de lei într-un an. La acestea se vor adăuga şi scumpirile la produse alimentare. Mai mult, din iulie şi octombrie, se anunţă un nou val de majorări ale preţurilor.
Tot de la 1 aprilie ar fi trebuit să intre în vigoare şi „Electorata”, măsura care ar implica reducerea ratelor la credite pentru românii care câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie. Deocamdată, normele de aplicare nu au fost realizate şi nu se ştie exact nici forma finală a proiectului măsurii.
Sursa: evz.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News