Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De la 1 noiembrie cresc facturile de energie electrică. Taxa care majorează prețul curentului a crescut cu aproape 40%

Publicat

curent

Din 1 noiembrie a intrat în vigoare Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a taxei de cogenerare, taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali.

Astfel, taxa de cogenerare creşte de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, o creştere de peste 40%, scrie Ziarul Financiar.

Vezi și Energia electrică s-a liberalizat din 1 ianuarie. OFERTELE furnizorilor pentru județul ALBA. Care sunt cele mai mici prețuri

La nivelul întregii ţări, taxa pe cogenerare va fi în valoare de peste 350 mil. de euro pe an, faţă de aproximativ 245 mil. de euro, când taxa de cogenerare era de 3,5 euro/MWh.

Calculul este realizat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 de MWh, care include atât consumul casnic, cât şi cel industrial.

Taxa de cogenerare este plătită de toţi consumatorii, casnici sau industriali. Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

Taxa a fost, începând cu iulie 2020, circa 3,5 euro/MWh. Începând cu 1 noiembrie 2020, taxa de cogenerare este de aproximativ 5 euro/MWh.

“Se aprobă contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență la valoarea de 0,02263 lei/kWh, exclusiv TVA”, se arată în ordinul ANRE cu nr. 189/2020, publicat în Monitorul Oficial din data de 22 octombrie.

Noua valoare a contribuției de cogenerare intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2020, potrivit aceluiași act normativ.

În momentul de față, după mai multe modificări surevenite de-a lungul ultimilor ani, contribuția de cogenerare este fixată la 0,0161 lei/kWh, ceea ce înseamnă că, de la 1 noiembrie, ea va crește cu 40%.

Ce este contribuția pentru cogenerare

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată.

Circa 40 de centrale beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare. Înainte de a fi crescută acum, ea fusese redusă, la începutul lunii iulie, cu 16%, de către ANRE.

Cu câteva zile înainte premierul Orban anunțase reducerea acestei contribuții, într-o vizită pe care a făcut-o la producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate al țării.

surse: ZF.ro, economica.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax