Eveniment
Întreruperi în furnizarea apei în zona Lancrăm – Alba Iulia, șoseaua de centură, pentru cuplarea aducţiunii de subtraversare
Apa CTTA SA Alba a anunțat că luni, 9 mai, începând cu ora 21.00, încep lucrările de cuplare a aducțiunii Dn 1000 la conducta care subtraversează râul Mureș (FIR I). Vor fi afectați consumatorii branșați din această magistrală pe tronsonul cuprins între localitatea Lancrăm și șoseaua de centura Alba Iulia (zona Pârâul Iovului).
„Estimăm durata întreruperii la circa 40 de ore, din cauza lucrărilor deosebit de complexe, respectiv golire aducțiune, epuismente, execuție racorduri, spălări tronsoane etc.
La punerea în funcțiune a aducțiunii și reluarea furnizării apei pot apărea local depășiri ale parametrilor turbiditate și fier, situație în care vom fi nevoiți să procedam la purjarea apei, până la încadrarea în parametrii de calitate”, a transmis APA CTTA.
Lucrările de subtraversare a râului Mureş reprezintă o investiție unică în România și chiar în Europa de Est și are o valoare de circa 10 milioane de lei, bani alocaţi în cea mai mare parte din fonduri europene.
„Lucrarea înlocuiește podul de conducte peste râul Mureș, care ați văzut cum arată și reabilitarea lui impunea întreruperea alimentării sau făcută o alimentare provizorie, care nu satisfăcea. Nu am avut aprobări să o punem pe podul de mașini și atunci am optat pentru două conducte de 800 mm diametru, din fontă ductil cu termen de viață de 100 ani”, a declarat Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA, la momentul începerii investiţiei, anul trecut.
Lucrarea este realizată în condiţiile în care conductele supraterane, prin care se asigură în prezent alimentarea cu apă potabilă a municipiul Alba Iulia şi a oraşelor situate în aval, Teiuş, Aiud, Ocna Mureş, Blaj, plus comunele de pe traseu, au o vechime de peste 40 de ani şi prezintă un pericol ridicat de avarie.
În total, din acest sistem este alimentată cu apă potabilă o populaţie de 167.000 de locuitori plus agenţii economici din toate aceste localităţi. În urma unei analize a situaţiei, s-a optat pentru varianta executării unei subtraversări a râului Mureş în amonte de suprastructura de susţinere a conductelor existente, urmând ca supratraversarea existentă să rămână ca o rezervă, în situaţii excepţionale.
Potrivit proiectului, s-au realizat două conducte de subtraversare, 4 cămine de manevră noi, amonte de subtraversare din beton armat monolit. Distanţa între axa conductelor de subtraversare efectivă este 14 m, iar adâncimea minimă a subtraversării, de 11,3 metri. Llungimea totală a conductelor din fontă este de 1.101 metri liniari.
Vezi şi FOTO: Lucrare unică în România, aproape de finalizare. Subtraversarea râului Mureş, pentru rețeaua de apă, o investiție de 10 milioane de lei
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News