Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De unde vine numele județului Alba și al orașului Alba Iulia. Bălgrad, ”orașul alb” cu ziduri de calcar


Publicat

iarna alba iulia

Puțină lume știe de unde vine numele județului în care locuim. Se pare că denumirea actuală a judeţului Alba este direct legată de prima atestare la 1097, așadar acum aproximativ 1000 de ani. Atunci este pomenit primul comite, care avea atribuţii administrative şi dincolo de Cetatea din actualul oraş Alba Iulia. Bineînțeles că atunci nu exista noțiunea de județ, însă întreaga zonă și-a luat numele de la orașul cel mai important. 

Primele menţiuni provin, potrivit cercetătorilor, de la slavi, care au descoperit, îninte de secolul X, fostul castru roman de la Apulum. Potrivit cercetătorului Ana Dumitran de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, la scurt timp după descoperirea castrului, slavii nu au mai folosit termenul de „Apulum“. A fost înlocuit cu cel de „Belgrad“, în slavona „oficială“ de azi, cu sensul de „Oraşul“ sau „Cetatea Albă“.

Ulterior, a devenit Bălgrad, în vorbirea populară. Bunicii noștri încă mai spuneau așa.

Ce spune Enciclopedia României

Enciclopedia României păstrează această idee. În secolele al IX-lea şi al X-lea aici era un centru fortificat cunoscut în izvoarele istorice cu numele de Alba Iuliae sau Bălgrad nume care avea sensul de Oraşul sau Cetatea Albă. Unele speculații spun că imaginea de cetate albă ar fi putut proveni de la reutilizarea blocurilor (albe) de calcar din fostul castru roman, în zidurile noii cetăți.

Referitor la sensul denumirii de Bălgrad, istoricul român Nicolae Iorga afirma:

„… Belgradul fiind un „grad”, o cetate în fiinţă, arăta tocmai existenta zidurilor, care fiind de piatră, erau si aici, (…), albe pentru ţăranii deprinşi cu lemnul negru al caselor lor. Rolul cetăţilor albe la slavi e mare, dar nu vine din propriul lor aport, ci din influenţa burgurilor france, trecute la moravi”.

Pe lângă numele de Bălgrad au existat şi alte denumiri ale oraşului: Fehèrvar (în limba maghiară) şi Weissenburg (în limba germană).

A fost menţionat documentar pentru prima dată în 1097, iar apoi în 1177 ca reşedinţă a unui comitat şi a episcopiei romano-catolice a Transilvaniei. Oraş a devenit în secolul al XIII-lea şi a avut parte de condiţii favorabile de dezvoltare până la invazia tătară din 1241. A fost consemnat şi cu numele de Karlsburg şi Alba Carolina, iar în 1299 şi 1303, cu numele de Alba Transilvana.

Împăratul austriac Carol al VI-lea a decis reorganizarea Transilvaniei, ca provincie de graniţă, în secolul al XVIII-lea. Alba Iulia a fost unul dintre oraşele transilvănene destinat a primi trupe austriece pentru apărare. Palatul principelui Transilvaniei, existente în oraş, precum şi alte construcţii din oraş au fost transformate în cazărmi pentru a adăposti aceste trupe. Cetatea oraşului a fost grav avariată în timpul războiului curuţilor, motiv pentru care dieta din Sibiu, ţinută în luna mai a anului 1714, a decis reconstrucţia cetăţii Alba Iulia. Noua cetate a fost construită după planurile lui Giovani Morando Visconti.

Cetatea nouă

Lucrările de construire a noii cetăţi a oraşului Alba Iulia au început la data de 4 noiembrie 1715, ziua aniversării împăratului austriac. Guvernatorul Transilvaniei, Sigismund Kornis, şi generalul Steinville au pus în mod simbolic piatra de temelie a fortificaţiilor.

Lucrările s-au încheiat în anul 1738, timpul lung scurs până la finalizarea cetăţii a fost necesar din cauza faptului că proiectul a fost unul de amploare, care a necesitat strămutări de populaţie, demolări a clădirilor aflate pe locul proiectatei fortificaţii, dar şi din cauza războaielor austro-turceşti din anii 1716-1718 şi 1736-1739 şi a ciumei ce a bântuit Transilvania la sfârşitul anilor ’20 ai secolului al XVIII-lea.

Între anii 1918-1919, preşedinte al Consiliului Naţional Român din oraş a fost protopopul ortodox Ioan Teculescu. În aceeaşi perioadă comandant al Legiunii Române Alba Iulia a fost căpitanul Florian Medrea, comandant al gărzii orăşeneşti a fost căpitanul Zmeu, iar preşedintele gărzii a fost Nicolae Şandru.

Sursă utilizată: enciclopediaromaniei.ro

Foto: Romulus Oprișcan

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE COD GALBEN de furtună în județul Alba: Rafale puternice de vânt. Până la ce oră au emis meteorologii avertizarea

Publicat

Meteorologii au emis duminică, 19 septembrie, o avertizare de tip Cod Galben de vreme rea, pentru zona joasă a județului Alba. 

Până la ora 14.00 se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 55- 60 de kilometri la oră.

În funcție de evoluția condițiilor meteo, codul se poate prelungi.

UPDATE 13.50: Potrivit meteorologilor, avertizarea meteo se prelungește până la ora 17.00.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

3.817 de noi cazuri de COVID depistate în ultimele 24 de ore, în România. Câte persoane sunt internate în spitale

Publicat

3.817 de cazuri noi de COVID au fost depistate în ultimele 24 de ore în România. 

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.388. Dintre acestea, 849 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 201 sunt minori, 183 fiind internați în secții și 18 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.388.634 de teste RT-PCR și 2.870.487 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 14.327 de teste RT-PCR (5.174 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.153 la cerere) și 21.129 de teste rapide antigenice. 12.259.121   35.456

Pe teritoriul României, 28.127 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.703 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 56.559 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 350 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.944 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 18 septembrie, 1.078 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 211.150 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 52 de cazuri de COVID descoperite în ultimele 24 de ore. În ce localități au fost depistate

Publicat

52 de noi cazuri de COVID au fost identificate în Alba, în ultimele 24 de ore, după testele de sâmbătă, au anunțat reprezentații DSP Alba, duminică 19 septembrie. 

De la începutul pandemiei și până în prezent, 22118 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 20717 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 682 decese.

Sâmbătă, în Alba au fost prelucrate 246 de probe, la SJU. Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 255474.

Localitățile în care s-au depistat cazurile

Aiud 5

Blaj 4

Cugir 3

Sebeș 7

Teiuș 2

Zlatna 1

Alba Iulia 16

Berghin 2

Daia Română 1

Poșaga 1

Sălciua 2

Sâncel 3

Săsciori 1

Șona 1

Unirea 1

Vadu Moților 2

Incidența cazurilor de COVID

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Peste 600 de elevi voluntari din Sebeș și Aiud au strâns într-o singură zi sute de saci de gunoi aruncat la întâmplare

Publicat

Peste 600 de voluntari din Sebeș și Aiud au strâns sute de saci de gunoaie, într-o acțiune desfășurată sâmbătă în cele două localități. 

La Sebeș au participat în jur de 300 de elevi de la toate insituțiile de învățământ, cadre didactice și voluntari din primărie și instituții subordonate administrației locale.

În total după mai multe ore de muncă, au fost colectați 84 de metri cubi de deșeuri.

Voluntarii au intervenit în cartierele Mihail Kogălniceanu, Aleea Parc, Aleea Lac, Lucian Blaga și Valea Frumoasei, în parcurile din oraș – Parcul Primăriei, Parcul Tineretului, Parcul „Mihai Eminescu” și Parcul Arini.

De asemenea au strâns gunoaie și din în zona centrală a orașului, dar și de pe străzile din proximitate, precum și în zona străzii Alunului, unde s-a identificat o cantitate considerabilă de deșeuri.

Nu au fost uitate nici localitățile aparținătoare: Petrești, Lancrăm și Răhău, au transmis reprezentații Primăriei într-un comunicat de presă.

La Aiud, peste 100 de voluntari au participat la Ziua de Curățenie Națională 2021. Cei peste 100 de voluntari până la finalul acțiunii au  strâns aproximativ 240 de saci de gunoi, au transmis reprezentații administrației locale într-o postare pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate