Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la CCR, despre abuzul în serviciu. Ar putea fi dezincriminat, în actuala formă din lege. Zegrean: „Citiți deciziile și veți afla multe lucruri înainte ca noi să le spunem”

Publicat

curtea constitutionala

curtea constitutionala Judecătorii de la Curtea Constituțională decide marţi dacă abuzul în serviciu ar putea fi dezincriminat, în actuala formă în care procurorii au trimis în judecată sute de persoane. Decizia CCR ar putea lăsa fără obiect aproape 900 de dosare.

Curtea Constituțională trebuia să dezbată o excepţie ridicată de fosta şefă DIICOT, Alina Bica, în cazul infracţiunii de abuz în serviciu. O treime dintre cei cercetaţi de DNA ar putea scăpa de dosare penale, dacă judecătorii CCR decid că infracţiunea respectivă nu este constituţională.

Alina Bica a reclamat că abuzul în serviciu, care se pedepseste cu ani grei de închisoare, e definit prea vag în actualul Cod Penal. În cazul în care Curtea decide favorabil, 30 la sută din cazurile instrumentate de DNA ar fi puse sub semnul întrebării.

„Asta înseamnă că infracţiunea ar fi dezincriminată. Dosarele care conţin infracţiuni de abuz în serviciu sunt clasate, deci se închid, iar persoanele trimise în judecată vor fi achitate. În cazuistica DNA, infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de folos este o infracţiune foarte des întâlnită, e infracţiunea cu ponderea cea mai mare”, spune Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Dacă în 2013, în mai puţin de 270 din dosare trimise în judecată de DNA era vorba de abuz în serviciu. Un an mai târziu, numărul acestora a depăşit 460. Iar în 2015, mai mult de 600 de fapte de abuz în serviciu au ajuns la tribunale.

Discuţiile despre reglementarea abuzului în serviciu au apărut la începutul anului.

Întrebat dacă definiția abuzului în serviciu este clară, președintele CCR, Augustin Negrean, a răspuns marţi, jurnaliştilor: „Citiți-o și vedeți dacă o înțelegeți, dacă nu o înțelegeți veniți să o explic.”

Augustin Zegrean a mai spus că CCR poate face schimbări în privința legii. „Curtea poate să revină asupra unei decizii anterioare, poate să-și schimbe practica. Se întâmplă la orice curte din lume, pentru că dreptul nu zace, se dezvoltă, este în permanentă dezvoltare, trebuie adaptat la lume”, a precizat el.

Referitor la faptul că în 2010 Curtea a respins aceleași excepții, Augustin Zegrean a răspuns că „e bine că citiți deciziile. De când vă spun: citiți deciziile și veți afla multe lucruri înainte ca noi să le spunem.”

Întrebat dacă legea este clară, președintele CCR a spus că „depinde cine o citește.”

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax