Connect with us
Advertisement

Actualitate

Decizie la Tribunalul Bucureşti: Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă şi va reveni pe piaţă. Vezi ce spun sindicaliştii

Publicat

Procedura de insolvenţă pentru “Hidroelectrica” a fost închisă prin decizie a Tribunalului Bucureşti. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel. Compania, care are filiale şi în Alba, va reveni pe piaţă cel mai probabil săptămâna viitoare.

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în 18 iunie, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a “Hidroelectrica”, iar compania va reveni pe piaţă probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni. Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că va lista 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă. Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi”.

Euro Insol a depus, săptămâna trecută, la tribunal planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar, dacă înstanţa îl aprobă, Remus Borza, avocatul care gestionează insolvenţa companiei de stat, va încasa un bonus de 2,2 milioane de euro.

Administratorul judiciar a anunţat că Hidroelectrica poate ieşi din insolvenţă până la finalul lunii, în condiţiile în care Tribunalul Bucureşti a respins ultima contestaţie formulată de foştii parteneri ai companiei, respectiv a firmei Alpiq RomIndustries. Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 milioane de lei, a menţionat Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, afirma la sfârşitul lunii mai că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă la 1 iulie, iar viitoarea conducere a companiei va trebui să prioritizeze investiţiile începute. Niţă a arătat că Hidroelectrica va achita datoriile eşalonat.

Hidroelectrica va organiza, la începutul lunii viitoare, și o licitație internațională pentru vânzarea a 25 de microhidrocentrale, cu un preț de pornire de 73,6 milioane lei. Licitația face parte dintr-un plan de cedare a 88 de microhidrocentrale, unități cu o producție mai mică de 10MW. Cele 25 de unități vor fi vândute în cinci pachete. Compania mai are în portofoliu aproape 160 de microhidrocentrale, după ce a vândut 81 de unități între 2004 și 2008 pentru 60 milioane euro.

Consiliul de administrație al companiei a aprobat, la începutul lunii, și un plan de restructurare, care prevede desființarea a șase sucursale, fuziunea filialelor Hidroserv și reduceri ale costurilor cu salariile de șase milioane euro (ca efect al restructurării). Practic, ar dispărea circa 300 de posturi din organigrama societății. Strategia mai prevede și renunțarea la un număr de birouri, relocarea personalului în spații adecvate și valorificarea spațiilor neutilizate, care ar putea aduce încasări de până la 20 milioane euro.

Hidroelectrica Sebeș a „supraviețuit” restructurării, care amenința de o vreme compania. Aceasta își va păstra statutul de sucursală, în timp ce alte 6 sucursale din țară au fost transformate în uzine, integrate în componența sucursalelor existente. Potrivit ministrului Constantin Niță, acest lucru însemna că sute de locuri de muncă vor fi salvate.

După ce în ultima perioadă s-a vehiculat zvonul unor eventuale disponibilizări din cadrul companiei de stat Hidroelectrica, în 21 mai a venit primul val de concedieri. Peste 300 de angajați din țară au primit înștiințările de disponibilizare, iar dintre aceștia, 11 sunt angajați – personal TESA – ai Hidroelectrica Sebeș. Hidroelectrica Sebeș are un număr total de aproximativ 250 de angajați.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare din 29 mai 2013, Acționarii Hidroelectrica au aprobat strategia de restructurare administrativ teritorială a Hidroelectrica propusă de administratorul judiciar EuroInsol. Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Tg. Jiu, Buzău, Caransebeș au fost transformate în uzine și integrate în sucursalele Cluj, Sebeș, Rm. Vâlcea, Porțile de Fier, Curtea de Argeș și Hațeg. A șaptea sucursală este Bistrița, care a preluat de la SH Buzău centralele Călimănești și Movileni, preciza Hidroelectrica într-un comunicat de presă.

Comasarea sucursalelor va duce la reducerea costurilor de exploatare și la creșterea profitului în contextul reducerii prețului megawatt-ului în piața pe fondul creșterii producției de energie electrice în România și a scăderii consumului.

Potrivit unui comunicat al “Hidrosind”, făcut public în 24 iunie, “salariaţii din Hidroelectrica au trăit în această perioadă o experienţă traumatizantă, datorată comportamentului sub orice critică al administratorului judiciar. Dispreţul permanent manifestat faţă de salariati, limbajul grobian, ameninţările la adresa conducerii Hidrosind ori de câte ori aceasta a luat poziţie împotriva sa, presiunile puse pe salariaţi şi pe liderii de sindicat din teritoriu, imixtiunea directă în problemele sindicatului, unele măsuri care afectează funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor energetice, alte măsuri luate în interes personal sunt doar câteva din abuzurile săvârşite de administratorul judiciar. O parte dintre acestea au stat la baza formulării de către Hidrosind, sub semnătura preşedintelui, a unor plângeri penale împotriva domnului Borza.

Singurele măsuri foarte vizibile şi intens mediatizate luate de administratorul judiciar au fost împotriva salariaţilor: Hidroelectrica avea 5.239 salariaţi în iunie 2012, a bugetat un număr de 4.900 salariaţi pentru finalul anului 2013, dar a ajuns deja la 4.550 în iunie 2013! În aceste două zile rămase sunt convins că administratorul judiciar îşi va dovedi încă o dată <puterea şi determinarea> şi va disponibiliza pe ultima sută de metri salariaţi utili societăţii şi persoane indezirabile domniei sale.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement