Connect with us
Advertisement

Abrud

Decizie majoră în Parlamentul European, de care pot beneficia locuitorii din Apuseni. Bani pentru proiectele de gaze naturale

Publicat

Parlamentul European a votat un amendament crucial pentru România, legat de modul în care țara noastră poate folosi banii europeni din Fondul pentru tranziție justă, adică bugetul special dedicat modernizării industriei poluatoare în vederea aplicării politicii ecologiste Green Deal. Acest lucru este foarte important pentru o mare parte a județului Alba: zona Munților Apuseni. 

Un amendament inițiat de mai mulți europarlamentari români din Renew prevede că acești bani vor putea fi folosiți și pentru finanțarea unor proiecte bazate pe gazele naturale în regiunile care se bazează acum pe extracția de cărbune, potrivit G4Media.ro.

În plus, Parlamentul European a votat și creșterea sumei alocate României, de la alocarea inițială propusă de Comisia Europeană de 1,7 miliarde de euro la 3,5 miliarde de euro.

Pentru România, unul dintre marile obiective este să convingă UE să accepte gazul ca soluție de tranziție către atingerea obiectivelor cuprinse în Green Deal.

Altfel spus, să accepte utilizarea fondurilor europene pentru investiții în tehnologizarea centralelor care produc energie pe bază de cărbune sau petrol și adaptarea lor la gaz.

În Alba, 22 de administrații locale ((orașele Cîmpeni, Abrud și Baia de Arieș și comunele Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților și Vidra) s-au asociat pentru a avea mai multe șanse în discuțiile cu Guvernul și cu reprezentanții furnizorului. Introducerea gazului metan în gospodării ar putea dura câțiva ani, asta dacă se va face.

De la înființare, asociația a avut mai multe întâlniri la care au participa și primarii din zonă și a purtat o corespondeță cu Guvernul și cu furnizorii de gaze.

Un alt pas este o lege al cărei inițiator e deputatul PNL de Alba, Florin Roman și care presupune ca ADR Centru și Investiții Teritoriale Integrate (ITI) Moții Țara de Piatră să devină Autorități de Management pilot în absorbția fondurilor europene, în perioada de alocare 2021-2027.

Legea a fost promulgată de președinte.

Asta înseamnă că fondurile europene (inclusiv cele din Green Deal) vor fi accesate mult mai facil, iar prioritizarea se face de la nivelul celor cinci județe care au în componență Munții Apuseni.

Problema introducerii gazului metan în Munții Apuseni a fost mult timp și pe agenda reprezentanților PSD, printre care Ioan Dîrzu și Călin Andreș (actualul primar din Câmpeni).

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement