Connect with us
Advertisement

Eveniment

Decizie majoră în piața de energie: statul trebuie să returneze companiilor sume estimate la 27 miliarde de lei

stalp curent electricitate cabluri

Publicat

Curtea Constituțională a decis, pe data de 7 noiembrie, că suprataxarea producătorilor de energie electrică, hotărâtă prin OUG 27/2022, este neconstituțională.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, spune că statul ar fi încasat cca. 27 miliarde lei în ultimii 2 ani (5,43 mliarde de euro), la care s-ar putea adăuga dobânzi de încă cca. 3 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro). 

CCR: Suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituțională

„Curtea Constituțională (CCR) a decis că supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, prin impunerea în 2022 a așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, constând în veniturile suplimentare ale acestora rezultate din tranzacții angro de vânzare la prețuri de peste 450 lei/MWh (prag redus între timp la 400 lei/MWh), contravine Legii fundamentale a țării”, a transmis Dumitru Chisăliță.

„În esență, Curtea a reținut că prevederile legale criticate, care impun obligativitatea achitării contribuției la fondul de tranziție energetică de către anumiți producători de energie electrică, nesocotesc, în principal, principiul așezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art. 56 din Constituție, și dispozițiile art. 45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie din surse regenerabile”, se precizează în decizia CCR.

Președintele AEI susține că această decizie a CCR din momentul publicării va produce efecte, în sensul în care „se taie” o importantă sursă de finațare a bugetului și a acoperirii subvențiilor la gaze și electricitate.

„Pe lângă faptul că furnizorii reclamă că mai este de achitat cca 2 miliarde de lei, subvenții restante din anul 2023, începând din această toamnă creșterile de preț de pe piața de gaze și energie face necesară din nou plata de subvenții la gaze și energie pentru furnizori. Astfel, o mare întrebare se desprinde: Cum va achita statul aceste subvenții la gaze și energie în următoarele 5 luni și a celor istorice după decizia Curții?

Deschiderea unor procese în instanță de către firmele din energie care au fost obligate să achite aceste supraimpozite ilegale (conform Curții Constituționale), probabil vor duce la necesitatea plății acestor sume, dar mai ales la necesitatea obținerii resurselor necesare.

Creșterea prețurilor la gaze și energie este una din puținele moduri de a obține aceste fonduri. Deciziile populiste de ieri, reprezintă cauza creșterii prețului de mâine”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement