Actualitate
Decizii ASF: A fost eliminat plafonul de reducere comercială de 10% pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă. Refaceri de calcul pentru RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară anunţă că a decis eliminarea plafonului de 10% prevăzut la capitolul reduceri comerciale a tarifelor de primă pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă. În urma controalelor la firmele de asigurări, a descoperit nereguli de calcul la stabilirea nivelului acestor prime şi în anumite cazuri a cerut refacerea acestuia.
“Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea prevederii conform căreia tarifele de primă pot conţine reduceri comerciale până la un nivel maxim de 10%.
În urma notificărilor primite de la asigurători privind schimbarea tarifelor de primă au fost identificate probleme în ceea ce priveşte corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule.
În cadrul controalelor care se desfăşoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA şi, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislaţiei aplicabile, ASF îşi rezervă dreptul de a sesiza şi Consiliul Concurenţei.
În cadrul şedinţei a fost aprobată modificarea actelor constitutive pentru 23 de brokeri de asigurare pentru majorarea capitalului social. De asemenea, a fost prezentată şi o notă de informare privind majorările de capital ale brokerilor de asigurare aprobate până la data de 1 decembrie 2015”, se arată într-un comunicat ASF.
ASF a anunţat în noiembrie că va efectua, pe parcursul lunii decembrie, mai multe controale la companiile de asigurări, după ce acestea au notificat autoritatea în ultimele două luni că vor majora tarifele la poliţele RCA, preţurile urmând să fie de 4-5 ori mai mari în unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.
Autoritatea îşi propune, pe lângă controlarea companiilor care emit poliţe RCA pentru transportatori, să stabilească un model actuarial de calcul al RCA pentru aceştia, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor.
ASF vrea să efectueze controale „de anvergură” pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurări şi identificarea eventualelor „distorsiuni” (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) în fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicaţii asupra rentabilităţii asigurătorilor şi implicit asupra primelor de asigurare practicate.
surse: asfromania.ro, gandul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News