Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Declaraţia 600, variante: Plata contribuţiilor pe bază de CNP, conformare voluntară, stopaj la sursă

Publicat

Ministerul Finanțelor ia în calcul varianta ca plata contribuţiilor sociale estimate să se facă pe bază CNP, fără a mai fi nevoie de depunerea Declarației 600. Ministrul Ionuţ Mişa s-a referit şi la situaţia celor care au depus deja această declaraţie.

Ministerul Finanţelor a prezentat, marţi, la dezbaterile din Comisia economică din Senat pe marginea Declaratiei 600, câteva idei despre posibile modificări.
Ministrul a sustinut ca ar putea merge pe ideea de conformare voluntară de declarare a veniturilor, urmând a face verificări pe baza analizei de risc, în contextul în care stopajul la sursă ar putea fi o soluţie pentru anumite categorii profesionale, iar contribuţiile la sănătate ar putea să nu mai fie plătite pentru venituri în afara salariilor.

„Mergem pe ideea de conformare voluntară de declarare a veniturilor şi, pe baza analizei de risc, să mergem şi să verificăm aceste plăţi numai acolo unde considerăm că sunt elemente care ne atrag atenţia. (…) La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul şi stopajul la sursă”, a declarat Mişa.

Misa a precizat că este luată în calcul şi varianta de a nu mai fi plătite contribuţiile la sănătate pentru venituri iî afara salariilor.

„Nu suntem singura ţară din Europa în care se plătesc contribuţii la venitul realizat. Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat şi i se reţin contribuţiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuţii. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar şi să luăm o decizie. Această decizie o vom lua după ce vom avea discuţii cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declaraţii. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declaraţia, pentru a nu se mai deplasa la ghişeul organului fiscal, şi a putea să facă plata contribuţiilor pe bază pe CNP în suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat”, a spus Mişa.

Rugat să detalieze cum se va face plata ministrul Mișa s-a eschivat spunând că este prea din timp pentru astfel de informații care necesită o ”analiză complexă”.

În forma actuala, Formularul 600 trebuie depus, potrivit actualelor prevederi, de persoanele care, în anul fiscal precedent, au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau din alte surse. Declaraţia poate fi depusă online, cu certificat digital, sau prin Spaţiul Privat Virtual.

„Pentru cei care au depus deja declaratia, analizăm prevederi tranzitorii. O să purtăm o discuţie şi din acest punct de vedere. Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declaraţie, raportându-ne la regimul fiscal cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizării acestei declaraţii şi de a face completări în interiorul ei. Se nasc extrem de multe situaţii particulare. V-am zis, va trebui sa alegem varianta cea mai usoara pentru contribuabil”, a mai spus ministrul Mişa.

În cazul în care contribuabilul încetează pe parcursul anului contractul în urma căruia obţinea venituri suplimentare, aceasta trebuie să notifice organul fiscal cu privire la încetarea activităţii.

„Din acel moment nu mai are obligativitate. Anunţă că şi-a încetat activitatea pe care o desfăşura până la acea dată şi la următoarele termene (pentru că suma trebuie plătită în patru rate – n. r.) nu mai are obligaţia de plată. Există această posibilitate de a nu plăti, dacă nu mai realizeaza venituri. Este un alt aspect pe care am putea să îl luăm în calcul, cel legat de regularizarea contribuţiilor pe care eu decid să le declar pentru că estimez că voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu – n. r.). Eu constat că se va realiza în proporţie de 70.000 de lei. Atunci trebuie să am posibilitatea ca pentru sumele pe care le-am achitat pe parcursului anului să se facă regularizarea şi să primesc aceste sume. Acest lucru îl avem în calcul şi vom face această menţiune expres”, a precizat ministrul.

surse: digi24.ro, hotnews.ro, business24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax