Administrație
Declaraţia Turismului Rural de la Alba Iulia a fost mai mult aplaudată decât semnată
Preşedintele ANTREC, Emil Comşa a citit, joi, în faţa delegaţiilor prezente la Alba Iulia, „Declaraţia Turismului Rural”, un document ce exprimă punctele de vedere comune ale reprezentanţilor companiilor implicate în industria turismului din ţară şi străinătate privind construirea identităţii în turismul rural. Din păcate, declaraţia valabilă internaţional nu a putut fi semnată oficial, deoarece niciuna dintre autorităţile locale nu a fost prezentă la întâlnirea de la Hotel Medieval.
Documentul, intitulat „Turismul Rural – un instrument pentru construirea identităţii şi o şansă pentru standarde de calitate”, a fost citit de Emil Comşa, iar acordul membrilor delegaţiilor a fost dat prin aplauze. „Din motive obiective, nu vom putea semna declaraţia, dar aceasta va fi citită participanţilor la Congres, iar cei care sunt de acord cu prevederile din document vor aplauda. Cei care nu vor aplauda, vor fi invitaţi să ia cuvântul şi să îşi exprime motivele”, a explicat Emil Comşa. Pentru invitaţii străini, care nu au cunoştinţe de limba română, declaraţia a fost recitită şi de secretarul general Eurogites, Klaus Erlich.
Din fericire pentru organizatori, toţi cei prezenţi, deşi în număr mic, au încununat citirea declaraţiei cu aplauze. Documentul ce pecetluieşte primul Congres privind Turismul Rural organizat în România este realizat în concordanţă cu Cartea Europeană a Regiunilor Rurale, adoptată de Consiliul Europei în 1996, AGENDA 2000, elaborată în 1999 şi Declaraţia de la Quebec privind Ecoturismul – 2002. Aceasta reprezintă o recunoaştere a importanţei turismului în promovarea dezvoltării economice şi valorizarea patrimoniului natural. Emil Comşa a precizat că s-a propus o cartă a pensiunilor, care se doreşte a fi un sistem de garantare a calităţii serviciilor din România.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News