Connect with us
Advertisement

Actualitate

DEFINITIVAT 2013: Doar trei candidați înscriși din Alba nu au fost validați. Vezi lista și metodologia pentru examen

Publicat

Din cei 149 candidați din județul Alba, înscrişi pentru definitivarea în învăţământ, doar trei au fost respinși de la susţinerea acestui examen în 2013. Ministerul Educației a dat publicității lista candidaților care au fost validați pentru susținerea examenul de definitivat în învățământ. 

Potrivit sursei citate, în perioada 4 – 25 ianuarie, din toate județele țării s-au înscris pentru examenul naţional de definitivare în învăţământ 8.537 de candidaţi, dintre care au fost validaţi 8.335, cu 2000 mai mulți decât în 2012.

Creşterea din 2013 este datorată, în mare parte, scăderii vechimii minime necesare la catedră, de la doi ani la unul singur, potrivit ministerului.

Cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat în acest an sunt din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), fiind urmaţi de cei cu vârste între 26 şi 30 de ani (28%).

În baza Metodologiei pentru organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ, candidaţii vor avea de trecut două inspecţii la clasă şi o probă scrisă.

Inspecţiile, care se vor realiza până la 20 iunie, constituie criteriu eliminatoriu. Candidaţii trebuie să obţină cel puţin media 8 la inspecţii pentru a putea accede la proba scrisă, programată pentru 18 iulie.

Un alt criteriu pentru a se califica în proba finală îl reprezintă şi stagiul de predare de cel puţin un an la catedră, precizează Ministerul Educaţiei.

Lista candidaților înscriși din județul Alba poate fi consultată aici

Subiectele şi baremele pentru examenul scris sunt realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Modele de subiecte şi bareme vor fi postate la pe pagina web dedicată, https://definitivat.edu.ro, şi vor fi utilizate în programele pentru pregătirea debutanţilor, desfăşurate de Casele Corpului Didactic.

Rezultatele vor fi afişate în 23 iulie, iar contestaţiile vor fi înregistrate şi transmise la centrele de evaluare în intervalul 23-24 iulie. În perioada 25-26 iulie, vor fi soluţionate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi cunoscute în 27 iulie.

Metodologia-cadru privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de definitivare în învăţământ şi calendarul (Anexa 1) se găsesc aici.

Lista cuprinzând hotărârile de guvern privind autorizarea de funcţionare provizorie sau acreditarea specializărilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat si particular, profilurile, specializările, durata studiilor, precum şi titlurile obţinute de absolvenţii învăţământului universitar, nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor universitare din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular, structurile şi specializările universitare acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu din instituţiile de învăţământ superior şi ordinele de ministru prin care au fost aprobate programele de studii universitare de masterat se găseşte aici

Programele pentru examen – Arte se găsesc aici

Programele pentru examen – Educaţie fizică şi sport se găsesc aici

Programele pentru examen – Învăţământ primar şi preşcolar pentru învăţători/educatori/institutori se găsesc aici

Programele pentru examen – Limbă şi comunicare se găsesc aici

Programele pentru examen – Matematică şi ştiinţe se găsesc aici

Programele pentru examen – Om şi societate se găsesc aici

Programele pentru examen – Tehnologii se găsesc aici

Forumul dedicat de discuţii se găseşte la această adresă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement