Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos va fi operațional în septembrie 2017. Scumpiri și explicații optimiste de la Consliul Județean Alba


Publicat

lucrari depozit ecologic de deseuri galda de jos 2015Prețul pe care fiecare cetățean din Alba Iulia îl va plăti din această lună pentru gunoiul menajer este mai mare cu 35%. Asta în timp ce halda ecologică de deșeuri de la Galda de Jos, un obiectiv de investiții al Consiliului Județean Alba, finanțat din fonduri europene nu este funcțională. Tărăgănarea finalizării investiției afectează de acum buzunarul cetățeanului care nu are nicio vină că profesioniștii de la CJ Alba nu au reușit să ducă la capăt partea birocratică a unui proiect făcut cu bani europeni. Problema care a dat bătăi de cap administraţiei a ajuns să fie și speculată politic de opoziția locală care mai are astfel un motiv sa rupă ”blatul” tăcerii parafat prin ”ungerea” unor PSD-iști în funcții plătite din consiliile de administrație de la APA CTTA și DPL.

Pentru a avea o motivație oficială a întârzierii punerii în funcțiune a haldei de la Galda de Jos  și de a afla stadiul în care se află lucrările la acest obiectiv, având în vedere diferitele opinii exprimate în comunitatea locală, Alba24 a solicitat un punct de vedere din partea Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit răspunsului primit de Alba24, lucrările sunt execuția lucrărilor s-a oprit după ce s-a atins” pragul” de  99%. Mai trebuie „reparate” unele probleme din teren, până cel târziu 30 aprilie 2017. Acelaşi termen este dat şi pentru finalizarea documentaţiilor de atribuire a contractului de delegare prin concesionare pentru operarea instalaţiilor de gestionare a deşeurilor municipale, în această locaţie, dar şi pentru cele de transport al gunoaielor. Dar va mai dura până în septembrie, ca să fie şi aplicate aceste proceduri de achiziţie.

“Eliminarea deşeurilor generate pe întreg teritoriul judeţului se va realiza în depozitul conform de la Galda de Jos. Acesta va primi deşeurile rezultate din instalaţia de tratare mecano-biologică, deşeurile rezultate din activitatea staţiilor de sortare, deşeurile rezultate de la măturarea străzilor, parcuri şi grădini, precum şi nămolul rezultate din staţiile de tratare ale apelor uzate menajere (în procent de maxim 10% din capacitatea depozitului”, se precizează în adresa semnată de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Centrul de deşeuri de 86,7 milioane lei. Ce s-a construit de fapt şi de ce

Lucrările la Centrul de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos, inclus în proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” au început în 16 martie 2015. Valoarea finală a contractului pentru centrul de deşeuri este de 86.767.413,14 lei fără TVA, potrivit datelor transmise de CJ Alba.

Reamintim că „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.187 euro (261.998.250 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 euro (205.245, 947 lei). Investiţia este finanţată din fonduri CE, alocaţii bugetare, fonduri proprii.

Proiectul a fost iniţiat în contextul necesităţii realizării unui sistem durabil de management al deşeurilor determinată de conformarea cu practicile şi politicile UE privind reducerea impactului asupra mediului prin realizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de deşeuri şi reducerea numărului de depozite de deşeuri existente neconforme.

La momentul aprobării studiului de fezabilitate, respectiv sfârşitul anului 2012, perioada estimată de realizare a investiţiei era stabilită până în 2015 şi includea închiderea a şapte depozite de deşeuri neconforme. Acestea nu mai funcţionează în prezent. Este vorba despre haldele de gunoi de la Alba Iulia (Pârâul Iovului), Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureş.

Lipsa de “sincronizare” a fost şi una dintre cauzele “crizei gunoiului” din judeţul Alba. Odată aceste halde închise şi nefinalizarea lucrărilor la depozitul nou, a fost necesar transportul deşeurilor către alte locaţii, ceea ce a presupus cost suplimentar pentru locuitori din mai multe zone ale judeţului. Mai mult, situaţia s-a complicat după refuzul unuia dintre operatorii de salubritate (Salprest) de a mai oferi serviciul de colectare şi transport deşeuri în actualele condiţii, dar şi de neprelungirea avizelor pentru depozitarea gunoaielor la halda de la Cristian (Sibiu), cea mai aproape de Alba.

În acest context, situaţia lucrărilor la depozitul de la Galda de Jos a devenit un punct de atenţie pentru comunitate.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos cuprinde un depozit ecologic de deşeuri nepericuloase, o staţie de sortare de 43.000 tone pe an, o staţie de tratare mecano-biologică simplă cu capacitate de 85.566 tone pe an, construcţii auxiliare (clădire administrativă, parcare etc) şi infrastructură de acces.

De asemenea, în proiectul mare sunt incluse şi staţiile de transfer Blaj (cu o capacitate de 15.000 tone pe an) şi Tărtăria (33.044 tone pe an).

Dacă proiectul include, în cadrul depozitului, două celule de depozitare, deocamdată este gata doar una. Cea de capacitate 543.000 cmc, cu durată de viaţă de 5,3 ani. Pentru cealaltă, cu capacitate de 1.926.000 mc şi durată de viaţă de 15,7 ani, există doar amplasament pentru construire.

Potrivit datelor transmise de CJ Alba, stadiul de implementare a lucrărilor la centrul de la Galda de Jos (celula de depozitare menţionată) este de 99%, iar valoric, contractul a fost implementat în procent de 95,31%, conform raportului de început, datat 9 martie 2017 al proiectului SMID Alba, faza 2, transmis MRDAPFE – Autoritatea de Management POIM.

Potrivit procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, din 27 octombrie 2016, semnat de CJ Alba, recepţia a fost admisă cu obiecţii cu termen de anulare 25 ianuarie 2017, prelungit ulterior până la 30 aprilie 2017, potrivit aprobării emise de Proiect Consulting SRL, în calitate de inginer.

Probleme în teren

Obiecţiile incluse în procesul-verbal de recepţie a lucrărilor terminate la centrul de management integrat al deşeurilor (CMID) de la Galda de Jos se referă, în mare, la lucrări ce mai trebuiau realizate.

În apropierea platformei staţiei de sortare, respectiv staţiei de tratare mecano-biologică au fost necesare consolidări a taluzului, după ce au fost constatate alunecări locale de teren. Situaţia a fost sesizată CJ Alba şi proiectantului în 5 mai 2016, de către constructor – PORR Construct SRL (lider al asocierii PORR Construct SRL – PORR Bau Gmbh – Entorsa Italia SpA). Potrivit datelor transmise de CJ Alba, cauza principală a alunecărilor de teren este apa de infiltraţie provenită din acumulări de apă după precipitaţii, constatată de Arcon Serv SRL, care a făcut expertiza geotehnică. Antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare taluzuri din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.

Între timp, constructorul are termen 30 aprilie pentru finalizarea următoarelor lucrări, incluse în procesul-verbal amintit: completare grătare metalice, completare şi aducere la profil a acostamentelor de drumuri, completare asfalt pe zonele cu reparaţii, refacere rosturi şi remediere fisuri platforme, vorduri şi drumuri exterioare, refacere marcaje rutiere, reparare reţea cabluri de alimentare cu energie electrică în zona afectată a drumurilor interioare, refacere şi completare gard împrejmuire pe limita cadastrală a CMID, completare instalaţii de alomentare cu energie electrică (hală sortare), reparaţii învelitori în zonele cu infiltraşii de apă (haldă de sortare, clădire TMB), reparare îmbinări între jgheaburi şi burlane în zonele cu infiltraţii (hala de sortare), reparare perete din zona cu infiltraţii de apă (clădire TMB), montare lămpi iluminat exterior biocelule şi clădire rafinare şi maturare, finalizare rigolă de acostament sud şi nord, refacere rosturi şi remediere fisuri platforme exterioare,  consolidare taluzuri, amenajare terne neconstruit prin nivelare şi înierbare, curăţare carosabil şi altele.

Licitaţiile pentru alimentarea cu energie electrică şi desemnarea operatorilor de salubritate

Concomitent cu finalizarea lucrărilor din teren, mai trebuie organizate licitaţii pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de alimentare cu energie electrică, atât la locaţia de la Galda de Jos, cât şi la staţiile de transfer de la Tărtăria şi Blaj, precum şi la depozitele neconforme de deşeuri Abrud, Aiud şi cel de la Alba Iulia.

“Pentru Centrul de management integrat al deşeurilor Galda de Jos şi Staţia de transfer deşeuri Tărtăria, se vor încheia contractile în săptămâna 13-17 martie, urmând a se notifica Electrica cu privire la ofertantul selecţionat, iar termenul de proiectare plus execuţie este de 65 de zile. Pentru celelalte obiective, se va relua procedura de achiziţie publică după semnarea contractelor menţionate, întrucât, în cadrul primei procedure de achiziţie publică nu au fost depuse oferte”, transmite CJ Alba.

În continuare CJ Alba trebuie să deruleze procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului “Delegare prin concesionare a operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor municipale în cadrul sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”. Concomitent, ADI Salubris, trebuie să se ocupe de procedurile pentru delegarea prin concesiune a serviciilor de salubrizare – colectare şi transport deşeuri în judeţul Alba.

Estimările sunt aprilie 2017, termen pentru finalizarea documentaţiilor de atribuire, respectiv mai-septembrie, pentru implementarea procedurilor de achiziţie.

Cu alte cuvinte, depozitul de la Galda de Jos ar putea deveni operaţional cel mai devreme în toamnă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Bucătarul Cetății din Alba Iulia, Cosmin Toma, la emisiunea ”Imperiul Leilor”. Când poate fi urmărită

Publicat

Cosmin Toma, Bucătarul Cetății din Alba Iulia va fi prezent miercuri seară la emisiunea postului de telreviziune ProTV, Imperiul Leilor. 

Emisiunea va putea fi urmărită de la ora 20:30.

Anunțul a fost făcut chiar de acesta, care a și postat pe contul său de facebook o serie de imagini.

Emisiunea este dedicată tinerilor antreprenori care doresc să vadă cum ideea lor de afaceri prinde contur sau celor care vor să-şi dezvolte afacerile existente.

Tinerii trebuie să pregătească  un plan pe care să-l susțină în fața unui grup de potențiali investitori, format din oameni de afaceri români care și-au demonstrat deja abilitățile în business-uri de succes.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Câmpeni: Autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone pot circula pe străzile cu restricții contra unei taxe. Decizie a primăriei

Publicat

Accesul autovehiculelor cu masă mai mare de 3,5 tone se face în zonele cu restricție din orașul Câmpeni pe baza autorizației de liberă trecere, obținute după plata unei taxe. 

Primăria a impus o serie de taxe pentru aceste mașini, potrivit unui anunț postat pe siteul instituției.

Contravaloarea taxei, în funcție de perioadă este, după cum urmează:

 • o zi: 25 lei/ autovehicul
 • o lună: 75 lei/ autovehicul
 • un an: 250 lei/ autovehicul

Accesul este permis pentru aprovizionarea cu mărfuri, materiale de construcţii, combustibili, transport de călători, intervenţii cu autospeciale la reţelele existente de energie electrică, telefoane, apă-canal, drumuri.

Zonele cu restricție: str. Av. Iancu, str. Moţilor (între intersecţiile cu str. Av Iancu şi str.Castanilor), str. Libertăţii (între intersecţiile cu str. Revoluţiei 1848 şi str. Av.Iancu, respectiv str. Cloşca şi str. Moţilor), str. Meşteşugarilor, str. Revoluţiei 1848, str. Oituz, str. Plopului, str. Mesteacănului, str. Turzii şi str. Teiului.

Taxa se poate achita numerar la casieria Primăriei Orașului Câmpeni sau prin virament

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Crima de la Rahău: Filmul prinderii suspectului. Polițiștii și-au folosit propriile motociclete enduro

Publicat

La o zi de la prinderea principalului suspect al crimei din Răhău, Alexandru Paștiu, într-o pădure din apropierea localității de către doi polițiști care au mers în urmărirea bărbatului pe motociclete enduro, Ministerul de Interne și Sindicatul Europol au prezentat povestea intervenției celor doi. 

Pe de o parte este partea Sindicatului Europol, care trage un semnal de alarmă față de lipsurile cu care se confruntă polițiștii când intervin într-o situație critică ( situația de față, în care cei doi polițiști au intervenit cu motocicletele proprii) și întâmplarea povestită de reprezentații MAI. 

Reamintim că, Alexandru Paștiu este principalul suspect în cazul unei crime din gelozie. Bărbatul a intrat în nopatea de duminică spre luni peste un cuplu de tineri, l-a ucis cu lovituri de cuțit pe un băiat de 23 de ani și a rănit-o pe iubita acestuia, apoi a fugit de la locul crimei și a fost căutat de către polițiști.

CITEȘTE ȘI: UPDATE VIDEO: CRIMA de la Răhău. Momentul în care principalul suspect a fost prins

Cei care l-au prins sunt polițiștii Ionuț Crețu și Horea Pop Cosmin, alături de alți trei prieteni. Marți, Alexandru Paștiu a fost arestat preventiv 30 de zile, la propunerea procurorilor de pe lângă Tribunalul Alba.

Cum prezintă Europol prinderea suspectului de către cei doi polițiști

”Știre de senzație în presă! Doi polițiști pe motoare l-au căutat pe criminalul din Alba

Nu, să nu înțelegeți că Poliția Română are astfel de dotări. Este vorba doar despre pasiunea și dăruirea a doi polițiști care și-au pus la bătaie propriile motoare pentru a efectua căutări în munți, în zone greu accesibile, ca să nu permită unui criminal să fugă.

În noaptea de duminică, dintr-un acces de gelozie, un bărbat s-a deplasat în localitatea Răhău, jud. Alba, la o adresă unde a găsit-o pe femeia care era însoțită de un alt tânăr. Când i-a văzut, s-a năpustit asupra lor lovindu-i violent cu un cuțit pe care îl avea asupra sa. În urma acestui atac, tânărul de 21 de ani a murit, iar prietena sa a fost grav rănită.

CITEȘTE ȘI: FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, transportat de la sediul Poliției Sebeș, la Parchet pentru audieri

Agresorul s-a făcut nevăzut, existând suspiciunea că s-ar ascunde în pădure, într-o zonă greu accesibilă autoturismelor.

Șefii din conducerea Poliției Sebeș au cerut sprijinul colegului nostru Ionuț Crețu, din cadrul Postului de Poliție Săsciori, cunoscător al zonei și al colegului său Horea Pop Cosmin din cadrul Biroului Rutier, care și-au pus la bătaie propriile motociclete pentru a-l căuta.

Colegii au fost sprijiniți de alți trei prieteni de-ai lor, care au dat dovada de civism și s-au alăturat imediat căutărilor și au periat zona, găsindu-l pe autor la o distanță de 10 km de locul crimei, îmbrăcat în alte haine, crezând că astfel nu va fi identificat.

Sperăm că nu se va trezi vreun „meneger” din Poliția Română să îi acuze pe colegi că nu au fost echipați cu pantalonii cu dungă și pantofii lăcuiți specifici uniformei de serviciu, ci mai degrabă îi vor trece pe lista de salarii pentru misiuni speciale și lucrări de excepție, care de obicei sunt direcționate pentru apropiații șefilor.

Felicitări, Cosmin și Ionuț, pentru determinarea de care ați dat dovadă!”, se arată într-o postare a sindicatului Europol.

Postarea de pe Facebook a Ministerului Afacerilor Interne

„În această noapte a avut loc o crimă în zona Răhau. Suspectul este liber și sigur este în stare de orice. Trebuie să-l prindem imediat! Acestea sunt semnalmentele. Împărțim zonele de căutare!”, le-a spus comandantul polițiștilor de la I.P.J. Alba.

Când au auzit că e vorba de pădurea din Răhau, Cosmin și Ionuț au știut imediat că asta va fi misiunea lor.
– Aici mergem noi! Știm ce-avem de făcut!

– Vedeți că terenul e foarte accidentat. Vă descurcați?

– Sigur că da, cunoaștem foarte bine zona. Vom mergem cu motocicletele noastre.

– Bine! Aveți multă grijă, repet, suspectul poate fi periculos și imprevizibil.

Nu după mult timp de la discuție, cei doi polițiști erau deja echipați în costumele de motociclist, având totuși vestele de protecție pe dedesubt și armamentul din dotare.

În zona în care aveau să meargă, se plimbaseră cu motoarele de multe ori, era perfectă pentru antrenamentul lor enduro.
Două ore au căutat polițiștii, pe toate cărările din acea pădure. Din când în când, își mai întrebau colegii prin stație dacă au dat ei de suspect, sperând să audă o veste bună.

– Încă nu, venea răspunsul de fiecare dată.
Într-un final, într-un loc mai puțin umblat, au observat silueta unui bărbat. Zgomotul motoarelor l-a determinat pe acesta să o ia la fugă. În acel moment, cei doi polițiști și-au dat seama că este cel pe care-l caută.

N-au avut nevoie decât de câteva momente ca să-l ajungă, iar fizionomia acestuia corespundea semnalmentelor pe care le primiseră de la comandant.

– Puteți să opriți căutările, suspectul e cu noi! L-am găsit în pădure și îl aducem acum la drumul național. Vă rugăm să ne trimiteți o mașină!

– Trimitem imediat! Felicitări, băieți, vă așteptăm la bază!

Ionuț este polițist de aproape 15 ani și lucrează în cadrul Secției 7 Poliția Rurală Sebeș, iar Cosmin își desfășoară activitatea la Poliția Rutieră din municipiu.

Pasiunea celor doi pentru motoare i-a ajutat să prindă un bărbat bănuit de uciderea unui tânăr.
Dar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat pasiune față de munca de poliție!

Felicitări, Ionuț! Felicitări, Cosmin!”, au scris reprezentații MAI pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Fațadele mai multor clădiri publice aflate în Piața 1848 din Blaj vor fi reabilitate. Valoarea lucrărilor

Publicat

parc piata 1848 primarie blaj

Fațadele mai multor clădiri publice aflate în Piața 1848 din municipiul Blaj urmează să fie reabilitate, printr-o investiție de peste 110.000 de lei.

Primăria Blaj a achiziționat recent, prin intermediul platformei Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), lucrări de reabilitare fațade clădiri din Piața 1848.

Este  vorba despre Palatul Cultural, sediul Primăriei – pereți exteriori, curte interioară și Casa Căsătoriilor și Căminul pentru persoane vârstnice.

Valoarea lucrărilor este de 110.288,34 de lei, ofertantul fiind Apis Com SRL din Blaj. 

Lucrările de reabilitare a fațadelor vor cuprinde:

 • desfaceri tencuieli
 • rașchetare manuală fațade
 • tencuială
 • placaje din piatră
 • reparații la tencuieli exterioare
 • zugrăveli exterioare
 • schelă metalică
 • reparații la profile exterioare
 • șlefuire manuală ferestre de lemn
 • vopsitorii tâmplărie de lemn
 • transport materiale
 • transport moloz

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate