Connect with us
Advertisement

Actualitate

Depozitul ecologic de deşeuri de la Galda de Jos va fi operațional în septembrie 2017. Scumpiri și explicații optimiste de la Consliul Județean Alba

Publicat

lucrari depozit ecologic de deseuri galda de jos 2015 Prețul pe care fiecare cetățean din Alba Iulia îl va plăti din această lună pentru gunoiul menajer este mai mare cu 35%. Asta în timp ce halda ecologică de deșeuri de la Galda de Jos, un obiectiv de investiții al Consiliului Județean Alba, finanțat din fonduri europene nu este funcțională. Tărăgănarea finalizării investiției afectează de acum buzunarul cetățeanului care nu are nicio vină că profesioniștii de la CJ Alba nu au reușit să ducă la capăt partea birocratică a unui proiect făcut cu bani europeni. Problema care a dat bătăi de cap administraţiei a ajuns să fie și speculată politic de opoziția locală care mai are astfel un motiv sa rupă ”blatul” tăcerii parafat prin ”ungerea” unor PSD-iști în funcții plătite din consiliile de administrație de la APA CTTA și DPL.

Pentru a avea o motivație oficială a întârzierii punerii în funcțiune a haldei de la Galda de Jos  și de a afla stadiul în care se află lucrările la acest obiectiv, având în vedere diferitele opinii exprimate în comunitatea locală, Alba24 a solicitat un punct de vedere din partea Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit răspunsului primit de Alba24, lucrările sunt execuția lucrărilor s-a oprit după ce s-a atins” pragul” de  99%. Mai trebuie „reparate” unele probleme din teren, până cel târziu 30 aprilie 2017. Acelaşi termen este dat şi pentru finalizarea documentaţiilor de atribuire a contractului de delegare prin concesionare pentru operarea instalaţiilor de gestionare a deşeurilor municipale, în această locaţie, dar şi pentru cele de transport al gunoaielor. Dar va mai dura până în septembrie, ca să fie şi aplicate aceste proceduri de achiziţie.

“Eliminarea deşeurilor generate pe întreg teritoriul judeţului se va realiza în depozitul conform de la Galda de Jos. Acesta va primi deşeurile rezultate din instalaţia de tratare mecano-biologică, deşeurile rezultate din activitatea staţiilor de sortare, deşeurile rezultate de la măturarea străzilor, parcuri şi grădini, precum şi nămolul rezultate din staţiile de tratare ale apelor uzate menajere (în procent de maxim 10% din capacitatea depozitului”, se precizează în adresa semnată de preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Centrul de deşeuri de 86,7 milioane lei. Ce s-a construit de fapt şi de ce

Lucrările la Centrul de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos, inclus în proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba” au început în 16 martie 2015. Valoarea finală a contractului pentru centrul de deşeuri este de 86.767.413,14 lei fără TVA, potrivit datelor transmise de CJ Alba.

Reamintim că „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” este un proiect cu o valoare totală de 60.257.187 euro (261.998.250 lei), din care cheltuieli eligibile fără TVA 42.204.680 euro (205.245, 947 lei). Investiţia este finanţată din fonduri CE, alocaţii bugetare, fonduri proprii.

Proiectul a fost iniţiat în contextul necesităţii realizării unui sistem durabil de management al deşeurilor determinată de conformarea cu practicile şi politicile UE privind reducerea impactului asupra mediului prin realizarea şi îmbunătăţirea infrastructurii de deşeuri şi reducerea numărului de depozite de deşeuri existente neconforme.

La momentul aprobării studiului de fezabilitate, respectiv sfârşitul anului 2012, perioada estimată de realizare a investiţiei era stabilită până în 2015 şi includea închiderea a şapte depozite de deşeuri neconforme. Acestea nu mai funcţionează în prezent. Este vorba despre haldele de gunoi de la Alba Iulia (Pârâul Iovului), Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureş.

Lipsa de “sincronizare” a fost şi una dintre cauzele “crizei gunoiului” din judeţul Alba. Odată aceste halde închise şi nefinalizarea lucrărilor la depozitul nou, a fost necesar transportul deşeurilor către alte locaţii, ceea ce a presupus cost suplimentar pentru locuitori din mai multe zone ale judeţului. Mai mult, situaţia s-a complicat după refuzul unuia dintre operatorii de salubritate (Salprest) de a mai oferi serviciul de colectare şi transport deşeuri în actualele condiţii, dar şi de neprelungirea avizelor pentru depozitarea gunoaielor la halda de la Cristian (Sibiu), cea mai aproape de Alba.

În acest context, situaţia lucrărilor la depozitul de la Galda de Jos a devenit un punct de atenţie pentru comunitate.

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos cuprinde un depozit ecologic de deşeuri nepericuloase, o staţie de sortare de 43.000 tone pe an, o staţie de tratare mecano-biologică simplă cu capacitate de 85.566 tone pe an, construcţii auxiliare (clădire administrativă, parcare etc) şi infrastructură de acces.

De asemenea, în proiectul mare sunt incluse şi staţiile de transfer Blaj (cu o capacitate de 15.000 tone pe an) şi Tărtăria (33.044 tone pe an).

Dacă proiectul include, în cadrul depozitului, două celule de depozitare, deocamdată este gata doar una. Cea de capacitate 543.000 cmc, cu durată de viaţă de 5,3 ani. Pentru cealaltă, cu capacitate de 1.926.000 mc şi durată de viaţă de 15,7 ani, există doar amplasament pentru construire.

Potrivit datelor transmise de CJ Alba, stadiul de implementare a lucrărilor la centrul de la Galda de Jos (celula de depozitare menţionată) este de 99%, iar valoric, contractul a fost implementat în procent de 95,31%, conform raportului de început, datat 9 martie 2017 al proiectului SMID Alba, faza 2, transmis MRDAPFE – Autoritatea de Management POIM.

Potrivit procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, din 27 octombrie 2016, semnat de CJ Alba, recepţia a fost admisă cu obiecţii cu termen de anulare 25 ianuarie 2017, prelungit ulterior până la 30 aprilie 2017, potrivit aprobării emise de Proiect Consulting SRL, în calitate de inginer.

Probleme în teren

Obiecţiile incluse în procesul-verbal de recepţie a lucrărilor terminate la centrul de management integrat al deşeurilor (CMID) de la Galda de Jos se referă, în mare, la lucrări ce mai trebuiau realizate.

În apropierea platformei staţiei de sortare, respectiv staţiei de tratare mecano-biologică au fost necesare consolidări a taluzului, după ce au fost constatate alunecări locale de teren. Situaţia a fost sesizată CJ Alba şi proiectantului în 5 mai 2016, de către constructor – PORR Construct SRL (lider al asocierii PORR Construct SRL – PORR Bau Gmbh – Entorsa Italia SpA). Potrivit datelor transmise de CJ Alba, cauza principală a alunecărilor de teren este apa de infiltraţie provenită din acumulări de apă după precipitaţii, constatată de Arcon Serv SRL, care a făcut expertiza geotehnică. Antreprenorul a solicitat plata lucrărilor de consolidare taluzuri din cheltuieli diverse şi neprevăzute, dar CJ Alba nu a acceptat cheltuieli suplimentare “încadrate de către antreprenor în condiţii fizice imprevizibile”.

Între timp, constructorul are termen 30 aprilie pentru finalizarea următoarelor lucrări, incluse în procesul-verbal amintit: completare grătare metalice, completare şi aducere la profil a acostamentelor de drumuri, completare asfalt pe zonele cu reparaţii, refacere rosturi şi remediere fisuri platforme, vorduri şi drumuri exterioare, refacere marcaje rutiere, reparare reţea cabluri de alimentare cu energie electrică în zona afectată a drumurilor interioare, refacere şi completare gard împrejmuire pe limita cadastrală a CMID, completare instalaţii de alomentare cu energie electrică (hală sortare), reparaţii învelitori în zonele cu infiltraşii de apă (haldă de sortare, clădire TMB), reparare îmbinări între jgheaburi şi burlane în zonele cu infiltraţii (hala de sortare), reparare perete din zona cu infiltraţii de apă (clădire TMB), montare lămpi iluminat exterior biocelule şi clădire rafinare şi maturare, finalizare rigolă de acostament sud şi nord, refacere rosturi şi remediere fisuri platforme exterioare,  consolidare taluzuri, amenajare terne neconstruit prin nivelare şi înierbare, curăţare carosabil şi altele.

Licitaţiile pentru alimentarea cu energie electrică şi desemnarea operatorilor de salubritate

Concomitent cu finalizarea lucrărilor din teren, mai trebuie organizate licitaţii pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de alimentare cu energie electrică, atât la locaţia de la Galda de Jos, cât şi la staţiile de transfer de la Tărtăria şi Blaj, precum şi la depozitele neconforme de deşeuri Abrud, Aiud şi cel de la Alba Iulia.

“Pentru Centrul de management integrat al deşeurilor Galda de Jos şi Staţia de transfer deşeuri Tărtăria, se vor încheia contractile în săptămâna 13-17 martie, urmând a se notifica Electrica cu privire la ofertantul selecţionat, iar termenul de proiectare plus execuţie este de 65 de zile. Pentru celelalte obiective, se va relua procedura de achiziţie publică după semnarea contractelor menţionate, întrucât, în cadrul primei procedure de achiziţie publică nu au fost depuse oferte”, transmite CJ Alba.

În continuare CJ Alba trebuie să deruleze procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului “Delegare prin concesionare a operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor municipale în cadrul sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba”. Concomitent, ADI Salubris, trebuie să se ocupe de procedurile pentru delegarea prin concesiune a serviciilor de salubrizare – colectare şi transport deşeuri în judeţul Alba.

Estimările sunt aprilie 2017, termen pentru finalizarea documentaţiilor de atribuire, respectiv mai-septembrie, pentru implementarea procedurilor de achiziţie.

Cu alte cuvinte, depozitul de la Galda de Jos ar putea deveni operaţional cel mai devreme în toamnă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement