Eveniment
Deputaţii de Alba Ioan Dîrzu şi Călin Potor, pe lista celor care au semnat proiectul legii pensiilor speciale pentru parlamentari
Controversatul proiect al pensiilor speciale pentru parlamentari a fost depus joi la Camera Deputaţilor şi îi are printre cei 255 de semnatari şi pe deputaţii de Alba Ioan Dîrzu şi Călin Potor. Reamintim că propunerea legislativă vizează acordarea indemnizaţiilor speciale pentru deputaţi sau senatori care avut cel puţin trei mandate.
Proiectul de lege modifică Statutul parlamentarului astfel încât deputaţii şi senatorii să beneficieze de o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar la îndeplinirea vârstei standard, dupa ce această calitate încetează.
AICI lista semnatarilor.
În proiectul de lege se propun următoarele:
Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la sfarsitul mandatului, la indemnizaţie pentru limita de vârstă.
De indemnizaţie beneficiază şi deputaţii şi senatorii care au avut anterior prezenti legi calitatea de parlamentar, dacă se îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârsta se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de către un deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, corespunzător fiecărui an de mandat, în limita a maximum trei mandate.
Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limita de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară.
Indemnizaţia pentru limita de vârstă se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat/senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată.
Indemnizaţia pentru limita de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate.
Indemnizaţia pentru limita de vârstă este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
Cuantmul indemnizaţiei pentru limita de vârstă se suportă din bugetul de stat.
Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se depune la secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz.
Indemnizaţia pentru limita de vârstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.
Unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Petre Daea, a explicat că proiectul prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei şi că iniţiativa este inspirată din legea Parlamentului European.
„Să readucem situaţia care a fost în 2010, când s-a luat această măsură de tăiere a pensiilor şi a salariilor. Formula de calcul a izvorât din experienţa UE, care înseamnă un procent de 0,55% din indemnizaţia lunara a unui deputat sau senator. De exemplu, această indemnizaţie pentru un mandat este undeva la 1.500 lei. Pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă”, a spus Daea.
În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată că „din perspectiva rolului ce îl are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate în respectarea şi indeplinirea intereselor cetăţenilor, prin interzicerea deputaţilor şi senatorilor de a exercita orice altă funcţie de autoritate publică sau activitate comercială incompatibilă cu statutul de parlamentar, astfel, acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârsta apare ca o necesitate ce îşi are esenţa în statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activităţii indeplinite de parlamentari, în exercitarea mandatului”.
Alte motive expuse sunt eliminarea discriminării dintre parlamentari, cărora li s-au tăiat pensile cu caracter specific din august 2010 şi celelalte categorii cărora li s-au întregit pensiile (aviatori, personal diplomatic şi consular parţial).
AICI, expunerea de motive.
AICI, proiectul de lege.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News