Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Destinul Floricăi Maria Sas din Aiud. Sclavă într-un harem otoman a ajuns Lady în societatea britanică

Publicat


Florica Maria Sas, fost o exploratoare de origine transilvăneană, este cunoscută azi ca şi Lady Florence Baker. Naţionalitatea lui Sas este disputată şi de maghiari şi de austriaci. Florica s-a născut în 1841 la Aiud, pe atunci aflat sub ocupaţia Imperiului Austriac.  

 

Viaţa tinerei care s-a născut pe 6 august 1841, la Aiud, părea să fie pusă sub semnul unei stele nefericite. Întâlnirea cu un bărbat i-a schimbat, însă, destinul pentru totdeauna. Florica a avut o copilărie de coşmar. A rămas orfană de mamă şi de tată la numai 7 ani. Istoria consemnează faptul că fetiţa, care avea să ajungă o celebritate, a fost crescută într-un harem din Imperiul Otoman. Stăpânul haremului a scos-o pe piaţa de robi din Vidin, în 1859, când Florica avea 18 ani.
Destinul a făcut ca, la târgul de la Vidin, să fie prezent şi britanicul Samuel White Baker, un inginer de căi ferate şi un explorator renumit. Samuel White Baker avea 38 de ani şi legenda spune că, impresionat de frumuseţea Floricăi, s-a înscris la licitaţia prin care stăpânul acesteia dorea să o vândă ca sclavă. Tânăra româncă a fost câştigată la licitaţie de Paşa din Vidin. Britanicul nu s-a lăsat şi l-a mituit pe eunucul Paşei, câştigând-o, în final, pe tânără. Aşa a fost salvată Florica din harem, începând o viaţă nouă alături de Baker, bărbatul de care nu s-a mai despărţit până la finalul vieţii.

 

Samuel Baker s-a angajat la compania engleză care construia calea ferată Cernavodă-Constanţa. Ajuns la Constanţa cu românca Florica, Samuel a cerut consulului britanic să emită fetei, care nu avea niciun act, un paşaport. Britanicul i-a ales însoţitoarei sale un nume englezesc şi, astfel, Florica Sas a devenit Florence Barbara Maria Finnian. Cei doi au plecat, apoi, în Mare Britanie.

În ciuda copilăriei tragice, Florence era o tânără instruită care vorbea, la 18 ani, patru limbi: româna, maghiara, germana şi turca. Alături de Baker, va învăţa încă trei limbi: engleza, araba şi kiswahili (o limbă africană).

Pasionată de aventură şi de cunoaştere, Florica s-a avântat, alături de soţul ei, pe tărâmuri necunoascute. În 1861, ea participă la  expediţia făcută de Baker pentru descoperirea izvoarelor Nilului. Exploratorul britanic descoperă lacul Albert şi regiunea împrejmuitoare a Africii ecuatoriale. Rezultatul expediţiei îi sporeşte lui Baker celebritatea şi, alături de el, Florence ajunge un nume cunoscut. În 1865, cel care îi schimbase destinul o ia de nevastă şi, astfel, Florence devine Lady Baker.

Când în 1869, la cererea Heidvului turco-egiptean, Sam Baker pleacă într-o nouă expediţie în regiunea Nilului, Florence îl însoţeşte. Ea a fost cea care s-a ocupat de logistica expediţiei şi l-a sprijinit pe Baker cu toate cunoştinţele sale despre tratarea bolilor tropicale, dar şi cu înţelegerea ei asupra mentalităţilor din zona otomană.

La Cairo, Sir Samuel Baker a primit de la turco-egipteni gradul de Paşă şi de maior-general în armata otomană. Sub ordinele soţului lui Florence, trece o trupă de 1.700 de ostaşi egipteni. Hedivul îl numeşte pe explorator guvernator general al teritoriului ecuatorial. Expediţia a durat până în 1874. Apoi, cei doi soţi revin în Anglia şi se stabilesc la un conac în Devon.

Florence şi-a făcut intrarea la braţul soţului său, renumitul explorator, în aristocraţia britanică. În ciuda trecutului său controversat, care stârnea suspiciunea doamnelor din înalta societate, românca a reuşit să câştige respectul britanicilor. Alături de Baker, a fost o prezenţă constantă în cercurile înalte britanice ale vremii. Singura care a refuzat să o primească oficial şi să o recunoască ca membră a lumii bune din Anglia a fost Regina Victoria.

De-alungul vieţii, Florence a mai participat, alături de soţul ei, la expediţii de renume în Cipru, Japonia, Africa. Lady Baker a murit în 1916. Imediat după moartea sa, prestigiosul cotidian ”The Times” scria despre destinul excepţional al sclavei românce: “Lumea n-a băgat de seamă. Ştirea morţii doamnei Baker a trecut pe locul 2. Pentru că, în ziua în care Lady Baker a trecut în nefiinţă, 8 oameni au fost ucişi la Verdun. Din păcate, povestea unei foste sclave, care a scăpat din harem şi a explorat Africa, a călătorit în lumea largă alături de iubirea ei, a părut un lucru mai puţin important.”

 

sursa: adevărul.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

23 august: Semnificaţii istorice. Se împlinesc 75 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei lui Hitler

Publicat

23 aug

Pe 23 august 2019 se împlinesc 75 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Timp de 40 de ani, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României. În 23 august 1944, regele Mihai anunţa, la radio, că România întoarce armele împotriva Germaniei naziste […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire, noi reguli pentru liberarea condiționată și percheziții. PROIECT

Publicat

ministerul justitiei

Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, proiectul propus de ministerul Justiției și prezentat joi de Ana Birchall prevăzând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiții mai dure pentru liberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile. „În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două noi aparate de radiologie, pentru pacienții Spitalului din Sebeș. Când vor fi recepționate și cât vor costa

Publicat

Spitalul Municipal Sebeș va achiziționa două aparate noi de radiologie. Cele două aparate Roentgen Digital cu două posturi, scopie și grafie, sunt destinate secțiilor de Radiologie și Imagistică Medicală și de Pneumoftiziologie. Valoarea investiției este estimată la peste 1,7 milioane de lei (aproximativ 376.000 de euro), fără TVA, aparatele urmând să fie recepționate înainte de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

890.000 de lei pentru dotarea Brigăzii Antibraconaj din cadrul AJVPS Alba. Contract de finanțare, semnat la MADR

Publicat

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba a semnat miercuri, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), un contract de finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), în valoare de aproape 890.000 de lei, pentru dotarea cu cele necesare eradicării braconajului piscicol de pe râul Mureș și afluenții săi.  Proiectul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate