Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Detalii șocante la un an de la moartea unui adolescent din Sebeș: Droguri luate de pe Darkweb. Eșecul instituțiilor

Publicat

Detalii tulburătoare și șocante apar la un an de la moartea unui adolescent de 15 ani, din Sebeș.

Acesta a fost găsit decedat în patul sau, iar pe lângă el s-au găsit droguri puternice precum heroină, ketamina, și MDMA.

Era consumator de heroină injectabilă, MDMA, ketamina (tranchilizant pentru cai) și canabis. 

Cazul arată neputința autorităților și eșecul programelor de prevenire a consumului de droguri, care par a funcționa doar pe hârtie, nu și atunci când se lovesc de realitate.

Magistrații susțin că minorul „NU era cunoscut cu preocupări pe linia consumului sau traficului de droguri”.

Asta în condițiile în care dormitorul minorului era plin de droguri și primea des colete pe care le comanda pe Darkweb.

Cazul în sine are toate elementele care arată că autoritățile nu au mecanisme prin care să afle că un copil de 15 ani, cu tratament psihiatric, care nu merge la școală și nu este integrat în societate, este consumator de droguri de mare risc, de heroină injectabilă.

Drog care dă dependență chiar și de la prima doză, iar dacă consumatorul greșeste dozajul poate duce la supradoză.

Mai mult de atât arată că în afara de metoda clasică (cumpărat droguri de la dealeri) autoritățile nu au habar când un copil își cumpără droguri de pe internet, droguri care ajung acasă prin poștă.

Din câte se pare nici o instituție, nimeni nu a sesizat că minorul în cauză are o problemă. O problemă gravă care ar fi putut fi tratată.

CITEȘTE ȘI: OPINIE: Instituțiile statului blocate în timp, în lupta cu drogurile. Cum arată o oră de prevenție la Alba Iulia, pentru elevi

De asemenea există indicii că era și cultivator de cannabis, sua cel puțin încerca cultivarea. Acesta trăia într-o locuință alături de mama sa.

Își comanda heroină de pe internet

Drogurile erau cumparate de tânăr pe Darknet, o parte a Internetului care poate fi accesată doar cu un broswer special.

Este practic partea întunecată a Internetului, așa cum sugerează și numele, care nu apare pe motoarele de căutare, și în care se găsește tot ceea ce este interzis și ilegal. De la cumpărare de droguri, la armament sau pornografie infantilă.

Este un caz tulburător, dar care prezentat opiniei publice deoarece trage un mare semnal de alarmă.

Strategiile guvernului de a stopa sau limita consumul de droguri dau greș și este din ce în ce mai evident acest fapt.

În timp ce agenții precum Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba mimează acțiuni de prevenție, fac desene pe asfalt, sau împart pliante și baloane prin școli și parcuri, un minor de 15 ani își poate comanda heroină de pe internet.

Tragedia care s-a petrecut în urmă cu un an la Sebeș este detaliată într-o motivare a Tribunalului Alba.

Magistrații au dispus confiscarea drogurilor și a obiectelor care s-au găsit în dormitorul minorului de 15 ani.

Sfâșitul tragic pe care l-a avut tânărul de 15 ani

Decesul s-a produs în data de 6 mai 2023. La vremea respectivă au existat date puține. Deoarece nu au existat urme de violență, sau suspiciuni de sinucidere, cazul a fost uitat, iar subiectul s-a stins rapid, din punct de vedere mediatic.

CITEȘTE ȘI: Tragedie în Sebeș: un copil de 15 ani a fost găsit fără viață, în casa în care locuia

În data de 21 iunie 2024, judecătorii Tribunalului Alba au admis confiscarea obiectelor care se aflau în camera de probe a IPJ Alba. În motivarea instanței apar detaliile tulburătoare.

Detalii care conturează o realitate dură, dar și paralelă a ceea ce se întâmplă în societate.

Cu un set minim de cunoștințe în domeniul navigării pe internet un minor de 15 ani își poate comanda droguri acasă, substanțe livrate prin poștă sau curier.

Părinții sunt de multe ori depășiti de situație, sau nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă.

Găsit de fără semne vitale de paramedici

Tânărul de 15 ani, potrivit motivării instanței, ”era cunoscut cu probleme psihice, urma tratament psihiatric în acest sens, nu frecventa cursurile şcolare, nu relaţiona nici cu mama sa, fiind o persoană foarte retrasă”.

Ultima persoană care l-a văzut în viață a fost mama sa, în data de 5 mai 2023. Atunci în jurul orei 17.00, acesta l-a văzut în bucătăria locuinței, iar la scurt timp s-a dus în dormitorul său.

O zi mai târziu, mama sa a sunat la 112 deoarece ușa de la dormitor era blocată. Când paramedicii SMURD și pompierii au ajuns la fața locului, era deja prea târziu.

Pompierii au deblocat ușa, dar tânărul de 15 ani nu mai prezenta semne vitale.

La autopsie și la examenul toxicologic, medicii legiști au constatat  că ”moartea a fost violentă, datorându-se insuficienţei multiple de organe şi sisteme consecutive intoxicaţiei acute cu substanţe opioide şi benzodiazepine. La autopsie nu s-au constatat leziuni traumatice” se arată în motivarea instanței.

În termeni mai simpli, putem deduce că cel mai probabil tânărul a făcut o supradoză.

 DIICOT nu știa de preocupările minorului. Nici IPJ, BCCO sau Agenția Antidrog Alba

Potrivit motivării instanței structurile cu atribuții în domeniu (DIICOT Alba Iulia, IPJ Alba, BCCO și chiar Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba au aflat abia după moartea tânărului că un minor de 15 ani din Sebeș consumă heroină, ketamină, MDAM și că este cultivator de cannabis.

”Nu era cunoscut cu preocupări pe linia consumului sau traficului de droguri sau de noi substanţe psihoactive. Acesta primea frecvent diverse colete poştale, expediate din străinătate (n.r. țara este anonimizată de grefierii Tribunalului Alba) sau din altă țară.

Atât plicul care conţinea substanţa pulverulentă de culoare maro, care s-a dovedit a fi heroină, cât şi plicul care conţinea blisterul cu comprimate, au fost expediate din (n.r. nume anonimizat), comenzile fiind efectuate pe reţeaua de internet Darknet.

Comenzile expediate în aceste împrejurări păstrează anonimatul expeditorilor, IP-urile fiind criptate prin starturi de relee din întreaga lume, ascunzând conţinutul şi locaţia”, se arată în documentul citat.

Telefonul și hard-ul pc-ului folosit de tânăr nu au putut fi percheziționate deoarece informaticienii nu au putut sparge parolele cu care acestea erau criptate.

Ce au găsit în camera tânărului

După ce au intrat în cameră criminaliștii au găsit mai multe probe. Printre ele s-au numărat următoarele:

  • un cort pentru creşterea plantelor, cu accesorii, 6 ghivece goale (semn că încerca să cultive cannabis).
  • o lingură pe care s-a pus în evidenţă Heroină;
  • un cântar pe care s-a pus în evidenţă MDMA şi Ketamină
  • un dispozitiv pentru mărunţit (grinder) în care s-a pus în evidenţă THC;
  • 5 seringi în care s-a pus în evidenţă Heroină;
  • un dispozitiv pentru fumat (bong) în care s-a pus în evidenţă THC
  • o tabacheră în care s-a pus în evidenţă THC.

Potrivit analizelor de laborator probele înaintate în cauză privind sunt constituite din: – 1,86 grame substanţă care conţine Heroină; – 10 comprimate care conţin Clonazepam (un medicament psihotrop care se eliberează pe bază de rețetă).

Cazul trage un mare semnal de alarmă

Cazul de mai sus trage un mare semnal de alarmă față de cum este tratat fenomenul consumului de droguri, în special droguri puternice.

Într-un oraș relativ mic precum Sebeșul, faptul că un minor de 15 ani este consumator de heroină injectabilă, iar nici o instituție nu are informații, arată o slăbiciune a mecanismelor cu care autoritățile cu atribuții în domeniu funcționează.

În cazul prezentat mai sus nu este vorba despre droguri cumpărate de la orice dealer de stradă, de cele mai multe ori droguri de sinteză, combinate cu alte substanțe chimice, ci de heroină.

Iar lanțul slăbiciunilor instituționale poate continua: Magistrații menționează că tânărul se afla sub tratament psihiatric, deci era consultat de către un specialist.

De asemenea, tânărul avea 15 ani dar nu frecventa nici o formă de învățământ, deși cineva trebuia să se sesizeze în acest sens, în condițiile în care zece clase sunt obligatorii.

În linii mari, la un an distanță, într-o motivare de confiscare a unor obiecte și substanțe care au aparținut unui tânăr, este descrisă o tragedie.

O tragedie a unui copil de 15 ani dintr-un mic oraș cu 24.000 de locuitori, care a murit din cauza consumului de droguri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Absurd

    vineri, 21.06.2024 at 21:37

    Sa inteleg ca nu e de vina mama lui, tutorele lui legal, responsabil in totalitate de minor, cea care locuia cu el in casa, cea sub nasul careia isi injecta ala heroina…
    O fi vina postasului ca i-a adus coletele comandate de pe net…

  2. BabaGanush

    vineri, 21.06.2024 at 22:05

    Oare e ok sa dati atatea detalii despre de unde se pot comanda?

    • Cristian Panu

      sâmbătă, 22.06.2024 at 07:50

      Pai unde sunt detaliile? Darkweb-ul este un domeniu foarte vast. Pentru intra in contact cu dealeri ai nevoie sa stii unde sa cauti, subdomenii speciale, adrese care gasesc doar pe forumuri de specialitate. Nu intri pe Darkweb si gata dintr-o dată ai gasit droguri la un click distanță.

  3. Mark

    vineri, 21.06.2024 at 22:47

    I’ve been saying for a long time, Romania’s „war on drugs” cannot & will not work. It’s already been proven 30/40 years ago in the U.S.A. and other developed nations. The focus is on marijuana (ridiculous) and catching the „user” and punishing the population as a whole. Instead, they should be legalizing cannabis, starting support groups, coming down hard on life threatening drugs & awareness by family, friends and teachers. The reality is, drugs will not & cannot, ever be eliminated. The focus should be on managing and helping those who need it. But, this is too much and cannot be understood by those in charge. A shame!!!

  4. Nu va mai drogatz

    vineri, 21.06.2024 at 22:49

    nu sunt de vina autoritatile cand tu, in primul rand, esti un parinte de r***t…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax