Contacteaza-ne si pe
Publicitate

AIUD

Deținuți din Penitenciarul Aiud, contestă în justiție ”condițiile inumane” din închisoare. Ce se întâmplă în instanță

Publicat

camera penitenciar, inchisoare, aiud

Mai mulţi deţinuţi încarceraţi pentru diferite perioade de timp la Penitenciarul Aiud au dat în judecată instituţia de deţinere, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Statul Român, prin ANAF, pentru a obţine daune morale de zeci de mii de lei ca urmare a condiţiilor pe care le-au îndurat la închisoare.

Procesele se judecă pe fond la Judecătoria Aiud, iar în apel ajung pentru sentinţe definitive la Tribunalul Alba, dar în general solicitările deținuților sunt respines.

Concret, un deținut solicită daune morale în valoare de 50.000 de lei. Acesta susţine în acţiunea civilă că în perioada reţinerii Penitenciarul Aiud nu i-au fost respectate normele minime obligatorii privind condiţiile de cazare. Printr-o decizie din 2016, deţinutul a obţinut o decizie juridică prin care s-a constatat că nu i s-a asigurat suprafaţa minimă de cazare de 4 metri pătraţi.

În aceeaşi decizie, instanţa nu a obligat, însă, administraţia penitenciarului să adopte anumite măsuri în acest sens, ”având în vedere gradul de supraaglomerare cu care în genere se confruntă sistemul penitenciar românesc”. Acesta a fost încarcerat la Aiud timp de aproape 8 ani.

”Coroborate aceste norme şi raportându-ne la suprafaţa spaţiului din camera de deţinere aferentă Secţiei E4 din imobilul Celular unde a fost cazat reclamantul deţinut – cu o suprafaţă utilă de minim 7,80 mp şi un volum de aer de 25 mc, cameră în care sunt cazate un număr maxim de 3 deţinuţi, se poate constata că suprafaţa în metri pătraţi care i-a fost asigurată deţinutului în cauză nu a fost afectată în mod grav – situaţie care să se circumscrie unor tratamente inumane şi degradante – în condiţiile în care normativele în vigoare prevăd o suprafaţă de 4 mp pentru fiecare deţinut clasificat în regim închis sau de maximă siguranţă, situaţie în care se afla reclamantul, la momentul cazării în camera de deţinere E4.37”, se precizează în motivarea deciziei de la Judecătoria Aiud, prin care a fost respinsă acţiunea condamnatului.

De asemenea, instanța a considerat că deținutul a beneficiat de prevederile Legii nr. 169/2017, prin care fiecare persoană încarcerată primeşte şase zile de câştig pentru 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare. ”Instanţa apreciază că legiuitorul prin Legea 169/2017 a oferit tocmai o măsură compensatorie pentru condiţiile neconforme din penitenciare, iar reclamantul a beneficiat de prevederile acesteia, apreciind că nu se impune o dublă reparaţie pentru acelaşi prejudiciu”, afirmă magistratul care a judecat cauza.

Concret,deținutul în cauză a beneficiat de o reducere cu 120 de zile a perioadei de detenţie.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pamfil

    miercuri, 26.12.2018 la 17:48

    Regimul de detentie e o gluma proasta…. Un adevarat pension. In loc sa fie aspru si dur, astfel ca NIMENI sa nu-si doreasca sa revina, ingrasa si tine la caldura pe banii oamenilor corecti tot felul de putori, talhari si hoti! Sa fie pusi la munca sub bici!!!

  2. pilu

    miercuri, 26.12.2018 la 19:59

    Dupa ce ai comis tot felul de ilegalitati vrei da fi tratat legal ? Da, dar pus la munca legal, sa-si castige legal hrana, nu pe banii altora pe care poate ia furat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Autobuze electrice și stații de încărcare de 43 de milioane de euro, la Alba Iulia. A fost demarată achiziția

Publicat

autobuz electric

Alba Iulia va beneficia de 13 autobuze electrice achiziționate printr-un proiect național de reînnoire a materialului rulant pentru transport urban. Valoarea totală a acestui proiect depășește 43 de milioane de lei, din care puțin peste 850.000 de lei reprezintă contribuția orașului. Pe lângă autobuze, vor fi cumpărate 13 stații de încărcare lentă și 4 stații […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

APIA: Ajutor de 14,7 euro/ hectar pentru fermierii care au culturi pe terenuri arabile. Cine primeşte mai mult

Publicat

teren agricol agricultura

Ajutorul acordat fermierilor din bugetul naţional pentru culturile amplasate pe teren arabil în anul de cerere 2018 a fost stabilit la 14,7033 euro/hectar, plafonul total alocat acestui sprijin – Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT1) – fiind de aproximativ 102,36 de milioane de euro, a anunţat, miercuri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Cea mai […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Conturile deschise la Revolut nu pot fi poprite de ANAF. Care ar fi motivul

Publicat

revolut card

ANAF nu ar putea bloca sumele din conturile românilor, deschise la Revolut, pentru că aceasta nu este instituţie de credit. Totuși, Revolut, ca entitate economică are deschise conturi bancare. Revolut este o instituție care emite monedă electronică și care oferă o alternativă la multe operațiuni bancare pe care un client le-ar putea face, cu excepția […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sancţiuni mai dure pentru apeluri false la 112. Amenzi dublate sau muncă în folosul comunităţii. Proiect la Senat

Publicat

apel 112

Amenzile pentru persoanele care apelează nejustificat 112 ar putea fi majorate. Un proiect aflat în dezbatere la Senat prevede acest lucru. Inițiatorii proiectului susțin, în expunerea de motive, că numărul alertelor false este foarte mare, de aproximativ 34.000 pe zi, în toată țara, mai exact, 70% din totalul apelurilor nu justifică o situație de urgență. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate