Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DEZASTRU la colectarea selectivă a deşeurilor în comunele din Alba. S-a reciclat între 0,2 și 5 % din cantitate

Publicat

Colectarea selectivă a deşeurilor în mediul rural din județul Alba este un vertabil eşec. Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Alba, în 2018, 26 de comune din județ au colectat selectiv deșeuri între 0,2 și 5 %, mult sub ținta stabilită prin Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, care prevede un grad de reciclare de 12 % din totalul cantității colectate.

Județul Alba are în componență 67 de comune, care sunt responsabile de asigurarea colectării corecte a deșeurilor solide în comunitățile lor. În prezent, există 10 operatori de salubritate (1 public și 9 privați) care operează servicii de deșeuri solide la nivelul UATC-urilor.

Potrivit unui raport al Camerei de Conturi Alba, furnizarea de servicii și de management al deșeurilor solide în Alba se desfășoară pe baza unor contracte încheiate între operatori privați și publici (9 operatori privați și unul public) și unități administrativ-teritoriale comunale. Organizarea colectării selective a deşeurilor la nivelul comunelor se realizează doar în cadrul a 28 de contracte încredințate direct (4 contracte de sine statătoare și 24 contracte de colectare și transport deșeuri), care conțin și clauze pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Din cele 67 de comune, un număr de 3 entități nu au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri (Întregalde, Ponor şi Ceru Băcăinţi). Din cele 64 de UATC-uri rămase, un număr de 28 entități au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri directe și un număr de 36 de entități au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri prin delegare către terți. Din cele 28 de entități care au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri directe, un număr de 4 entități au încheiate și contracte de colectare selectivă a deșeurilor. Un număr de 24 entități din cele care au încheiate contracte de colectare și transport deșeuri directe sau cu delegare către terți, au prevăzute clauze referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor.

„Un număr relativ redus de UATC-uri din judeţul Alba, respectiv 14,92 % au întocmit planul de măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi doar 10,44% programul de raportare a rezultatelor. Planul de măsuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor s-a întocmit de către un număr de 10 UATC-uri, iar programul de raportare a rezultatelor de către un număr de 7 UATC-uri. Cele 64 de UATC-uri din judeţul Alba care au încheiate contracte de colectare şi transport deşeuri, nu au întocmit metodologii de calcul pentru numărul şi capacitatea containerelor de colectare selectivă. În cazul a 22 comune, respectiv 32,83% din UATC-urile din judeţul Alba, se conduce evidenţa cantităţilor de deşeuri colectate selectiv, iar din acestea doar 7 comune, respectiv 31,81%, au efectuat raportări corelate cu cantităţile evidenţiate ca fiind colectate selectiv de UATC-uri”, se mai precizează în documentul camerei de Conturi.

Raportul mai menţionează că doar 7 primării au făcut raportări anuale către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pe baza registrului de evidenţă a deşeurilor colectate selectiva în 2 cazuri şi pe baza documentelor suport aferente cântăririlor la predarea deşeurilor în 5 cazuri.

„Întrucât gradul de reciclare la nivelul celor 26 de entităţi care au colectat selectiv deşeuri în anul 2018 este cuprins între 0,2% – 5%, se constată că nu s-a atins ţinta stabilită prin Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, respectiv un grad de reciclare de 12% din total cantitate colectată. Din cele 36 UATC-uri din judeţul Alba, care au încheiate contracte de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare, un număr de 8 (22,22%) au inclus în caietele de sarcini şi în contractele de delegare a gestiunii serviciilor de salubrizare, tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor”, se mai susţine în raportul de audit.

În cazul a 63 de administraţii locale s-au evidenţiat şi raportat în anul 2018 cantităţile de deşeuri colectate, rezultând o cantitate de 25.677,16 tone (58 entităţi) şi 3.220,39 mc. (5 entităţi). În total ar fi vorba de circa 29.000 de tone. Într-un caz (Cricău), nu s-a putut stabili cantitatea de deşeuri colectată, deoarece tarifarea din contractul de colectare s-a făcut în lei/persoană, cantităţile de deşeuri colectate nefiind evidenţiate şi raportate.

Raportul mai arată că în perioada 1 ianuarie 2016 – 30 aprilie 2019 au avut încheiate contracte de colectare deşeuri un număr de 10 operatori, care au transportat deşeurile la un număr de 10 depozite situate în afara judeţului Alba.

În urma evaluării performanței activității de colectare și depozitare a deșeurilor la nivelul UATC-urilor din Alba, Camera de Conturi a identificat anumite slăbiciuni în activitatea de colectare și depozitare a deșeurilor, cu referire în principal la:

  • practicile existente în domeniul managementului deșeurilor nu sunt conforme cu politica și legislația europeană și națională în materie și dezvoltă astfel riscuri majore pentru mediu și sănătatea publică;
  • existența unor costuri suplimentare ca urmare a transportului deșeurilor în vederea depozitării în alte județe;
  • ineficiența sistemului existent de gestionare a deșeurilor, atât în ceea ce privește protecția mediului, cât și din punct de vedere economic;
  • suprafragmentarea sectorului în ceea ce privește serviciile de deșeuri;
  • sistemele de colectare separate sunt incomplete și se limitează în mare parte la zonele centrale;
  • experiența limitată a autorităților locale în gestionarea și monitorizarea de servicii de gestionare a deșeurilor;
  • datele referitoare la cantitatea și calitatea deșeurilor colectate sunt incomplete sau mai puțin de încredere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax