Administrație
Dezastru pentru investițiile din Alba! ”Revoluția fiscală” FURĂ zeci de milioane din bugetele locale
”Revoluția fiscală” aruncă în aer bugetele administrațiilor locale din județul Alba și afectează drastic investițiile pe termen mediu și lung. Pierderile destinate investițiilor sunt imense, din cauza modului în care se vor calcula veniturile la bugetele locale. Pe de o parte, va scădea baza de impozitare și pe de alta, va scădea impozitul de la 16 la 10%. De exemplu, Consiliul Județean Alba va pierde anul viitor aproape 20 de milioane de lei, sumă care va dispărea de la capitolul investiții. La Alba Iulia, ”paguba” este și mai mare: 27 de milioane de lei va pierde bugetul local. Primarii altor orașe din județ, consideră că așa-zisa ”revoluție fiscală” va fi ”un dezastru” pentru bugetele localităților pe care le conduc. Aceasta în contextul în care 71% din impozitele pe veniturile salariale rămân la bugetele locale, reprezentând un procent important din bugetul total al fiecărei administrații, fie că este vorba despre consiliul județean sau despre orașele și comunele județului.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a spus că bugetul instituției va pierde aproximativ 20 de milioane de lei, o sumă foarte mare care pune în pericol toate investițiile de anul viitor. ”Este vorba despre reparații la drumuri, la clădiri… sunt multe. Le vom face până la urmă, dar ne va lua mai mulți ani. Este o dovadă de iresponsabilitate față de administrația locală” a spus Ion Dumitrel.
Sumă astronomică la Alba Iulia
Cea mai gravă situație este la Alba Iulia, unde la o primă evaluare, bugetul local va pierde o sumă astronomică: 27 de milioane de lei. Primarul Mircea Hava (PNL) a declarat că ”toată lumea a văzut ce se întâmplă”. ”Totul nu este decât o minciună, un fals, totul nu este decât o țopăială, cum spunea președintele României (…) omul câștigă 2 lei, ăsta e marele câștig al cetățeanului (…) eu înțeleg solidaritatea dar asta nu este solidaritate, este un mod de a băga mâna în buzunarul altcuiva, lucrul cel mai grav. Fiți sigur că nu vom sta așa” a spus Hava, adăugând că bugetul național a fost ”construit pe pomeni”.
La rândul său, viceprimarul Gabriel Pleșa (PNL) a spus că este vorba despre ”una dintre cele mai grele lovituri pentru administrația locală”. ”Este o ipocrizie ce au făcut. Au venit la putere cu promisiuni de creșteri de salarii și venituri și la nici un an vin cu această schimbare a codului fiscal. Repet, este o lovitură foarte grea pentru orice administrație locală din România. Se diminuează foarte grav resursele și probabil va fi nevoie de creșteri de impozite și restructurări de personal, pe care nu ni le dorim. Vor fi multe investiții afectate în mod direct. Încă nu am un exemplu” a declarat pentru Alba24, viceprimarul Pleșa.
Nicolaie Moldovan, City manager al municipiului Alba Iulia, spune că la investițiile pentru care deja s-au organizat licitații, primăria nu v-a renunța chiar dacă probabil va fi nevoită să încetinească ritmul lucrărilor și evident al plăților. Moldovan spune că administrația va continua proiectele pe fonduri europene, unde aportul primăriei este de 2%. Totodată, acesta spune că finanțările europene nu vor fi afectate drastic dacă Autoritatea centrală de management va respecta termenele de plată și nu vor apărea sincope.
Dispare tot bugetul propriu de investiții
Situația este critică la Blaj, un oraș în plină dezvotare care, potrivit primarului Gheorghe Valentin Rotar (PNL), va pierde tot bugetul propriu pentru investiții.
Este vorba despre o diminuare a bugetului cu suma de 5,5 milioane de lei. ”Rămân doar cu cheltuielile de funcționare. Nici banii de cofinanțare a proiectelor europene nu-i vom mai avea. Repet, este vorba de tot bugetul de investiții propriu al orașului. Eu sunt aici la primărie pentru investiții, nu să mătur străzile. Sunt foarte supărat. Este vorba despre distrugerea comunităților dezvoltate și de aici va fi distrusă și o parte a economiei românești, firme de construcții, etc… toate firmele care țin de investiții”.
Investiția la Spital, în pericol la Sebeș
Pierderile la Sebeș se ridică la suma de aproximativ 9 milioane de lei din bugetul anul de 28 de milioane, deci o pierdere de 22%.
„Investițiile pentru 2018 nu vor fi neapărat afectate pentru că noi ne-am luat în calcul faptul că ele sunt pornite, la anul încep lucrările. Clar că la un moment dat, în 2019, vom vedea efectul mare. Acum sunt 2 variante, ori o să oprim investițiile sau să prelungim termenul, ori găsim alte soluții de finanțare. Investiția care ne preocupă este Spitalul care ar putea fi pus în pericol să dureze mai mult. Suma propusă aici este de 10 milioane de euro pentru câțiva. Trebuie să vedem, să găsim altă sursă” spune primarul Dorin Nistor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
m
joi, 09.11.2017 at 15:46
astea nu sunt probleme!? roman oricum zicea ca pnl are solutii. sa speram ca solutiile nu sunt bocetele primarilor? sa vedem acum solutiile si cat sunt de performanti primarii mult laudati.daca tot si-au marit salariile primarii si ingreaga functionarime trebuie sa performeze macar la nivelul salariilor.
eu
vineri, 10.11.2017 at 09:20
Reduceti imensele salarii pe care le-ati acordat nejustificat la 80% din serviciile care nu au pic de raspundere si la amaratii care lucreaza au sallarii ca si femeile de servici, fara vreo aluzie fata de munca femeilor de servici, doar ca trebuie sa fi gandit inainte de a face umilinta asta intre angajati. Taiati din salariile mari si continuati-va proiectele, nu tot urlati.
cititor
vineri, 10.11.2017 at 10:39
Nu va mai plingeti! Ati triplat salariile! Discrepantele fata de mediul privat sunt uriase! V-ati batut joc de cei din mediul privat! Acum puneti mana si munciti!Cautati soluti sau reduceti salariile!