Connect with us
Advertisement

Eveniment

”Dialoguri sincere”, prima carte pentru copii a Laurei Iviniș, lansată la Alba Iulia. Despre emoție, limite și libertăți

Publicat

Laura Iviniș a lansat oficial prima ei carte pentru copii, denumită „Dialoguri sincere”, o invitație la conectare și empatie, cum spune și autoarea, făcând loc jocului și împuternicindu-i pe cei mici să fie ei, minunați și demni de toată iubirea părinților.

Cartea se remarcă încă de la început printr-o grafică extraordinară și prin calitatea printului. 

Laura e din Alba Iulia și e marketing manager, voluntar în asociații, fan al cărților pentru copii și autor la început de drum.

A intrat în lumea fascinantă și colorată, plină de magie a poveștilor, odată ce a devenit mamă, când a început să înțeleagă cât de mult bine aduc cărțile în viața copiilor.

Lecturi lejere, cu învățăminte, morală ori pur și simplu de amuzament, vin să le ofere acestora lumi întregi prin care să relaționeze și să învețe să gândească pentru ei.

De atunci, militează pentru a aduce copiii și poveștile împreună, înființând Clubul de carte „Cu copiii la povești” din Alba Iulia, iar acum își croiește o cale nouă în spatele lecturilor, creând conținut personal.

Citind atât de multe cărți pentru copii de-a lungul anilor, a ajuns să le aprecieze altfel, simțindu-le cu adevărat bune pentru copii, pe cele care sunt bune și pentru părinți.

Așa că atunci când a decis să scrie Dialogurile sincere, a plecat înainte de toate de la această premiză. Aceea de a trezi emoții și de a fi relevantă atât de-o parte cât și de cealaltă. Găsind relaționare și vindecare.

Ideea Dialogurilor sincere este inspirată de realitatea ei, precum și de situațiile în care se regăsesc foarte mulți părinți în fiecare zi.

„Simt că nu e deloc ușor să fii părinte, cu atât mai mult atunci când îți asumi misiunea de a fi un părinte BUN. Însă bun pentru cine? Bun pentru copiii tăi, bun pentru tine, bun pentru comunitate? Dintr-o dată, presiunea e uriașă.

Căutăm să citim mult, să ne informăm, să cerem sfaturi, iar treptat simțim că avem toate uneltele necesare să fim părinți buni.

Însă, apoi, ne lovește realitatea de zi cu zi, când ne pierdem răbdarea, empatia și înțelegerea, iar toate cunoștințele noastre despre cum să fim părinți buni par să pălească în fața stresului acumulat, a nervilor, a traumelor nevindecate, a oboselii.

În acele clipe, cei mai iubiți dintre pământeni, copiii noștri, devin parcă niște inamici, trimiși să ne apese toate butoanele greșite, care ne fac să explodăm.

Ei, cum ar fi dacă în acele momente cei mici ne-ar răspunde sincer, așa cum simt? Vreau să cred că atunci ne-am da seama că neascultarea, ignorarea solicitărilor, refuzurile ori crizele lor nu sunt despre noi.

Că sunt și ei mici oameni cu dorințe, sentimente și interese, iar dacă vrem să ne asculte, ar trebui să-i ascultăm și noi pe ei.

Am căutat să ne conectăm cu ei și să ajungem la un echilibru, găsind soluții mulțumitoare pentru fiecare” a spus Laura.

Așadar, Dialogurile sincere aduc în față nevoile copiilor de joc și acceptare, siguranță și atașament, precum și nevoile de a fi văzuți ca persoane individuale, cu interese și dorințe ce merg uneori dincolo de așteptările părinților.

Motivația e aceea că dacă părinții pun limite, exprimă sentimentele, își recunosc greșelile și arată empatie, rămânând sinceri și trăind autentic, cei mici vor crește frumos, dar și părinții împreună cu ei.

Mai mult decât atât, cartea deschide calea dialogului între copii și părinți, împuternicindu-i pe cei mici să rămână sinceri, fără teama de a exprima și emoții mai puțin plăcute precum frica, îngrijorarea, furia.

Iar indiferent de situație, cartea îi ajută să înțeleagă că iubirea părinților rămâne necondiționată și securizată.

Dialoguri despre limite și libertăți

Cele șase ”Dialoguri sincere” incluse în carte tratează subiecte precum tendința nestăvilită de joacă, bunele maniere, percepția asupra timpului, stăpânirea nervilor, joaca independentă, dar și teama de despărțire.

Pe rând, sunt aduse în discuție limitele și regulile, liberul arbitru, stăpânirea de sine, iubirea necondiționată, identitatea personală, somatizarea emoțiilor, răbdarea și frustrarea, pe înțelesul celor mici și într-un mod distractiv.

Dialogurile scrise în versuri pornesc de la momente de tensiune, însă prin conectare, înainte de corectare, întăresc iubirea și restabilesc înțelegerea în relație.

În plus, la finalul fiecărui Dialog, veți găsi câte un mic atelier creativ la care să lucrați împreună pentru a sedimenta cele citite.

„Nu spun despre carte ca fiind vreo capodoperă literară. Nici pe departe. Din contra, aș crede mai degrabă că e valoroasă prin simplitatea și realitatea ei.

Prin muzicalitatea și autenticitatea ei. Prin culoare și amuzament. Prin dialogurile sincere și pline de iubire dintre o mamă și copilul ei.”

Cartea a apărut la Editura Cartemma și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 10 ani. Ea poate fi achiziționată online de AICI, sau fizic la Libraria Raftul cu cărți din Alba Iulia (strada Ardealului, lângă Farmacia Remedia).

Mai multe detalii despre cele 6 dialoguri incluse în carte, ori despre atelierele creative ce însoțesc dialogurile sunt prezentate pe blogul autoarei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement