Connect with us
Advertisement

Educație

Diazepam pentru copiii din creșe și grădinițe, în baza unei legi vechi de 20 de ani. Primăria Alba Iulia cumpără 8 cutii

Publicat

Copiii din creșele și grădinițele din România pot fi tratați cu Diazepam, în baza unei legi vechi de mai bine de 20 de ani.

Legea prevede ca în cabinetele medicale ale creșelor și grădinițelor din țară, să se găsească acest medicament în formă lichidă, administrabil rectal. 

Diazepamul sau Valium-ul este un medicament din clasa celor psihotrope, medicamente cunoscute ca tranchilizante minore, din aceeași serie ca și Xanax-ul. 

Pentru noul an școlar, Primăria Municipiului Alba Iulia cumpără opt cutii de Diazepam Desitin, pentru cele trei creșe din oraș. Informația provine dintr-un anunț de achiziție directă, publicat pe site-ul instituției. 

Legea în baza căreia Diazepam-ul trebuie să existe în cabinetele medicale a fost un ordin al Ministerului Sănătății dat în anul 2000, dar acesta a fost modificat, abrogat și înlocuit cu alte ordine, de-a lungul timpului.

Legile s-au schimbat, Diazepam-ul a rămas.

Cel mai recent ordin este cel cu numărul 438/4.629/2021 publicat în 30 august, iar în anexele acestuia se găsesc și ustensilele și medicamentele care trebuie să se găsească în cabinetele preșcolare. Potrivit ordinului, în fiecare cabinet trebuie să existe 2 cutii de Diazepam soluție lichidă.

Opt cutii pentru trei creșe

La Alba Iulia, pentru cele trei creșe, Primăria a lansat o achiziție publică pentru procurarea de pastile și ustensile ce trebuie să se afle în fiecare cabinet medical.

Pe lângă Paracetamol, unguente, Baneocin, supozitoare, spray pentru arsuri, Nurofen, Ibuprofen sau spray nazal, pe lista de achiziții se află și opt cutii de ”Diazepam Desitin, soluție activă diazepamum”.

Lista completă de medicamente pe care Primăria vrea să o achiziționeze pentru cele trei creșe din Alba Iulia poate fi consultată AICI.

Potrivit reprezentaților Primăriei Alba Iulia, medicamentul ar fi administrat în momentul în care un copil ar avea febră cu convulsii. De asemenea, părinții sunt informați de fiecare dată când copiilor li se administrează acest medicament, mai spun reprezentațiii Primăriei.

În trecut, la creșele din Alba Iulia au existat cazuri în care copiii au avut febră cu convulsii, potrivit surselor citate.

Diazepam-ul, folosit pentru a calma stările de tensiune și agitație

Potrivit prospectului, Diazepamul lichid se utilizează pentru calmarea crizelor epileptice, convulsiilor febrile, dar și pentru calmarea stărilor de agitație sau tensiune.

Cea mai întâlnită reacție după administrarea de Diazepam este starea de somnolență care se instalează la scurt timp după administrare.

De asemenea, potrivit prospectului, ”Diazepam nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi, în lipsa unei evaluări atente a necesităţii reale de a face acest lucru; durata tratamentului trebuie redusă la minimum”.

În România, în farmacii, medicamentul nu se eliberează la liber. Pentru a cumpăra Diazepam este nevoie de o rețetă a unui medic de familie sau a unui medic specialist.

Situația creșelor din Alba Iulia

La Alba Iulia, doar 90 de copii au prins locuri la cele trei creșe de stat din municipiu. Peste 135 de cereri nu au putut fi onorate.

În acest sens, Primăria Alba Iulia oferă lunar o indemnizație, pentru fiecare copil care nu a mai prins loc în creșă. Cu banii respectivi, părinții pot opta pentru mai multe variante.

CITEȘTE ȘI: Criză de locuri la creșele din Alba Iulia: Primăria dă bani bunicilor care au grijă de cei mici sau pentru un loc la privat

Între timp, primarul municipiului, Gabriel Pleșa, anunță că în anul 2022 vor fi create 130 de noi locuri în creșele din Alba Iulia, prin deschiderea a două noi locații.

În cea mai recentă ședință de Consiliu Local a fost aprobată suma de 582,75 lei/lună pentru un copil care nu a mai prins loc în creșă.

Cu banii respectivi părinții pot opta pentru: indemnizație pentru bunici sau persoana care face dovada că are grijă de copil sau un ajutor financiar pentru părinții copiilor care nu au prins un loc la creșă, dar fac dovada că au înscris copilul/copiii într-o unitate de învățământ ante-preșcolar privată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Asistent medical

    marți, 07.09.2021 at 09:30

    Mă adresez domnilor care ați publicat acest articol patru a agita populația care nu știe despre ce este vorba: legea de acum 20 de ani nu trebuie schimbată. Diazepamul trebuie să fie în orice creșă, grădiniță, școală, în care sunt copii diagnosticați cu epilepsie și nu este folosit decât strict la indicația medicului și cu acordul părinților în cazul în care un copil face o criză epileptică severă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement