Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 ianuarie 2015, companiile de asigurări vor fi obligate să aplice directive UE care urmăresc creșterea protecției clienților


Publicat

Asigurătorii români vor pune în aplicare, de la 1 ianuarie 2016, setul european de directive Solvency II, care urmăreşte creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru transpunerea Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi reasigurare (Solvency II).

„Proiectul tratează exclusiv activitatea societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare, precum şi atribuţiile ASF aferente supravegherii şi exercitării controlului asupra activităţii acestor entităţi, în context naţional şi european. Intermediarii de asigurare/reasigurare nu fac obiectul Directivei 2009/138/CE, aceştia fiind reglementaţi de Directiva IMD 2002/92, ce va fi, de asemenea, modificată în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

Cerinţele aplicabile societăţilor de asigurare (atât sub regimul Solvency II, cât şi sub regimul naţional) prevăzute în proiectul de lege vor produce efecte de la 1 ianuarie 2016, dată până la care se va aplica, în continuare, Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Solvency II urmăreşte constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor şi supraveghetorilor din piaţa internă europeană.

Noul set de reguli are ca obiectiv principal creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuţiei la dezvoltarea economică.

Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii şi obiective care urmăreşte printre alte elemente şi evaluarea şi cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creşterii calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători, calculul necesarului de capital de solvabilitate, precum şi armonizarea şi uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieţei interne.

De asemenea, setul european de directive urmăreşte responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administraţie/Supraveghere, directoratului şi conducerii executive a societăţilor de asigurare în respectarea legislaţiei, inclusiv prin asigurarea calităţii profesionale şi profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă şi din alte funcţii de execuţie.

Solvency II include măsuri de evitare a volatilităţii artificiale a bilanţurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investiţiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investiţiilor şi a creşterii economice.

Totodată, setul european de directive este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar şi pentru a anticipa evoluţii nefavorabile din punct de vedere macroprudenţial.

În plus, Solvency II va urmări impactul potenţial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilităţii financiare şi va conduce la o creştere a calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători.

În 2013, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a totalizat 8,12 miliarde lei, în scădere o contracţie de 1,6% faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.

sursa: mediafax.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Vineri: Ultima zi în care persoanele juridice se mai pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”

Publicat

Vineri este ultima zi în care persoanele juridice se pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul “Rabla” – ediţia 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul “Rabla Plus” a început pe 25 martie 2020, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

De la înfiinţarea Programului “Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate, arată statistica Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe DN 74 Alba Iulia – Ampoița. Biciclist rănit după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

Un bărbat care circula pe bicicletă a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri dimineața pe DN74 Alba Iulia – Zlatna, sectorul Șard-Ampoița.

Din primele date, bărbatul ar fi rănit grav.

În accident a fost implicat biciclistul și un autoturism.

Revenim cu amănunte.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Modificările de scenarii în școli din ALBA prin hotărâre CJSU. Care sunt unitățile de învățământ vizate și cum vor funcționa

Publicat

De astăzi, sunt unele schimbări în ceea ce privește scenariile de activitate în școli, decise prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență. Unele unități de învățământ trec în scenariul roșu, iar altele în cel galben sau verde.

Prin Hotărârea CJSU nr. 51/29 octombrie, de vineri, 30 octombrie, rămân în scenariul roșu (școală online) unitățile de învățământ din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Ocna Mureș, Ciugud și Cricău.

Mai trece în scenariul roșu și Școala Gimnazială Ciuguzel (comuna Lopadea Nouă).

Potrivit aceluiași document, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din localitatea Unirea, pentru elevii de gimnaziu, vor fi cursuri exclusiv online, ca urmare a înregistrării unui caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-COV-2 a unui cadru didactic, începând cu data de 30 octombrie, pentru o perioadă de 14 zile, de la data confirmării ultimului caz.

Școala Gimnazială Lopadea Nouă și Școala Primară Beța trec din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul de funcționare 2 – galben.

Grădinița cu Program Prelungit Noșlac și Grădinița cu Program Prelungit Găbud trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

Școala Pianu de Sus, Școala Pianu de Jos și Școala Strungari trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

De luni, 2 noiembrie, Școala Gimnazială Hopârta trece din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul 1 – verde.

Reamintim că și la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Sâncel vor fi cursuri online, doar astăzi și apoi în continuare pentru elevi de gimnaziu, după ce sediul unității de învățământ a fost afectat de un incendiu.

Vezi Cursuri online la Școala Sâncel, al cărei sediu a fost afectat de incendiu. O parte dintre elevi vor merge la alte școli

În actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doar câteva dintre universitățile din România apar în noul clasament Times Higher Education. Niciuna în domeniul Drept

Publicat

examen

Doar câteva dintre universitățile românești apar în noul clasament al instituțiilor de învățământ superior din lume, după domenii de studiu. Niciuna dintre acestea nu este menționată la domeniul Drept.

Datele au fost făcute publice miercuri, de Times Higher Education, unul dintre principalii furnizori globali de asemenea evaluări, potrivit edupedu.ro.

Marile universități românești sunt prezente la sute de poziții depărtare de liderii fiecărui domeniu.

Clasamentul românesc e dominat de Universitatea Babeș-Bolyai, cu cele mai multe apariții și singura dintre instituțiile românești care apare în domeniile Educație și Psihologie.

În domeniul Drept nu figurează nicio universitate românească.

Menționări ale universităților românești în clasament:

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj este inclusă în ranking în 9 domenii academice diferite: poziţia 401-500 la Psihologie, în domeniul educație, la Arte și Științe umaniste, Inginerie şi Tehnologie, 801-1000 în domeniul Ştiinţe fizice, poziţia 601-800 la nivel internaţional în domeniul Ştiinţele vieţii, Informatică, Ştiinţe economice şi Busines, 601 + Ştiinţe sociale

Universitatea din București apare de șase ori: poziţia 501 plus la Arte și științe umaniste, 601 plus la Arte și științe economice, poziția 801 plus la Informatică, poziția 601-800 la Științele vieții, 1001 plus la Științe fizice, 601 plus la Științe sociale

Universitatea A.I. Cuza apare de patru ori: poziţia 501 plus la Arte și științe umaniste, 601 plus la Arte și științe economice, 1001 plus la Științe fizice, 601 plus la Științe sociale

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca apare de trei ori: poziția 601-800 la Informatică, poziția 801-1000 la Inginerie și Tehnologia Informației, 1001 plus la Științe fizice

ASE București – 2 apariții: poziția 601 plus la Afaceri și Științe economice, 401-500 la Științe sociale

Dunărea de Jos Galați – două apariții: 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației, 1001 plus la Științe fizice

Universitatea Politehnică Timișoara: poziția 801 – 1000 la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea Politehnică București: poziția 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea Transilvania Brașov: poziția 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea de Vest Timișoara: 1001 plus la Științe fizice

surse: timeshighereducation.com, edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate