Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 1 ianuarie 2015, companiile de asigurări vor fi obligate să aplice directive UE care urmăresc creșterea protecției clienților

Publicat

Asigurătorii români vor pune în aplicare, de la 1 ianuarie 2016, setul european de directive Solvency II, care urmăreşte creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, miercuri, un proiect de lege pentru transpunerea Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi reasigurare (Solvency II).

„Proiectul tratează exclusiv activitatea societăţilor de asigurare şi/sau reasigurare, precum şi atribuţiile ASF aferente supravegherii şi exercitării controlului asupra activităţii acestor entităţi, în context naţional şi european. Intermediarii de asigurare/reasigurare nu fac obiectul Directivei 2009/138/CE, aceştia fiind reglementaţi de Directiva IMD 2002/92, ce va fi, de asemenea, modificată în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al ASF remis MEDIAFAX.

Cerinţele aplicabile societăţilor de asigurare (atât sub regimul Solvency II, cât şi sub regimul naţional) prevăzute în proiectul de lege vor produce efecte de la 1 ianuarie 2016, dată până la care se va aplica, în continuare, Legea 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Solvency II urmăreşte constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor şi supraveghetorilor din piaţa internă europeană.

Noul set de reguli are ca obiectiv principal creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuţiei la dezvoltarea economică.

Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii şi obiective care urmăreşte printre alte elemente şi evaluarea şi cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creşterii calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători, calculul necesarului de capital de solvabilitate, precum şi armonizarea şi uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieţei interne.

De asemenea, setul european de directive urmăreşte responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administraţie/Supraveghere, directoratului şi conducerii executive a societăţilor de asigurare în respectarea legislaţiei, inclusiv prin asigurarea calităţii profesionale şi profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă şi din alte funcţii de execuţie.

Solvency II include măsuri de evitare a volatilităţii artificiale a bilanţurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investiţiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investiţiilor şi a creşterii economice.

Totodată, setul european de directive este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar şi pentru a anticipa evoluţii nefavorabile din punct de vedere macroprudenţial.

În plus, Solvency II va urmări impactul potenţial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilităţii financiare şi va conduce la o creştere a calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători.

În 2013, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a totalizat 8,12 miliarde lei, în scădere o contracţie de 1,6% faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax