Connect with us
Publicitate

Actualitate

Din 15 ianuarie: Pâinea cu coloranți, interzisă pe piața românească, cu excepția caramelului (E150 a-d)

Publicat

Pâinea nu va mai putea conţine niciun fel de coloranţi începând cu 15 ianuarie, potrivit unui Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial.

De la mijlocul lunii ianuarie, produsele de panificație nu mai pot conține coloranți, cu excepţia E 150 a-d (zaharuri şi melase caramelizate) la pâinea din malţ.

Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează produse de panificație pe teritoriul României, a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmând să intre în vigoare la 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

Citeşte şi 15 ianuarie: 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

La data intrării în vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat în vigoare la 16 septembrie 2011, se abrogă. Acest act normativ stabilea că, începând din 16 septembrie 2011, păinea trebuie sa aibă o cantitate netă de minimum 300 de grame, iar specialitățile de panificație trebuie sa aibă o cantitate netă de 150 de grame.

Noile reglementări din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevăd ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificație pot avea orice gramaj.

Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile ce vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:

– denumirea produselor

– denumirea furnizorului

– cantitatea netă/bucată

– preţul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei/ bucată

– preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse

Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă – comunicare verbală-, fără risc de confuzie.

Produsele de panificaţie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilităţii minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie.

Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:

– denumirea sub care se vinde produsul

– lista cuprinzând ingredientele

– cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art.8 din anexa nr.1 din HG nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor

– cantitatea netă

– data durabilităţii minimale

– condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale

– denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană

– locul de origine sau de provenienţă dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a produsului

– o menţiune care să permită indicarea lotului

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) din HG nr.106/2002 privind informarea consumatorilor

 Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate