Connect with us
Advertisement

Eveniment

Din 2026, șoferii vor putea plăti rovinieta după utilizarea drumurilor naţionale. Care este termenul și de când se va aplica

rovinieta online cnair posibile intreruperi plata online

Publicat

Din 2026, șoferii vor putea plăti rovinieta după utilizarea drumurilor naţionale. Conducătorii vehiculelor înmatriculate în România vor putea achita rovinieta în termen de 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale.

Șoferii vor putea plăti rovinieta pentru ziua în curs până la ora 24 a zilei următoare, potrivit unei legi publicate recent. Măsura se va aplica începând din 1 ianuarie 2026.

Legea nr. 275/2024 care modifică și completează Legea nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 7 noiembrie.

Potrivit Legii 226/2023, rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieșire în/din acestea.

„Rovinieta se achită anterior utilizării rețelei de drumuri naționale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu depășește 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu depășește 30% din tariful pentru 12 luni”, prevede legea citată.

Din 2026, șoferii vor putea plăti rovinieta după utilizarea drumurilor naţionale

Noua Lege 275/2024 introduce o excepție: utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România vor putea achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare.

De asemenea, noua lege modifică modul în care sunt verificate rovinietele pentru vehiculele înmatriculate în străinătate.

Constatarea contravențiilor se face prin intermediul mijloacelor tehnice, respectiv:

  • terminale de interogare, de către inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, polițiști rutieri din cadrul Poliției Române, personalul CNAIR care își desfășoară activitatea în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României și polițiști de frontieră care își desfășoară activitatea în punctele de trecere a frontierei de stat, în cazul utilizatorilor vehiculelor înmatriculate în alte state decât România;
  • sisteme de camere video pe rețeaua de drumuri naționale din România, de către personalul CNAIR.

Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii, în cazul utilizatorilor vehiculelor înmatriculate în alte state decât România, se va face pe loc, după identificarea contravenientului, respectiv a conducătorului auto.

Aplicarea rovinietei conform dispozițiilor Legii 226/2023 se va realiza începând cu data de 1 ianuarie 2026.

TollRo – un nou concept pentru vehiculele grele

Potrivit Legii 226/2023, începând cu data de 1 ianuarie 2026 se introduce TollRo care se aplică pe domeniul Serviciului European de Taxare Rutieră Electronică (SETRE) România, pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute și construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone, și care se colectează prin STRR.

Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punctul de vedere al TollRo, cu vehiculele de transport marfă.

TollRo se va stabili în funcție de:

  • a) tariful unitar;
  • b) distanța parcursă pe un sector de drum din domeniul SETRE România exprimată în unități întregi de kilometri.

TollRo se va calcula prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă. Categoriile și nivelul tarifului unitar se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.

Tariful unitar cuprinde un tarif de utilizare a infrastructurii și un tarif bazat pe costuri externe care au la bază principiile recuperării costurilor infrastructurii și a celor legate de poluarea atmosferică generată de trafic.

Tariful unitar pentru un vehicul nu va putea depăși cu mai mult de 100% tariful pentru vehiculul echivalent care respectă cele mai stricte standarde de emisii Euro.

TollRo va putea fi achitat:

  • în baza unui contract încheiat de un utilizator SETRo cu un furnizor SETRo;
  • în baza unui tichet de rută cu o singură trecere, emis prin intermediul aplicațiilor informatice interconectate cu STRR. Tichetul de rută se achită anterior efectuării trecerii;
  • prin aplicație mobilă pusă la dispoziția utilizatorilor, cu titlu gratuit, de CNAIR.

Aplicația mobilă va putea fi utilizată pentru vehiculele înmatriculate în România. Extinderea utilizării aplicației mobile pentru vehiculele înmatriculate în alte state se stabilește prin normele metodologice de aplicare a legii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement