ACTUALITATE
Din această noapte: Perseidele – ploaie de stele pe cerul României. Spectacolul astral al lunii august
Din această noapte, va putea fi observat curentul de meteori Perseide, cunoscut ca „ploaie de stele” sau „stele căzătoare”. În zonele din afara localităților, se vor putea vedea cel mult 150 de meteori pe oră.
Faza maximă a curentul de meteori al Perseidelor va putea fi admirat de pe teritoriul României, în nopţile de 12/13 şi 13/14 august, începând cu ora 22.00 (ora României), activitatea acestuia începând în luna iulie (17) se încheindu-se spre sfârşitul lunii august (24), potrivit www.astro-urseanu.ro.
Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră. Faza de Lună Plină, care este foarte aproape, pe 15 august va îngreuna vizibilitatea „stelelor căzătoare” în acest an. Pe 12/13 august perioada de vizibilitate creşte spre dimineaţă, după ora 3, când Luna apune. În noaptea de 13/14 august Luna apune aproape de ora 4 dimineaţa.
Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).
Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani.
Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126.
Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte, au fost văzuţi peste 100 de meteori. Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.
Alte fenomene astronomice din anul 2019
9 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
23 septembrie: Echinocţiul de toamnă
21 – 22 octombrie: Maximul curentului de meteori Orionide (ZHR = 20)
27 octombrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonide (ZHR = 15)
24 noiembrie: Planetele Venus şi Jupier în conjuncţie (seara)
13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120)
22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
surse: Serviciul Astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad (Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf), astro-urseanu.ro, agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.