Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din ianuarie 2022 s-a schimbat tratamentul fiscal al creanțelor neîncasate. Ștergerea datoriei se va deduce în proporție de 50%

Publicat

fisc

De la 1 ianuarie 2022, firmele care au facturi neîncasate condițiile își pot deduce pierderile din creanțele neîncasate de la clienți. O Ordonanță de Urgență a Guvernului a intrat în vigoare de la începutul anului 2022, prin care la impozitul pe profit, ajustările pentru deprecierea creanțelor o sunt deductibile în proporție de 50%, în creștere de la 30%.

Inițial Guvernul stabilise ca deducerea să fie permisă integral, dar până la aprobarea OUG s-a răzgândit din cauza efectelor posibile asupra bugetului de stat și a venit cu o ajustare.

Potrivit avocatnet.ro, începând cu ianuarie 2022, condițiile în care se pot deduce pierderile din creanțele neîncasate de la clienți se vor îmbunătăți, însă nu așa cum promiseseră autoritățile. Astfel, la impozitul pe profit, ajustările pentru deprecierea creanțelor o să fie deductibile în proporție de 50% (deși se promisese deducerea integrală), nu doar în proporție de 30%, ca în 2021.

Ce prevede OUG

„Se propune abrogarea modificării privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, adusă prin Legea 296/2020, începând cu data de 1 ianuarie 2022, pentru diminuarea impactului bugetar.

Totodată, având în vedere creșterea volumului creanțelor neîncasate ca urmare a efectelor negative ale pandemiei de COVID-19, se propune majorarea limitei de deducere a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor de la 30% la 50%, începând cu data de 1 ianuarie 2022”

, era explicat în nota de fundamentare ce a însoțit OG 8/2021, actul normativ care conține efectiv măsura, în forma sa de proiect.

Până la intrarea în vigoare a noului act normativ, potrivit articolului 26 din Codul fiscal, plătitorii de impozit pe profit aveau dreptul la deducerea limitată, cu doar 30%, a ajustărilor pentru depreciere, iar deducerea era posibilă dacă creanțele îndeplinesc următoarele condiții:

  • dacă erau neîncasate într-o perioadă ce depășea 270 de zile de la data scadenței;
  • nu erau garantate de altă persoană;
  • erau datorate de o persoană care nu este afiliată contribuabilului.

De la 1 ianuarie 2022, această prevedere urma să fie modificată pentru a permite deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor, potrivit Legii 296/2020. Astfel, Guvernul a intervenit și a modificat modificarea, pentru a stabili procentul la doar 50%.

De modificare sunt avantajate companiile care au creanțe neîncasate și înregistrează aceste provizioane, indiferent dacă activează în industria bunurilor de larg consum, în industria farmaceutică, în domeniul telecomunicațiilor sau în alte zone. Vorbim de creanțe atât către persoane juridice, cât și către persoane fizice.

O alta facilitate fiscală devine disponibilă din ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2021, comercianții și prestatorii de servicii pot reduce baza de impozitare a TVA-ului atunci când au facturi neîncasate, de la persoanele fizice, de cel puțin 12 luni. Însă, având în vedere acel termen minim de 12 luni, specialiștii atrag atenția că facilitatea devine efectiv disponibilă abia la începutul anului 2022.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax