Eveniment
Din Timor, la Arieșeni. Cel mai exotic sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de Iarnă se antrenează cu Bogdan Gligor
Primul sportiv participant la Jocurile Olimpice de Iarnă din istoria Timorului de Est, Yohan Goutt Goncalves, se antrenează în România, la Arieșeni.
Acesta a ajuns în țară prin intermediul antrenorului său, românul Bogdan Gligor, care l-a însoțit la JO din 2018, ținute la PyeongChang, în Coreea de Sud.
Yohan Gout Goncalves, în vârstă de 24 de ani, a făcut istorie în 2014. Atunci a devenit primul sportiv din istoria Timorului de Est care să participe la Jocurile Olimpice, atât de vară, cât și de iarnă, fără să primească un wild-card.
Mai mult, a fost primul participant la JO de iarnă sub steagul țării care și-a recăpătat independența față de Indonezia în 2002.
Cu Bogdan Gligor, din Arieșeni, unul dintre cei mai buni schiori români aflați încă în activitate, s-a cunoscut în Franța, iar conaționalul nostru, accidentat, a acceptat să-i fie antrenor la JO 2018 pentru proba lor preferată, slalom.
Acum, cei doi se pregătesc la Arieșeni, cu Gligor revenit după accidentare. „Îi place mult la Arieșeni și România, în general”, spune cel poreclit „Bobby”.
Cei doi vor participa, în următoarea perioadă, la 3 curse, două de Cupă Mondială (Kitzbuhel și Schladming) și la o cursă FIS în Italia, la Dobbiaco. Apoi, luna viitoare, cei doi vor pleca la Campionatele Mondiale din Åre, Suedia, care încep pe 5 februarie.
Născut la Suresnes, Franța, Goncalves are tată francez și mamă din Timorul de Est. Mama sa a fugit de criza care a ucis, din 1976 și până la recăpătarea independenței, circa 200.000 de persoane, considerată genocid.
Refugiată mai întâi în Australia, apoi la Paris, unde și-a cunoscut viitorul soț, mama lui Yohann l-a adus pe acesta de multe ori în copilărie în Australia și Timorul de Est pentru a-și vizita rudele rămase acolo.
Iar ținta celui care era deja schior profesionist în Franța a fost să-și reprezinte țara de baștină la JO. A reușit, prin calificare, la JO 2014, apoi a repetat performanța în 2018, participând în probele de slalom.
Numele Timor, inițial „timur”, înseamnă „est” în limba malaieză: rezultă că numele țării s-ar traduce în „Estul de Est”. Fostă colonie portugheză, e una dintre cele mai proaspete țări din lume. Are 15 limbi naționale, printre care Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka și Kawaimina. Jose Ramos-Horta, al doilea președinte al țării, a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1996.
Sursă: gsp.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News