Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii, Constantin Inel, suspect de plagiat. Nu a citat sursa „ca la carte”

Publicat

Directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, arheologul Constantin Inel este suspect că a copiat informațiile dintr-un articol pe care l-a semnat, de la un autor francez. În articolul vizat, autorul menționează, încă de la început, că observațiile din materialul său sunt făcute pe baza unui studiu al profesorului francez, Gilles Grevin. Este vorba despre articolul „Ritualul incinerării – Considerații cu referiri la izvoarele scrise ale antichității”, scris de Constantin Inel și apărut în „Patrimonium Apulense. Anuar de arheologie, cultură, istorie, etnografie, muzeologie, conservare, restaurare”, la Editura Altip, Alba Iulia, 2003. Pe site-ul plagiate.ro, articolul arheologului albaiulian este catalogat drept „operă neautentică”, articolul original, „autentic”  fiind „La nécropole iberique de Cabezo Lucero”, co-semnat de C. Amnegui, A. Jodin, E. IIobregat, P. Rouitlard, J. Uroz și apărut în „Coleccion Patrimonio”, nr. 17, Alicante, Madrid, 993, p. 315-319.

Suspiciunea de plagiat a fost publicată în data de 12 mai 2012, în Indexul suspiciunilor de opere plagiate din România, al Asociației GRAUR (Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară din România).  În articolul arheologului Constantin Inel (p. 43-48), acesta menționează încă din titlu faptul că observațiile sale sunt realizate pe baza unui studiu al profesorului Gilles Grévin, cu toate referințele bibliografice.

Pe site-ul plagiate.ro, se explică în ce termeni se consideră o operă neautentică, precizând că nu este suficient să se menționeze titlul lucrării-sursă în bibliografie, dacă preluarea nu este delimitată clar și pusă în relație cu lucrarea de proveniență:

Ce este o operă plagiată? Opera plagiată este orice lucrare scrisă care are un autor cert, o dată de apariție certă și un titlu cert și care cuprinde cel puțin un plagiat adică un fragment cu conținut și formă clară care nu este delimitat prin ghilimele sau introducere similară prin context și indicarea lipsită de echivoc a informației sale de proveniență indicate ca autor, titlul lucrării, locul unde a apărut lucrarea în forma scrisă și data apariției.

Se consideră operă plagiată, lucrarea pentru care în text nu se face referire la locul de proveniență a informației preluate dar lucrarea autentică apare în bibliografia generală a lucrării? Indicarea unei lucrări în bibliografia generală a lucrării nu este o autorizare a preluării informației din lucrare. Dacă preluarea este neautorizată în mod explicit, nu este delimitată în mod lipsit de echivoc și nu este pusă în relație cu lucrarea de proveniență, atunci plagiatul este prezent, iar opera rezultată este una plagiată.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax