Connect with us
Advertisement

Actualitate

Directorul ANCPI la Alba Iulia: Patru comune din Alba, incluse într-un proiect de cadastrare al agenţiei. Ce problemă a fost identificată în judeţul nostru

Publicat

cadastru alba Directorul General al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Marius Arthur Ursu se află în aceste zile în vizită de lucru în judeţul Alba.

Prezent în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PSD Alba, Marius Ursu a precizat că s-a început procesul lucrărilor de cadastru în judeţul Alba, în localităţile Horea, Ighiu şi Vinţu de Jos.

Urmează ca pe 8 mai să fie organizată o licitaţie deschisă, în cadrul unui proiect naţional al ANCPI pentru lucrări de cadastru, în care sunt inclus 147 de comune, printre care şi patru din Alba, respectiv Ciugud, Şpring, Daia Română şi Sântimbru.

În următoarele două zile, Marius Ursu se va întâlni în judeţul nostru cu notari publici, persoane fizice şi juridice autorizate să execute lucrări de cadastru şi cu reprezentanţii Oficiului de Cadastru Alba.

„Fiind o zonă pe carte funciară veche (Alba – n.r) se confruntă probleme strict specifice zonei Transilvaniei şi Banatului. Am identificat soluţii şi de aceea ne adunăm în Alba, Cluj şi Zalău cu ceilalţi reprezentanţi ai Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”, a spus Marius Ursu.

marius ursu, director ANCPI Directorul ANCPI a spus că în judeţul Alba este o problemă specifică Transilvaniei şi Banatului, mai precis „faptul că în cărţile funciare deschise înainte de 1938, suprafaţa înscrisă este de cele mai multe ori mult mai mică decât cea reală, pe care omul o deţine din moş-strămoş”.

Marius Ursu a mai precizat că potrivit legii se poate încrie sau actualiza suprafaţa pornind de la cea înscrisă în cărţi funciare deschise conform decretului legii din 1938.

„Avem planurile din 1900 care atestă, că omul de atunci avea suprafaţă funciară mult mai mare decât are în cartea funciară. Din păcate nu poate să şi-o înscrie pentru că legea era prost interpretată”, spune Ursu.

Directorul ANCPI a declarat la Alba Iulia că sunt comune din zona Centrală unde aceste planuri cadastrale au fost operate în cartea funciară şi acolo situaţia este corectă. „Avem foarte mult zone necooperativizate, mai ales în zona montană, unde şi zona intravilană nu este cadastrată.

Zona Munţilor Apuseni, potrivit directorului Oficiului de Cadastru Alba, Dorin Retegan nu este cooperativizată, „nimeni nu le-a luat proprietăţile pentru că nu au fost CAP-uri”. Practic oamenii din zonă nu au acte pe terenuri.

În judeţul Alba a început procesul lucrărilor de cadastru în localităţile Horea, Ighiu şi Vinţu de Jos.

Urmează ca pe 8 mai să fie organizată o licitaţie deschisă pentru lucrări de cadastru, în cadrul unui proiect naţional al ANCPI, unde sunt inclus 147 de comune, printre care şi patru din Alba, respectiv Ciugud, Şpring, Daia Română şi Sântimbru.

Din 2018, începe Programul naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) care prevede înregistrarea gratuită a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi eliberarea certificatelor de moştenitor în cazul succesiunilor nedezbătute. Astfel, va fi creată o bază de date unitară şi completă a imobilelor din ţară.

Citeşte şi Programul de cadastrare și intabulare gratuită a terenurilor agricole începe anul acesta. Din 2020, subvențiile nu se mai acordă pe unitatea de suprafață

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement