Actualitate
Dispar bile din Parlament: Camera Deputaților a anunțat „evaporarea” a 44 de bile folosite la exercitarea votului. Ce spun aleșii
Deputații și senatorii se plâng de faptul că dispar bile din Parlament. După ce Camera Deputaţilor a anunţat „evaporarea” a 44 de bile, acum e rândul senatorilor să raporteze o situaţie similară. Totul a ieşit la iveală la votul care viza imunitatea lui Dan Şova. Conducerea Senatului a găsit în una din urnele de vot o bilă din hârtie mototolită. Dacă parlamentarii îşi însuşesc bile de vot, le-ar putea folosi ulterior, influenţând rezultatul unei moţiuni de cenzură sau învestirea unui Guvern.
Misiune grea pentru cei care conduc şedinţele din Senat şi din Cameră şi care încearcă să capteze atenţia aleşilor, înaintea votului, pentru a nu se crea încurcături. Cu toate acestea, a apărut o altă problemă: parlamentarii pleacă acasă cu bilele folosite la votul secret. S-a întâmplat şi în Senat, la votul pentru reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova.
Votul prin bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui Camerei Deputaţilor se aşază o urnă albă şi una neagră. Deputaţii vin pe rând la urne, după ce primesc de la secretari câte două bile, una albă şi una neagră, pe care le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot pentru, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra; pentru vot nul, ambele bile se introduc în urna neagră. Biroul permanent hotărăşte asupra mijloacelor prin care se asigură caracterul secret al votului.
„Unul dintre colegii noștri, probabil bolnav de cleptomanie, a făcut o biluță din hârtie. O bilă neagră a dispărut”, a spus senatorul Cristian Bodea.
Potrivit senatorului Ioan Iovescu, votul cu bile este o procedură învechită, depășită și care nu reflectă exact ceea ce se votează. Iovescu spune că probleme pot apărea și datorită faptului că oricare dintre senatori pot avea niște bile, făcând o propunere privind folosirea votului electronic secret.
La votul din Camera Deputaţilor ce viza ridicarea imunităţii Elenei Udrea au dispărut 44 de bile.
Pe de altă parte, deputatul Niculae Mircovici susține că au fost situaţii în care s-a votat de către un număr mult mai mic de persoane şi a ieşit un număr mult mai mare de voturi, însă nu la bile, ci cu mâna ridicată. Potrivit acestuia, controversele la votul cu bine au apărut în ultima perioadă, pe fondul tensiunii tot mai mari care există în viaţa politică.
Problema bilelor lipsă a fost rezolvată prin cumpărarea altor două mii de bile, de la Monetăria Statului, care au costat puţin peste două mii de lei. Noile bile sunt inscripţionate, pentru a nu fi confundate cu cele vechi, pe care aleşii le-ar putea scoate de la naftalină în momente cheie.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News