Connect with us
Advertisement

Actualitate

Distribuitorii de electrice și electronice vor fi obligați să preia gratuit un aparat uzat de la client, dacă acesta cumpără unul nou

Publicat

Distribuitorii de echipamente electrice şi electronice (EEE) trebuie să preia gratuit un deşeu din această categorie (DEEE) la cumpărarea unui aparat nou echivalent, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Proiectul de act normativ propune ca, la furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii să preia obligatoriu DEEE în sistem unul la unul, fără a solicita plata, în aceleaşi condiţii precum cele de livrare a produsului nou, dacă echipamentul este de tip echivalent şi a îndeplinit aceleaşi funcţii ca echipamentul nou furnizat.

Totodată, distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 m2 au obligaţia să asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, cu titlu gratuit de la utilizatorii finali şi fără obligaţia de a cumpăra EEE de un tip echivalent.

Autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia să înfiinţeze cel puţin un punct de colectare separată a DEEE provenite de la gospodăriile particulare la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare localitate şi să stabilească orarul de funcţionare al acestora, se arată în proiect.

În cazul localităţilor rurale izolate sau cu mai puţin de 1.500 de locuitori, punctul de colectare poate fi unul mobil în măsura în care acesta este accesibil populaţiei ca amplasament şi perioadă de timp.

Totodată, potrivit proiectului, autorităţile executive ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia să încheie contracte/parteneriate sau alte forme de colaborare cu producătorii sau organizaţiile colective ale acestora, prin care colectorii desemnaţi de producători trebuie să asigure: colectarea separată a DEEE de la gospodăriile particulare, inclusiv a celor care nu conţin componentele esenţiale sau a celor care conţin alte deşeuri decât DEEE, în special şi prioritar în ceea ce priveşte echipamentele de transfer termic care conţin substanţe care depreciază stratul de ozon şi gaze fluorurate cu efect de seră, lămpile fluorescente care conţin mercur, panourile fotovoltaice şi echipamentele de mici dimensiuni.

Colectorii trebuie să asigure şi transportul acestor DEEE la punctele de colectare, cel puţin fără a solicita deţinătorului plata. De asemenea, operatorii punctelor de colectare au obligaţia de a prelua, cel puţin gratuit, DEEE de la deţinători şi distribuitori, de a asigura evidenţa DEEE intrate şi ieşite din punctele de colectare şi de a raporta anual datele autorităţilor judeţene pentru protecţia mediului.

Pentru alte tipuri de DEEE decât cele provenite de la gospodării particulare, producătorii sau terţii care acţionează în numele producătorilor sunt obligaţi să asigure colectarea acestora, se mai arată în proiect.

În materie de colectare selectivă, actuala ţintă de 4 kilograme DEEE pe cap de locuitor pe an va fi înlocuită începând cu anul 2016 cu o formulă procentuală reprezentând 40 la sută din greutatea de EEE introdusă pe fiecare piaţă naţională, potrivit proiectului de HG. Se mai propune ca rata de colectare să crească anual cu câte cinci procente, pentru 2021 fiind prevăzută la 65 la sută.

„Acest lucru prezintă avantaje pentru o piaţă ca a României în care consumul de electronice este unul scăzut, însă în condiţiile pieţei europene unde cererea de produsele electronice este una galopantă, noile standarde de colectare impun în fapt ţinte superioare de colectare a DEEE”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Un alt aspect se referă la valorificarea DEEE în intervalul de timp 2012 – 2019. Astfel, conform proiectului, până la 14 august 2015, se valorifică în proporţie de 80 la sută şi se reciclează 75 la sută aparate de uz casnic de mari dimensiuni şi distribuitoare automate, se valorifică 75 la sută şi respectiv reciclează 65 la sută echipamente informatice şi de telecomunicaţii şi aparate electrice de consum şi panouri fotovoltaice şi se valorifică 70 la sută şi reciclează 50 la sută aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente de iluminat, unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucării, echipament pentru petrecerea timpului liber şi echipament sportiv, dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate), instrumente de monitorizare şi control. Pentru lămpile cu descărcare în gaze, 80 la sută de reciclează.

De la 15 august 2015, aceste ţinte cresc cu câte 5 la sută, mai puţin pentru lămpi. Valorificarea înseamnă orice operaţiune care are drept rezultat principal faptul că deşeurile servesc unui scop util prin înlocuirea altor materiale, în timp ce reciclarea este orice operaţiune de valorificare prin care deşeurile sunt transformate în produse, materiale sau substanţe pentru a-şi îndeplini funcţia iniţială ori pentru alte scopuri.

Noua HG va abroga Hotărârea Guvernului nr. 1037/2010 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi va transpune Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 197 din 27 iulie 2012.

Termenul maxim prevăzut de Directiva 2012/19/UE pentru preluarea măsurilor prevăzute de către aceasta în legislaţia naţională, în speţă de intrare în vigoare a prezentei hotărâri este data de 14 februarie 2014.

Sursa: realitatea.net

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement