Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Distrugerea, degradarea sau contrabanda cu bunuri de patrimoniu, atentat la securitatea națională. Proiect legislativ, la Senat

Publicat

Cladire monument istoric - scoala maghiaraParlamentarii vor să includă în Legea privind securitatea naţională a României bunurile cultural de patrimoniu. Astfel, distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria „tezaur”, a monumentelor istorice, precum și traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional, ar putea fi considerate ameniţare la adresa securităţii naţionale.

Patrimoniul cultural este compus din totalitatea bunurilor mobile, imobile, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, și imateriale, care reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștiințelor și tradițiilor aflate în continuă evoluție și cuprinde toate elementele rezultate din interacțiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani și cei naturali, bunuri cu valoare istorică, arheologică, etnografică, artistic – arhitecturală, științifică și tehnică, reprezentând mărturii materiale ale evoluției mediului natural și ale relațiilor omului cu acesta, ale potențialului creator uman și ale contribuției românești, precum și a minorităților naționale, la civilizația universală. Acesta reprezintă o „resursă strategică” a cărei degradare este ireversibilă, susţin parlamentarii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Protejarea patrimoniului cultural naţional este definită în acest proiect ca „totalitatea măsurilor cu caracter ştiinţific, juridic, administrative, financiar, fiscal şi etnic, menite să asigure identificarea, cercetarea, inventarierea, clasarea, evidenţa, conservarea, inclusive paza şi întreţinerea, consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a bunurilor culturale”, se precizează în expunerea de motive.

Inițiatorii propun astfel modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 190, din 18 martie 2014 cu adăugarea unei noi litere la art. 3, privind amenințările la adresa securității naționale a României, astfel:

“Art. 3 – Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României următoarele:

n) orice acţiuni sau inacţiuni care au ca rezultat afectarea gravă a obiectivelor naţionale de securitate din domeniul promovării identităţii naţionale, a prezervării şi valorificării patrimoniului cultural prin distrugerea sau degradarea bunurilor culturale mobile clasate în categoria „tezaur” sau a monumentelor istorice înscrise în lista monumentelor istorice, grupa A; traficul ilicit cu bunuri culturale aparţinând patrimoniului cultural naţional, inclusiv tentativa; săpăturile arheologice ilegale şi toate activităţile asociate braconajului arheologic efectuate în zonele de interes naţional aşa cum sunt definite prin O.G. nr 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional”.

Propunerea legislativă mai prevede că, în cazul în care va fi adoptată, legea modificată va fi trimisă Guvernului, pentru elaborarea, într-un termen de 60 de zile, împreună cu specialiştii din Ministerul Culturii, normele metodologice de aplicare a ei.

Iniţiativa se află în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgenţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax