Connect with us
Publicitate

Eveniment

DNA București: 67 de persoane puse sub învinuire în „dosarul referendumului”. În cauza lui Atanasiu, cercetările „stagnează”

Publicat

Direcția Națională Anticorupție a dispus începerea urmării penale pentru 67 de persoane cercetate în dosarul referendumului. Este vorba despre președinții și membrii unor secții de votare din județele Teleorman, Vrancea și Gorj acuzați de complicitate la falsificarea documentelor de la birourile electorale.

Reamintim că, tot pentru fraude la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, este cercetat de DNA Cluj și deputatul PNL Teodor Atanasiu. Întrebat despre stadiul anchetei în dosarul său, Atanasiu a declarat în cadrul emisiunii „Testul de Sinceritate” de la Alba24 că nu a mai fost chemat de ceva vreme la audieri, dar că este convins că, dosarul va fi scos din nou în față în campania electorală.

„Am fost o singură dată la DNA, atunci când v-am și vorbit despre asta, în august, iar de atunci nu am mai fost chemat. Dar faptul că nu am mai fost chemat nu ar fi o problemă. Normal că mi-am angajat ulterior avocat, ca să vadă despre ce e vorba, eu fiind parlamentar și neavând timp să trec pe la Cluj, iar acesta mi-a spus foarte clar că trebuie să particip la toate audierile, la toate probele care se strâng la dosar. În ultimele 2 luni, au fost două audieri, iar în ritmul ăsta, probabil că vor ajunge cu dosarul la final în 2030. Nu se mai grăbește nimeni să finalizeze acest dosar, probabil că el trebuie să rămână în curs de cercetare, iar eu să rămân în calitate de suspect și pe timpul alegerilor. Probabil că, după aceea, la anul, când nu mai sunt alegeri, să finalizeze liniștiți dosarul”.

Vedeți mai jos comunicatul DNA București

” Ca răspuns la solicitări ale reprezentaţilor mass-media, formulate în baza Legii nr.544/2001, cu referire la dosarul penal în care se fac cercetări penale privind folosirea unui mecanism de fraudare a referendumului din 29 iulie 2012, în completarea comunicatului nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de un număr de 67 de persoane care au luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012, după cum urmează:
– 49 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, prevăzută de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
– 18 persoane, observatori din partea unei organizaţii neguvernamentale care au şi calitatea de membri ai unui partid, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de fals în declaraţii, prevăzută de art. 292 Cod penal raportată la art.17 lit.c din Legea 78/2000

În actele de începere a urmăririi penale, procurorii au reţinut că există indicii temeinice şi probe că în data de 29 iulie 2012, cei 49 de învinuiţi, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din mai multe localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea şi Gorj, având întreaga responsabilitate pentru desfăşurarea, în condiţii de legalitate, a procesului de votare, au înlesnit falsificarea semnăturilor unor alegători pe lista permanentă şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot faţă de cele votate de alegători, corespunzător aceluiaşi număr de semnături falsificate.
Pe de altă parte, în zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalţi 18 învinuiţi din prezentul dosar penal au completat olograf şi au semnat câte o declaraţie de neapartenenţă politică, în scopul acreditării ca observatori din partea Asociaţiei „Ţara Noastră”, la referendumul din 29 iulie 2012. Deşi erau membri ai unui partid politic, în actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 învinuiţi au declarat, în mod mincinos, contrariul. În calitate de membri ai unei formaţiuni politice şi concomitent, de observatori la diferite secţii de votare din localităţi din judeţul Teleorman, cei 18 învinuiţi au comunicat, în fiecare oră, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenţa la vot în secţiile respective, către numărul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, învinuit în acelaşi dosar.
În acest fel, atât cei 49 de preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare, cât şi cei 18 observatori din partea unui ONG care erau şi membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmărit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000 (detalii comunicat nr. 647/VIII/3 din 6 septembrie 2012).

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate