Actualitate
Doar anumite categorii de bugetari primesc salariile înainte de Paşte. Pensionarii mai aşteaptă
Doar anumite categorii de bugetari vor primi salariile înainte de Paşte. De asemenea, parlamentarii îşi primesc indemnizaţiile, joi, 5 aprilie, iar miercuri încasează banii de transport şi cazare. Pensionarii însă nu vor primii bani cuveniţi pe această lună, în această săptămână, ci doar după Sărbători.
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici a explicat că în cazul unor bugetari nu se primesc salariile înainte de Paşte pentru că ministerele de care ei țin au decis să nu solicite acest lucru MFP.
Citește și Pensionarii angajați la stat vor trebui să aleagă, în termen de 15 zile, unul dintre cele două venituri. Modificările la OUG 114
Astfel, doar angajaţii din 38 de instituţii ale statului vor primi banii joi. Pe lista celor care nu vor lua salariile se află, în primul rând, profesorii, scrie digi24.ro.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a explicat, în Parlament, că la Ministerul Educației nu s-au cerut banii în avans deoarece nu s-a încheiat procesul de recalculare a salariilor aferente lunii martie, salarii care au fost mărite de la 1 martie. Nu vor primi banii înainte de Paște nici angajații Inspectoratelor Școlare Județene.
Nu au cerut Ministerului de Finanțe ca salariile să fie plătite în avans nici Ministerul Muncii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Culturii. Toți angajații acestor ministere nu vor primi banii înainte de Paște, așa cum declara, marți, premierul Viorica Dăncilă.
Potrivit Ordinului ministrului Finanțelor nr. 1.731, publicat pe 2 aprilie în Monitorul Oficial, vor primi salariile pe 5 aprilie angajații următoarelor instituții: Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătății, Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Public, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Agenția Națională de Presă Agerpres, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, Autoritatea pentru Administrararea Activelor Statului, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, Academia Oamenilor de Știință din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Națională de Asigurări Sociale de Sănătate și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
UPDATE 1: Precizări de la MAI.
“Întreg personalul MAI va primi la data de 5 aprilie a.c., norma de hrană cuvenită pentru luna aprilie, în valoare de aprox. 960 de lei pentru polițiști și militari și 750 de lei pentru personal contractual, la care se adaugă și cota pe această lună din norma de echipament, cca. 240 de lei.
În urma consultării unităților a rezultat că această abordare – de plată parțială a drepturilor salariale anterior sărbătorilor de Paște – va asigura atât acoperirea unor nevoi de moment ale angajaților, dar și evitarea unei perioade mult prea mari între zilele de plată a salariilor angajaților (într-o astfel de situație ar fi fost vorba de 39 de zile). În MAI plata salariilor se face în mod normal în ziua de 14 a lunii”.
„Salariile vor intra săptămâna aceasta, înainte de Paşte, pensiile nu, şi am să explic de ce. Pensiile se dau între 14 şi 27 ale lunii. Dacă le dăm acum va fi o perioadă foarte mare până când pensionarii vor lua următoarea pensie. În plus, de abia am terminat cu pensiile pe luna trecută şi este foarte greu să tipărim fluturaşii de pensie”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
UPDATE: Precizări în legătură cu plata pensiilor, a salariilor și a altor tipuri de alocații, indemnizații și prestații – Ministerul Muncii.
“Pensiile aferente ultimei luni au fost achitate până pe data de 30, în condițiile în care procesul este unul de durată, care necesită aproximativ două săptămâni, în fiecare lună.
Cum Sărbătorile Pascale au fost stabilite în acest an în data de 8 aprilie, ar fi fost imposibilă achitarea pensiilor în perioada 2 – 5 aprilie, în condițiile în care data de 1 aprilie a fost zi de duminică, iar data de 6 aprilie este ziua de vineri, zi liberă prin lege.
Mai mult decât atât, o eventuală plată a pensiilor în avans ar fi făcut ca unii dintre pensionari să nu mai primească nici un ban timp de șapte săptămâni.
Plățile care se află în sarcina Autorității Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (alocații pentru copii, indemnizații de creștere a copilului, stimulent de reinserție, prestații pentru handicap și altele) din coordonarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale au fost devansate doar pentru cazurile în care, de regulă, se plăteau în perioada 6 – 9 aprilie (zile libere), urmând ca plata celorlalte să se facă la termenul obișnuit.
Angajații Ministerului Muncii și Justiției Sociale nu au solicitat plata în avans a salariilor, care vor fi achitate la termen, pe 15 ale lunii, motiv pentru care MMJS nu a făcut o solicitare de devansare a termenului către Ministerul de Finanțe. În principiu, astfel de solicitări au fost făcute de instituții care aveau zi de salariu în perioada 6-9 aprilie, care sunt zile libere”, transmite Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
surse: digi24.ro, mmuncii.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News