Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doar patru medici specialişti pentru 10.000 de bolnavi de diabet, în Alba. Pacienţii reclamă riscul de a nu-şi primi la timp insulina

Publicat

Problema reţetelor pentru diabetici care se eliberează o dată la trei luni şi pe bază de programare a ajuns şi în atenţia prefectului de Alba. Bolnavii atenţionează că, din cauza acestui interval şi a numărului redus de medici de specialitate se confruntă cu posibilitatea de a nu intra la timp în posesia insulinei, de administrarea căreia le depinde supravieţuirea.

În judeţul Alba, există peste 10.000 de bolnavi de diabet. Dintre aceştia, câteva mii depind de insulina eliberată pe bază de reţetă de către medicul diabetolog. Reţeta se eliberează o dată la 3 luni, în cadrul consultaţiei la medicul specialist, pe bază de programare.

În Alba există doar patru medici specialişti în diabet, boli de nutriţie şi boli metabolice, unul la Cugir şi alţi trei la Alba Iulia. Aceştia trebuie să facă faţă miilor de pacienţi, iar, potrivit normelor din sănătate nu pot consulta mai mult de 28 pacienţi/zi (patru pacienţi pe oră), fiecare. În acest context, există riscul ca diabeticii să nu intre la timp în posesia insulinei.

Prefectul Gheorghe Feneşer a solicitat, până la începutul săptămânii viitoare, o informare detaliată cu privire la acest caz, a cărui soluţionare este, în opinia prefectului judeţului Alba, prioritară.

„Spre regretul meu, informaţiile pe care le-am primit se verifică. Sunt prea puţini medici specialişti care pot elibera reţetele pentru insulină şi mii de oameni care trebuie programaţi la consultaţie, pentru prescrierea reţetei. Este firesc, în aceste condiţii, ca medicii să fie suprasolicitaţi, dar, mai problematică mi se pare această restricţie a numărului de consultaţii, pentru că, din cauza ei, persoanele dependente de insulină din Alba riscă să nu o primească la timp. Cred că ar trebui să se facă o excepţie în privinţa diabeticilor care au nevoie de insulină şi să fie eliminată în cazul lor această restricţie a numărului maximum de consultaţii zilnice. Împreună cu toţi factorii responsabili voi discuta soluţiile pe care le avem la îndemână, ca să venim în sprijinul bolnavilor”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

„Avem soluţii care pot fi aplicate, după părerea mea, şi datorită cărora termenul de aşteptare care acum ajunge până la 1 lună şi jumătate, aşa cum mi-au spus pacienţii cu care am vorbit, poate fi redus la maximum câteva zile. După ce vom face o analiză completă a situaţiei, vom face publice şi măsurile pe care le putem lua, în aşa fel încât persoanele dependente de insulină să nu mai fie supuse riscului de a nu o putea obţine la timp”, a precizat prefectul de Alba.

 Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. petru

    sâmbătă, 23.02.2013 at 16:57

    E buna hotararea dar ramane de vazut in ce masura se realizeaza.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax