Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DOCUMENT: Fermierii afectați de secetă pot primi despăgubiri de la Stat. Lista sumelor acordate. Model de cerere

Publicat

Fermierii pot fi despăgubiți pentru pierderile înregistrate la culturile agricole înființate în toamna anului trecut: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. O nouă Ordonanță de Urgență publicată în Monitorul Oficial a intrat în vigoare.

Condiții de eligibilitate pentru despăgubirile de secetă:

Potrivit Agrointeligența.ro, beneficiarii sunt producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în domeniul producției agricole primare și au depus cerere unică de plată 2020:

a) producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;

b) producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.

Despăgubirile nu vor fi obținute de cei care au obținut un ajutor ilegal anterior declarat incompatibil cu piața internă printr-o decizie a Comisiei Europene, atât timp cât ajutorul ilegal nu este rambursat sau plătit într-un cont cu destinație specială, reprezentând valoarea totală și dobânzile aferente ajutorului ilegal și incompatibil cu piața internă.

Fermierii care pot beneficia de ajutoare de secetă trebuie să îndeplinească, cumulativ, condițiile:

a) dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare menționat este de peste 30% aferent culturii calamitate;

b) suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;

c) sunt înregistraţi în evidenţele Agenției de Plăți și Intervenței pentru Agricultură cu cerere unică de plată 2020;

d) nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Cererea și actele doveditoare se depun la APIA. Modelul de cerere poate fi descărcat de AICI:cerere-solicitare-ajutor-de-stat-seceta

Fermierii care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 6, depun la centrele locale / județene APIA unde au depus cererea unică de plată 2020, în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență a Guvernului, o cerere de solicitare a ajutorului de stat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, însoţită de următoarele documente:

a) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;

b) coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la cererea unică de plată 2020; copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA, rămân valabile și pentru acordarea ajutorului de stat prevăzut de prezenta Ordonanță de Urgență a Guvernului.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele doveditoare, poate fi transmisă la centrele locale / județene APIA, prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.

Documentele depuse în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Câți bani de plătesc pe hectar la fiecare cultură:

Ministrul Agriculturii a anunțat că există disponibilă suma de 850 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor. Astfel, Adrian Oros i-a informat pe agriculturi că se va achita circa 80% din cuantumul stabilit pentru fiecare cultură, per hectarul calamitat.

Sumele minime pe care urmează să le primească fermierii în conturi din luna septembrie:

Grâu – 80% din 925 de lei/ha adică 740 de lei/ha

Secară – 80% din 925 de lei/ha adică 740 de lei/ha;

Triticale – 80% din 805 lei/ha adică 644 lei/ha;

Orz – 80% din 912 lei/ha adică 729,6 lei/ha;

Orzoaică – 80% din 951 lei/ha adică 760,8 lei/ha;

Ovăz – 80% 772 lei/ha adică 617,6 lei/ha;

Rapiță – 80% din 1.002 lei/ha adică 801,6 lei/ha.

Sumele se calculează în funcție de procentul de calamitare a culturii:

Conform datelor MADR, valoarea ajutorului de stat se calculează sub formula procentului de calamitare, care trebuie să depășească 30 la sută, înmulțit cu cuantumul pe hectar în lei.

Un fermier care are 5 hectare de grâu calamitate în proporție de 70% ar urma să încaseze echivalentul a 647,5 lei/ha, adică pentru supafața totală, 3.237,5 lei. Aplicând procentul de 80 la sută rezultă că pentru 5 hectare un fermier poate încasa 2.580 de lei.

Conform ministrului agriculturii, Adrian Oros, cererile pentru acordarea banilor vor fi depuse la Agenția de Plăți și Intervenție în agricultură (APIA), în termen de 10 zile de la publicare în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență care prevede sumele alocate.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax