Connect with us
Publicitate

Eveniment

DOCUMENT Mircea Hava a adus de acasă aproape 50.000 de euro pentru campania electorală. LISTA contribuțiilor pe partide

hava 1

Publicat

Alegerile europarlamentare s-au dovedit costisitoare pentru o parte dintre candidații din județul Alba. Potrivit unui document transmis redacției Alba24, de către Autoritatea Electorală Permanentă, primarul din Alba Iulia, viitor parlamentar european, Mircea Hava, a scos din buzunarul propriu 238.075 de lei pentru campanie. O sumă nu foarte mare, în comparație cu salariul lunar de 8.757,70 de euro, brut, pe care îl va câștiga la Bruxelles.

Următorul candidat de Alba pe lista contribuțiilor este PSD-istul Victor Negrescu care  a adus ”de acasă” 40.000 de lei. Cu toate că Negrescu a investit o sumă bună de bani, momentan nu se află pe lista celor care au reușit să intre în Parlamentul European.

Ultimul pe listă este candidatul de la PMP, Clement Negruț, care a avut o contribuție proprie de 10.000 de lei, dar nici nu a avut pe listă un loc fruntaș.

Deși de la bugetul statului se dau sume importante pentru campania electorală, o bună parte din bani trebuie puși din buzunarul propriu al candidaților.

Lista cu banii dați de către candidați pentru alegerile europarlamentare care abia s-au încheiat este un adevărat ”festin” financiar.

De reținut este faptul că sumele cheltuite în campanie de fiecare candidat pot proveni din trei surse: bani personali, împrumuturi venite de la persoane fizice sau instituții bancare sau donații venite tot din partea unor persoane fizice. Candidații nu pot primi pe numele lor donații venite din partea persoanelor juridice sau împrumuturi de la acestea.

Mai mult, banii care vin din fondurile proprii obținute prin cele trei forme legale pot fi rambursați candidaților dacă sumele au fost cheltuite legal și au respectat legea finanțării campaniei.

Primarul Mircea Hava a adus din fonduri proprii pentru campania electorală  238.075 lei.

hava

PSD-istul Victor Negrescu a contribuit cu 40.000 de lei.

negrescu

Clement Negruț de la PMP Alba a adus de acasă 10.000 lei.

negrut

De asemenea, sunt candidați din Alba care nu au scos bani din buzunarul propriu pentru alegerile europarlamentare. Pe lista nu apar nume ca Rareș Bogdan, Dan Motreanu, ambii de la PNL, Cornel George Comșa de la PSDI, sau Ionela Danciu de la PRO ROMÂNIA.

Totuși, sumele cheltuite de candidații din Alba pălesc în fața sumelor pe care le-au pus Rovana Plumb (PSD) sau Andrei Gerea (actual ALDE), fostul ministru al economiei în Guvernul Ponta.

Andrei Dominic Gerea, candidat ALDE, a adus de acasă suma de 1.343.500 lei. Rovana Plumb, candidat PSD, a ”pus la bătaie” 800.000 de lei.

La polul opus, cu cea mai mică sumă din venituri proprii se află Maria Grapini, care a a cheltuit doar 1.904 lei.

Situația contribuțiilor declarate în campania electorală pentru alegerea membrilor din România în PE 2019

Cât câștigă un europarlamentar la Bruxelles

Salariul brut pentru un europarlamentar este de 8.757,70 de euro, potrivit datelor disponibile în iulie 2018. După ce se plătesc taxele, un europarlamentar mai rămâne în mână cu 6.824,85 de euro.

Salariul lunar în Parlamentul European este unic pentru toți aleșii. Acest salariu provine din bugetul Parlamentului și este supus unei contribuții fiscale și de asigurări UE, suma netă rămasă fiind de 6,824,85 euro. Acest salariu este supus și unui impozit național într-un număr de state membre.

Salariul de bază al deputaților în Parlamentul European este stabilit la 38,5% din salariul de bază al unui judecător la Curtea Europeană de Justiție, astfel încât deputații europeni nu pot decide asupra salariului lor.

Alte costuri: masă, cazare, hoteluri

Cele mai multe reuniuni ale Parlamentului European, cum ar fi ședințele plenare, reuniunile comisiilor și reuniunile grupurilor politice, au loc la Bruxelles sau la Strasbourg. Europarlamentarii primesc înapoi costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la astfel de întâlniri, prin prezentarea chitanțelor.

CITEȘTE ȘI: Cât va câștiga Mircea Hava în funcția de europarlamentar. Ce salarii, pensii, indemnizații și drepturi au aleșii în PE

entru activitățile desfășurate în afara țării lor, parlamentarii europeni pot fi rambursați cheltuielile de călătorie, cazare și cheltuieli aferente până la o sumă anuală maximă de 4,454 EUR. Pentru activitățile desfășurate în statul membru în care sunt aleși, se rambursează numai cheltuielile de deplasare, până la o sumă maximă anuală stabilită pentru fiecare țară.

Parlamentul plătește o indemnizație forfetară zilnică de 320 EUR pentru acoperirea costurilor de cazare și a costurilor aferente fiecărei zile în care deputații europeni sunt prezenți la Bruxelles sau la Strasbourg pentru afaceri oficiale, cu condiția să semneze un registru pentru a-și atesta prezența.

Alocația acoperă facturile la hotel, mesele și toate celelalte cheltuieli implicate. Indemnizația este redusă la jumătate, în cazul în care deputații europeni pierd mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal din zilele în care se desfășoară voturile în plen, chiar dacă au fost prezenți și au semnat registrul de prezență.

Pentru reuniunile din afara UE, indemnizația este de 160 EUR (din nou sub rezerva semnării unui registru), facturile hotelului fiind rambursate separat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 29.05.2019 at 17:36

    Cei asta pentru el ? Ca si cum ai lua o pietricica de pe malul prundului. Pentru el nici nu se simte. Cam putin !

    • DUCU

      joi, 30.05.2019 at 09:01

      CE PUTIN???? NICI AIA NU I-A DAT CA I-A LUAT

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate