Actualitate
DOCUMENT: Parcul auto din Alba la începutul crizei economice interbelice. Contele Teleki conducea un Buick, iar prefectul un Willys-Knight
Din documentul emis de Prefectura Alba în urmă cu 86 de ani, aflăm cu ce maşină se plimbau prefectul de atunci, conţii maghiari, medicii, ofiţerii de armată, dar şi ce tractoare „colindau“ ogoarele judeţului. În situaţia întocmită de Prefectura Alba în 1928, figurează numele şi prenumele proprietarilor, adresa, marca, felul autovehiculului, numărul motorului, forţa, numărul de ordine, precedat de iniţialele A. J.
Contele Adam Teleky din Uioara de Sus avea în proprietate un Buick, iar contele Daniel Banffy din Ciuguzel şi soţia sa deţineau un Fiat, respectiv un Ford. Un Fiat avea în proprietate şi Banca „Transilvania“ din Alba Iulia, iar Banca „Gorunul“ avea un Ford. Şcoala de arte şi meserii din Aiud figurează cu un Overland.
Parcul auto din Alba în 1928: 238 de autovehicule
Prefectura, în acea vreme cu sediul la Aiud, deţinea un Willys-Knight, respectiv un Steyr. Uzina „ Gauz“ din oraşul Aiud deţinea un automobil Lauring-Clement, iar uzinele „ Solvay“ din Ocna Mureş aveau o camionetă Fiat, respectiv un automobil Austro-Fiat. Depozitul de bere „Burger“ din Alba Iulia îşi transporta mărfurile cu o camionetă Ford, iar fabrica din Sîntimbru cu un camion Scat. Printre deţinătorii de Crhysler se aflau Carol Majlath, Mendel Abraham, C. Coman, Bela Natah.
Pe lista proprietarilor de Chevrolet-uri erau Iuliu Wass şi Reszo Tornyai din Vinţu de Jos, Ioan Barbu din Pianul de Sus, doctorul Nicolae Milea din Ocna Mureşului, Abraham Stossel din Sebeş. Doctorul Alfred Lederhilger din Sebeş deţinea un automobil Wanderer. Nu lipseau nici proprietarii de motociclete. Doctorul Ioan Herlea din Teiuş deţinea o Stoch, Gaal Alfons din Aiud avea o Delta, Gheorghe Zinz din Petreşti o D.K.W, iar locotenentul Emil Ianculescu o Harley-Davidson. În parcul auto din Alba mai regăsim, potrivit documentului din ianuarie 1928, automobile Hudson, Studebaker, Steyr, Renault, Ford,Audi; autocamioane Fiat-Torino, Steyr, Scat; tractoare Fordson, Internaţional; motociclete Delta, Alycon, Puch, Sachot, D.K.W., autobuze Ford, Chevrolet.
În situaţia semnată de prefectul Ioan Victor Vancea în ianuarie 1928, figurează 238 de vehicule cu tracţiune mecanică. Cele mai multe erau deţinute de evrei şi cetăţeni de origine maghiară şi germană. De remarcat că, pe lângă cei din oraşe precum Aiud, Alba Iulia, Teiuş, Sebeş, Zlatna, regăsim şi proprietari din sate precum Benic, Ciuguzel, Căpâlna, Leorintz, Geoagiu de Sus, Galda de Jos, Sîntimbru, Răhău. Documentul poate fi cercetat la Arhivele Naţionale Alba.
Nicu NEAG
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News