Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Doi manageri din Alba, variante pentru funcţia de ministru al Agriculturii, într-un guvern cu oameni de business, propus de Ziarul Financiar


Publicat

palatul victoria guvernDacian Cioloş urmează să îşi desemneze un Guvern tehnocrat în următoarele 10 zile, însă, potrivit unor surse, ar putea anunța lista miniștrilor la sfârșitul acestei săptămâni. Într-un exercițiu de imaginaţie, Ziarul Financiar propune, ca variante pentru un guvern cu oameni de business, doi manageri din judeţul Alba, pentru funcţia de ministru al Agriculturii albaiulianul Raul Ciurtin, preşedinte şi acţionar Albalact şi Marius Bîcu managing partner la Unilact Transilvania, cu sediul în Unirea, judeţul Alba.

Potrivit unor surse realitatea.net, există trei miniştri independenţi din actualul Guvern interimar care au şanse să îşi păstreze portofoliile şi în viitorul Executiv: Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Bogdan Aurescu (MAE) şi Marius Nica (Fonduri Europene).

Cîmpeanu, Aurescu şi Nica sunt independenţi, nefiind membri ai vreunui partid, deşi Marius Nica a fost numit ministru pe filiera PSD, întrucât a fost secretar de stat în Ministerul Muncii, în timpul mandatului Rovanei Plumb. Reamintim că miercuri, premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat că îşi va canaliza atenţia către formarea cabinetului său.

Până la numirile oficiale, Ziarul Financiar propune, pentru principalele ministere, câte trei nume din economia privată, pentru a sublinia că România are foarte mulţi manageri şi an­tre­prenori, specia­lişti în toate do­meniile, mulţi cu studii şi experienţă do­bândite în Occident, care oricând ar putea să ocupe func­ţiile ministeriale şi care în man­datele din business au obţinut rezul­tate care îi recomandă.

raul ciurtinAstfel, printre cei propuși pentru funcția de ministru al Agriculturii se numără și albaiulianul Raul Ciurtin, președinte și acționar Albalact. Potrivit ZF, Raul Ciurtin (43 ani) a dus Albalact pe primul loc în industria lactatelor, întrecând multinaţionale precum Danone sau FrieslandCampina. Absolvent al Facultăţii de Medicină Iuliu Haţieganu din Cluj, el a preluat frâiele Albalact la începutul anilor 2000 după ce tatăl său cumpărase pachetul majoritar al producătorului de lactate care avea la acea vreme foarte multe datorii. Anul trecut, compania a trecut pragul de 100 mil. euro ca afaceri în condiţiile în care în anul 2000 producătorul avea un rulaj de 2 milioane de euro.

 

Altă variantă este Marius Bîcu (36 de ani, managing partner, Unilact Transilvania), pentru că “este unul dintre cei mai tineri antreprenori din industria lactatelor şi se bate cot la cot pe rafturile magazinelor cu nume precum Hochland sau Delaco”, potrivit zf.ro. De profesie inginer IT şi absolvent al unui master în agrobusiness, el este prezent cu produsele De la Ferma în 300 de magazine precum Carrefour, Mega Image sau Kaufland. În plus, circa 35% din vânzările companiei se fac în ţări precum Franţa, Danemarca sau Germania.

Variante pentru un guvern cu oameni de business propus de Ziarul Financiar:

Ministerul Finanţelor: Cosmin Vladimirescu (40 de ani, country manager, MasterCard), Dan Bădin (43 de ani, tax partner, Deloitte), Ramona Jurubiţă (37 de ani, tax partner, KPMG)

Ministerul comunicaţiilor: Sorin Mîndruţescu (46 de ani, director general, Oracle România), Severina Pascu (42 de ani, director general, UPC EME), Andrei Pitiş (43 de ani, antreprenor business angel, fondator al Vector Watch, preşedinte al ANIS)

Ministerul Muncii: Andreea Voinea (39 de ani, director executiv de resurse umane, BCR), Florin Godean, (39 de ani, country manager, Adecco România), Vladimir Sterescu (40 de ani, director, Computer Generated Solutions România)

Ministerul Mediului: Andrei Coşuleanu (27 de ani, director xecutive, Let’s do it Romania), Lucian Anghel (fondator, BSS şi TimePal)

Ministerul Transporturilor: Tatian Diaconu (38 de ani, CEO, Immochan), Valentin Stoica (director general, Search Corporation)

Ministerul Agriculturii: Raul Ciurtin (43 de ani, preşedinte şi acţionar, Albalact), Bogdan Mihail (49 de ani, preşedinte, Smithfield România), Marius Bîcu (36 de ani, managing partner, Unilact Transilvania)

Ministerul Sănătăţii: Mihail Marcu (45 de ani, acţionar/preşedinte al consiliului de administraţie, MedLife), Dragoş Damian (48 de ani, director general al Terapia şi preşedintele APMGR), Mihai Miron (55 de ani, preşedinte şi director general, Ropharma)

Ministerul Economiei: Adrian Viman (43 de ani, CEO, Kaufland Germania), Dragoş Pavăl (48 de ani, proprietarul Dedeman), Alexandru Blemovici (48 de ani, director general, Schaeffler România)

Ministerul Energiei: Kinga Daradics (35 de ani, country chairman, MOL România), Corneliu Bodea (46 de ani, acţionar ABBC – fostul Adrem Invest, preşedintele Centrului Român al Energiei), Teofil Mureşan (proprietar, Electrogrup)

Ministerul Fondurilor Europene: Cosmin Drăgoi (general manager, Finacon România), Dragoş Pîslaru (general manager, GEA Strategy & Consulting), Dan Birna (partener, Structural Consulting Group)

Ministerul Educaţiei: Ioana Necula (preşedinte şi fondator, Genesis Collegiate), Mona Muşat (fondatoare, şcoala privată Aletheea), Ştefan Pălărie (preşedinte, Şcoala de Valori)

Ministerul de Externe: Cristian Popa (51 de ani, fost viceguvernator BNR), Călin Drăgan (48 de ani, representative director, president şi CEO al Coca-Cola East Japan (CCEJ), Florian Niţu (47 de ani, managing partner al Popoviciu Niţu Stoica şi Asociaţii).
În altă ordine de idei, numele noi vehiculate pentru formarea noului Guvern, în varianta de cabinet coordonată de Dacian Cioloş: Mihail Dumitru – Agricultură, Mihnea Motoc – MApN; Dan Dungaciu – MAI, Marius Nica – Fonduri Europene; Sorin Paveliu – Sănătate; Daniela Gheorghe – Finanțe; Tudor Constantinescu – Economie; Laura Ștefan – Justiție; Sorin Moisă – Transporturi.

sursa: zf.ro, realitatea.netȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Bugetarea participativă în Alba Iulia. Care sunt proiectele care au obținut cel mai mare număr de voturi pentru finanțare

Publicat

alba iulia

Locuitorii din Alba Iulia au avut ocazia să voteze câteva proiecte propuse de cetățeni pentru dezvoltarea municipiului, în cadrul primei bugetări participative organizate până acum în oraș.

Un număr de 18 proiecte din diverse domenii au fost înscrise pe platforma dedicată bugetării participative.

Proiectele câștigătoare, care urmează să fie implementate în 2021, vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la consumarea bugetului alocat de 1.000.000 de lei, cu TVA inclus.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Municipiul Alba Iulia, care își propune implicarea directă a cetățenilor în decizie, pentru stabilirea modului în care sunt cheltuiți o parte din banii publici în raport cu nevoile locale.

Reprezentanții instituției spun că este un proces deschis, transparent și inovativ de a distribui fondurile publice în mod echitabil, acolo unde comunitatea decide prin vot liber.

În cadrul acestui proces au fost depuse 54 de proiecte, dintre care 22 au fost dubluri. Astfel, 32 de proiecte au fost analizate de comisiile de specialitate din cadrul Primăriei, dintre care 13 au fost respinse din diferite motive și 18 au mers mai departe în etapa votului cetățenilor (două proiecte au fost comasate, având același obiectiv).

Cele mai multe voturi le-a obținut un proiect care se numește ”Centru de inovare al orașului”, cu un buget estimativ de 700.000 de lei și o durată de implementare de 12 luni.

Potrivit descrierii, proiectul are ca obiective:

  • amenajarea Caponierei din spatele Palatului Apor ca Centru de Inovare,
  • crearea unui sistem de acces automat și gestionarea online a programului de funcționare, gestionarea unui calendar public unic de evenimente din sfera creativă, pentru a maximiza impactul acestora,
  • organizarea de Consilii Colaborative regulate, între reprezentanți ai mediului public și privat,
  • posibilitatea închirierii spațiului pentru școli, universități, asociații profesionale și sociale, companii, administrație în scopuri didactice, economice sau de creație
  • generarea unui efect de cluster care va permite creșterea competitivității organizațiilor locale, datorită schimbului de informații și facilitării parteneriatelor
  • reducerea fenomenului de migrație a populației înalt specializate spre centre urbane mai mari

Proiectul care a adunat al doilea număr de voturi este ”Pauza de joacă – Centru de activități în aer liber”.

Proiectul are în vedere amenajarea unui spațiu public, dispus în curtea Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia.

”Poate acum mai mult decât oricând, în special din cauza pandemiei Covid-19, petrecerea timpului în aer liber, în zone sigure și la îndemână își dovedesc utilitatea inclusiv în cadrul unităților de învățământ.

Tocmai de aceea, un astfel de centru de activități în aer liber va pune la dispoziție elevilor și cadrelor didactice o zonă dedicată, cu multiple funcționalități, cu elemente educative care vor ajuta la însușirea prin joc a unor cunoștințe ori abilități (cifre și litere, forme geometrice, culori, indicarea orei, animale marine, etc), creativitate, motricitate fină și grosieră, relaxare, socializare, iar o parte dintre elemente de joacă integrate în pardoseală simulează realitatea și au rol în învățare prin joacă (șoseaua, semnele de circulație, etc)” se arată în descrierea proiectului.

Bugetul estimativ este de 90.000 de lei.

Proiectul a fost depus de elevii și cadrele didactice ale Școlii Vasile Goldiș, unde învață peste 900 de elevi, dintre care 528 sunt în ciclul primar.

Cel de-al treilea proiect în funcție de numărul de voturi este ”Rugby – sănătate și educație prin sport”.

Proiectul a fost depus de elevi de la toate școlile generale și licee din Alba Iulia (vârsta 13-18 ani), copii si adolescenți aflați în plasament de tip familial din Alba Iulia, și la Centrul de Plasament de la Orăștie.

”Scopul acestui proiect este de a oferi copiilor și adolescenților din Alba Iulia și Orăștie un mijloc de socializare (petrecere a timpului liber) și de integrare prin sport, realizat prin intermediul jocului de rugby” se arată în descrierea proiectului care mai menționează că are ca public țintă aproximativ 100 de copii.

Obiectiv principal 1: promovarea unui stil de viață sănătos și activ, al unui climat stimulant și colegial de petrecere a timpului liber, prin promovarea și practicarea jocului de rugby.

Obiectiv principal 2: formarea a două echipe de rugby, integrabile categoriilor Under 16 și Under 18, ai căror jucători vor fi legitimați la CSU Rugby Alba Iulia (Clubul Sportiv Universitar), echipa de rugby a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pe termen mediu se dorește înscrierea acestor echipe în competițiile organizate sub tutela Federației Române de Rugby (FRR).

Costul proiectului este estimat la 36.000 de lei.

Lista proiectelor propuse:

„Siguranța circulației și cetățeanului care merge pe trotuar” – Domeniu: Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
”Parc Bărăbanț” –  Domeniu: Amenajare spații publice
”Reabilitare zonă turistică” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
„Trecere pietoni denivelată” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
„Rugby – sănătate și educație prin sport” – Domeniu: Sport, sănătate
„Culoarul verde peste Mureș” – Domeniu: Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației
„La plimbare cu birja prin orașul Alba Iulia” – Domeniu: Turism
„Pauza de joacă – Centru de activități în aer liber” – Domeniu: Amenajare spații publice
Vezi și FOTO: Centru de activități în aer liber, propus la Școala „Vasile Goldiș” din Alba Iulia. Proiect de bugetare participativă
„Centru de inovare al orașului” – Domeniu: Oraș digital
„Asfaltare” – Domeniu: Amenajare spații publice
„Salvați Școala Cartierului Bărăbanț” – Domeniu: Educație și cultură
„Sound&Lights Video Mapping în Cetatea Alba Carolina” – Domeniu: Oraș digital
„Aer mai curat la Alba Iulia – amplasarea de standuri verzi pentru purificarea aerului” – Domeniu: Mediu
„Marcare trecere de pietoni și montare limitatoare de viteză” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
„Sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice pentru iluminat public” – Domeniu: Alei, trotuare, zone pietonale
„Amenajare parc de agrement cu aparate fitness în aer liber, în orașul Alba Iulia” – Domeniu: Sport, sănătate
„Semnalizare pistă de biciclete Catedrală – Poarta 3” – Domeniu: Amenajare spații publice
„Aparate de fitness în aer liber” – Domeniu: Sport, sănătate

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zi festivă la sediul ISU Alba. 5 pompieri au fost avansați în grad pentru rezultate deosebite în misiunile desfășurate

Publicat

La sediul inspectoratului a avut loc miercuri un ceremonial militar cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României.

”Cu această ocazie, au fost avansați în gradul următor 5 colegi merituoși care s-au distins prin rezultatele deosebite în misiunile la care au participat și implicarea activă în toate activitățile desfășurate în cadrul instituției noastre.

Totodată, pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu au fost felicitați și au primit mulțumiri un număr de 87 militari.

La acest eveniment au fost prezenți prefectul județului Alba – Nicolae Albu, președintele consiliului județean Alba – Ion Dumitrel, primarul Municipiului Alba Iulia – Gabriel Pleșa, șefii structurilor M. A. I. ( IJJ, IPJ, SJPI) cât și colaboratorii SAJ, UPU-SMURD și SJU Alba.

De asemenea, acest eveniment a coincis și cu ziua pompierilor militari din Alba Iulia, care a onorat împlinirea a 84 de ani de la înființare la data de 1 Decembrie” au postat pe contul de Facebook, reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Doi ofițeri și zece subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Alba, ridicați în grad înainte de termen

Publicat

jandarmerie jandarmi

Inspectoratul de Jandarmi Alba a transmis că doi ofițeri și zece subofiţeri jandarmi au fost înaintaţi în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad. Potrivit reprezentanților instituției, aceștia au fost recompensați pentru rezultate foarte bune obţinute în activitatea profesională.

Ridicări în grad:

În gradul de colonel

Locotenent colonel Ignat Kleemann Ironim

În gradul de căpitan

Locotenent Sirețchi Sorin Constantin

În gradul de plutonier major

Plutonier Damian Corina Monica

În gradul de plutonier adjutant

Plutonier major Făgădar Diana Monica

Plutonier major Gavra Toma Gabriel

Plutonier major Târziu Mircea

Plutonier major Stoica Vasile Adrian

Plutonier major Haiduc Horia Nicolae

Plutonier major Cărășilă Nicolae Cătălin

Plutonier major Bria Paul

În gradul de plutonier adjutant șef

Plutonier adjutant Savonea Marius Mihăiță

Plutonier adjutant Goia Ioan Marius

De asemenea, prin Ordin al Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba, 121 de cadre militare au fost recompensate cu felicitări sau mulţumiri, au transmis reprezentanții instituției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 73 cazuri COVID, înregistrate în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele confirmate

Publicat

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 73 de noi cazuri de COVID-19 în județul Alba. 

Până în prezent, 10.171 de persoane din județul Alba au fost confirmate cu coronavirus, de la începutul pandemiei.

Dintre acestea, 7775 de persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 261 decese. Marți, în Alba au fost prelucrate 379 teste, la SJU. Numărul total de teste efectuate pana în prezent în județ a ajuns la 125570.

Lista localităților din care provin cazurile noi:

Alba Iulia – 26

Sebeș – 7

Cugir – 6

Câmpeni – 5

Aiud – 4

Baia de Arieș – 3

Blaj – 3

Zlatna – 2

Ocna Mureș – 1

Teiuș – 1

Bistra – 2

Cergău – 2

Lunca Mureșului – 2

Ciugud – 1

Ighiu – 1

Mihalț – 1

Rimetea – 1

Săliștea – 1

Săsciori – 1

Șpring – 1

Stremț – 1

Șugag – 1

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate